Foto: Publicitātes foto
Ja tava darba galda atvilktnē allaž atrodama kāda šokolādes tāfelīte, pavasara gaidās labāk pagatavo kraukšķīgus auzu pārslu cepumus, kas būs daudz veselīgāka un figūrai draudzīgāka alternatīva ātrai izsalkuma remdēšanai. Pateicoties augstajam šķiedrvielu saturam, auzu pārslas sniegs ilgstošu sāta sajūtu un būs noderīgs ēdienkartes papildinājums – īpaši šobrīd, kad daudzi apņēmušies cīnīties ar ziemā uzkrātajiem liekajiem kilogramiem.

Lai gan mūsdienās neviens vairs neapšauba, ka auzas ir viens no veselīgākajiem pārtikas produktiem, vēl 18. gadsimtā tās tika uzskatītas par nezāli un Semjuela Džonsona sastādītajā angļu valodas skaidrojošajā vārdnīcā graudags tika raksturots kā "produkts, kuru Anglijā dod zirgiem, bet kurš Skotijā pabaro cilvēkus," skaidro portāls "Britishfoodandtravel".

Auzās ir daudz šķiedrvielu, kas pazemina holesterīna līmeni asinīs un sirdsslimību risku, to speciālisti nebeidz skaidrot atkal un atkal. Tās stabilizē cukura līmeni asinīs, kā arī tauku daudzumu ķermenī zema glikēmiskā indeksa dēļ, kas ir labi diabētiķiem un palīdz veselīgi samazināt svaru, kā arī ilgāk saglabāt sāta sajūtu.

Auzas ir arī koncentrēts uzturvielu avots, jo satur magniju, cinku, dzelzi, kāliju, B1 vitamīnu, kalciju, E vitamīnu un augstas kvalitātes olbaltumvielas.

Zeltaini cepumi ir viens no garšīgākajiem veidiem, kā izmantot auzu pārslu labās īpašības organisma "pavasara tīrīšanai". Lai veselīgo našķi nepārvērstu kaloriju bumbā, samazini pievienojamā cukura daudzumu. Un atceries, ka ar 2-3 cepumiem būs gana, lai remdētu izsalkumu – pārējos aizvākojamā trauciņā labāk atstāj galda atvilktnē pārējām nedēļas dienām.

Lai labi garšo!

Cepumi ar sēkliņām un šokolādes glazūru

Latvijas valsts neatkarības proklamēšanas dienas gaidās, AS "Dobeles dzirnavnieks" sadarbībā ar kulinārijas bloga "Lindas virtuve" autori Lindu Tellgrenu aicina atzīmēt svētkus ģimeniskā gaisotnē, kopīgi pagatavojot cepumus ar sēkliņām, kas lieliski iederēsies uz svētku galda.

Lasīt vairāk

Fiksie auzu pārslu cepumi ar šokolādes gabaliņiem


Par godu Putras dienai un lai stiprinātu esošās un radītu jaunas putras ēšanas tradīcijas, no 10. līdz 13. oktobrim vairāki restorāni Latvijā pārtapa par Putras vēstniecībām. Restorānā "Terra" bērni, izmantojot auzu pārslas, kopā ar šefpavāru pagatavoja gardus auzu pārslu cepumus ar šokolādes gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu un valriekstu cepumi

Auzu pārslu un valriekstu cepumi – kraukšķīgi, gardi un vienkārši pagatavojami.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu – dateļu cepumi

Foto: Shutterstock


Auzu pārslu – dateļu cepumi gardam našķim pie tējas vai kafijas.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu, rozīņu un riekstu cepumi

Auzu pārslu un riekstu cepumi ievilinās omulīgu un siltu smaržu, turklāt atgādinās, cik gan ģeniālas ir tās vienkāršās receptes. Ieteicams gan gatavot uzreiz divas vai pat trīs porcijas, jo cepumi apēdīsies visai ātri.

Lasīt vairāk

Rudenīgie ķirbju un auzu pārslu cepumi

Šī recepte ir vēl viens apliecinājums tam, ka reizēs, kad mājās nekā nav, bet tik ļoti gribas ko garšīgu, top vislabākās idejas. Prātojot, kā likt lietā pārpalikumus no ķirbja, nolēmu iemēģināt veiksmi tiem cepumu veidolā. Un, jāatzīst, gala rezultāts nelika vilties!

Lasīt vairāk

Krāsainie kokosriekstu cepumiņi ar auzu un rīsu pārslām

Foto: Vida Press


Dzīvespriecīgi un koši, šie cepumiņi piešķirs krāsas tavai ikdienai. Turklāt tie, pateicoties gaisīgajām rīsu pārslām, burtiski kūst uz mēles.

Lasīt vairāk

Gardie auzu pārslu cepumi ar banāniem un grauzdētiem zemesriekstiem

Varen gardi bezglutēna cepumiņi, un banāni tiem piešķir sulīgumu, bet rieksti - patīkamu kraukšķīti. Ja nevēlas, lai cepumi būtu pārlieku saldi, cukuru var arī nepievienot, jo par saldumu tajos gādā rozīnes. Recepti iesaka mūsu lasītāja Eva Ozoliņa.

Lasīt vairāk

Veselīgie auzu pārslu cepumi ar dzērvenēm un riekstiem

Viens no bērnības lielākajiem kārumiem daudzu atmiņās ir tieši auzu pārslu cepumi, taču ne visi atraduši to mīļāko recepti, ar ko remdināt sentimentālo kārdinājumu. Šī recepte bez olām un miltiem gala rezultātā ļaus našķēties ar viegli kraukšķīgiem un sulīgiem cepumiem, kas ideāli piestāvēs tējas vai kafijas pauzei, lai atgūtu enerģiju, jo sastāvā ir rieksti, dzērvenes un nedaudz zemesriekstu sviests.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu cepumi ar rozīnēm

Kraukšķīgi un kārdinoši auzu pārslu cepumi ar rozīnēm. Sacep porciju gardo našķu un baudi kopā ar tasi tējas vai piena glāzi.

Lasīt vairāk

Biezpiena un auzu pārslu cepumi

Vienkārši biezpiena cepumiņi, kuriem miltu vietā izmanto auzu pārslas. Piemērotākas būs ātrvārāmās auzu pārslas, kas straujāk uzsūks biezpiena mitrumu.

Lasīt vairāk

Trauslie auzu pārslu - kokosriekstu plācenīši

"Anzac" cepumi jeb auzu pārslu-kokosriekstu plācenīši – neparasti cepumi ar ingveru un iesalu.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu – banānu cepumi

Ikdienā izvēlos veselīgu uzturu, tāpēc samērā strikti sekoju līdzi ēdienu uzturvērtībai. No savas ēdienkartes jau krietnu laiku esmu izslēgusi visu trekno, saldo un cepto, kā arī miltu izstrādājumus, aizstājot tos ar veselīgākām alternatīvām. Tā kā reizēm kādu našķi gan kārojas, priecājos, ka esmu atklājusi banānu – auzu pārslu cepumu recepti, kas ir gan veselīga un sātīga, gan pietiekami salda. Cepumi lieliski der gan kā uzkoda, gan brokastu ēdiens, aizstājot auzu pārslu putru, kas man personīgi tās ierastajā formātā mēdz visai ātri apnikt.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!