Foto: DELFI
Mans 'bodyART' triju mēnešu eksperiments jau ir pāri pusei. Sporta klubā ierodos kā savējais, nodarbībās vairs nejūtos "visvārgākā, visneveiklākā". Tajā pašā laikā atslābt nedrīkst. Treniņu sistēma veidota tā, ka nekad nevari ierasties kā dīvānā izlaidies - ar domu "visu zinu, visu varu". Treniņa saturs mainās, lai muskuļiem nemitīgi būtu jauni uzdevumi. Tajā pašā laikā lēnām jau sāku sajust un izbaudīt pirmos rezultātus.

Pareizā nodarbība, pareizais skapītis
Doma, ka daru kaut ko reālu savas veselības labā, mani silda un iedvesmo. Atrast īsto nodarbību veidu, kas domāts konkrētam cilvēkam, nav nemaz tik viegli. Par to pārliecinos, arī runājot ar klubā sastaptajiem cilvēkiem. Gandrīz katrs stāsta, ka no sākuma mēģinājis kaut ko vienu, tad kaut ko citu. Tad pie viena trenera, tad pie cita. Līdz izdevies atrast to labāko, pie kā apstāties. Arvien vairāk sāk likties, ka tieši 'bodyART', kas apvieno fizisku treniņu un prāta relaksāciju, tiešām ir tas, kas ir vajadzīgs tieši man.

Ierodos sporta kluba ģērbtuvēs ar pilnu galvu domām par dažādiem nepadarītiem darbiem. Esmu ieradusies pēdējā brīdī, steidzos un ātri cenšos atslēgt skapīti. Nekas neizdodas. Grozu un purinu atslēgu – nekā. Taisos jau izvilkt no krājumiem "savu dusmīgo seju" un doties pie administratores pēc citas atslēdziņas, kad manam skatienam atsaucas skapīša kaimiņiene. Viņa mierīgi apskata manu atslēgu, salīdzina ar skapīša numuru un saka - "Jūs slēdzat 171, bet jūsu skapīša numurs ir 177! Nekas, man arī tā ir gadījies!" Mjā.... Pasmaidu un ugunsdzēsēja tempā lecu iekšā sporta tērpā. Negribas kavēt no nodarbības ne minūti.

Stiepjamies un vērpjamies kā kungfu pandas
Tā kā ikdienā diezgan daudz laika pavadu sēžot pie datora un trenējot "rakstīšanas muskuļus", bieži jūtu saspringumu un tirpumu plecos. Tāpēc 'bodyART Energetic' nodarbības nu jau gaidu kā absolūto nepieciešamību. Telpā jau sanākuši cilvēki, ir arī jaunas sejas. Aiz loga spīd novembrim neraksturīga saulīte un atspoguļojas Vecrīgas jumtos. Cenšos izsviest no galvas visu lieko un noskaņoties nodarbībai. "Šoreiz mums būs stiepšanās. Kārtīgi izstiepsim meridiānus un izlocīsimies," treneris Zigis kā vienmēr informē par to, kas sagaidāms.

Lēnām iesildāmies, aizmirstam par steigu un problēmu bagāžu, ar kuru katrs te ir ieradies, noregulējam elpošanu. Stiepjamies, lokamies. Un jau atkal nodarbībā ir jauni elementi. "Ja ilgi taisīt vienu un to pašu, tad pazaudē koncentrāciju. Cilvēks izlaižas! Katru reizi nākot uz 'bodyART', mums tas jāpieņem kā pirmo reizi! Tas nav tā - o, es jau visu zinu. Ikreiz jācenšas – varbūt šoreiz varu vēl lielākā amplitūdā atvērties, varu vēl vairāk izstiepties!" stāsta treneris Zigis. Nozīmīgu vietu nodarbībā ieņem līdzsvara, balansa elementi. Stāvam uz vienas kājas, paceļam rokas gaisā un plūstoši griežamies. Eleganta nodarbe!

"Esam kā kungfu pandas! Plūstošs pagrieziens!" sauc Zigis, kas iepriekšējās nodarbībās lika mums kustēties kā aborigēniem un šaut kā medniekiem. "Cilvēkiem ir vieglāk, ja kustībai dod kādu asociāciju. Vieglāk to sajust! Kustamies kā kungfu pandas, lai būtu plūdums, lai būtu Flow elementi. Uz vienas kājas, plūstošs pagrieziens un rotācija ar stiepšanos uz sāniem. Jo meridiāni nāk no papēžiem un iet caur sānu līdz pat pirkstu galiem. Kad meridiānus labi izstiepj, ir laba sajūta. Mēs stiepjamies un vienlaicīgi savērpjamies. Kustības brīžiem ir vienkāršas, bet tām ir liels efekts! Mēs atbloķējam meridiānus un palaižam enerģiju brīvā plūsmā," skaidro treneris.

Kad 'bodyART' uzvar trenažieru zāli
Ievēroju, ka 'bodyART' nav nekāda "caurstaigātāju nodarbība". Tie, kas neatrod šo par savu, ātri pazūd vai izvēlas ko citu. Bet tie, kas nāk, cenšas turēties un iespēju robežās apmeklēt nodarbības 2-3 reizes nedēļā. "Kas nāk, tie tiešām nāk. Pūlas, jo sevišķi tie, kas jau ir sajutuši efektu. Daudziem tas ir kā zobus tīrīt – totāla nepieciešamība. Un vispār - no vienas reizes nekad nesapratīsi, kas tas 'bodyART' tāds ir – ir jānāk divus mēnešus, lai saprastu, ko vari. Kas notiek, kad kaut ko ievelc, kaut ko izstiep, kas mainās," skaidro Zigis.

"Iepriekš četrus gadus apmeklēju trenažieru zāli, bet pēc tam sapratu, ka tas nav man – ne tas svars, ne izskats, ko tur ieguvu," stāsta sieviete, kas atrisināja mana aizslēgtā ģērbtuves skapīša mīklu. Laine ir advokāte, kas uz 'bodyART' nāk jau gadu. "Trenažieru zālē nāca muskuļi klāt, un es to negribēju. Es biju stingra, bet liela! Ar 'bodyART' ieguvu to, ka esmu vienmērīgi stingra, bet neesmu liela. Man tas ļoti der. Turklāt tagad ļoti daudz ko varu izdarīt no tā, kā iepriekš nemaz nevarēju. Te trenē dziļos muskuļus". Laine spēlē arī tenisu, un 'bodyART' lieliski līdzsvarojot to asimetriju un saspringumu, ko rada tenisa spēle.

"Uz Energetic nāk daudzi, jo cilvēkiem patīk kārtīgi izstiepties. Varu dot padomu visiem tiem, kas piekopj ko ļoti aktīvu, saistītu ar spēku un izturību. Līdzsvaram noteikti vajag vienu nodarbību nedēļā, kad var kārtīgi izstiepties uz visām pusēm. Muskuļiem ir vajadzīgs līdzsvars starp spēku un izstiepšanos," skaidro treneris.

Energetic nodarbību beigās ir tādi kā jogas elementi. Sēžam sakrustotām kājām, kustinām rokas, elpojam. Raugos spogulī, kur atspulgā sev aiz muguras redzu attēlu ar lielu koku kaut kur, iespējams, Ķīnā. Zem tā sakrustotām kājām, tāpat kā mēs šobrīd, sēž sieviete. Pārņem liela vēlēšanās nokļūt tur, kaut kur tālu, tālu prom, un piesēst viņai blakus zem varenajiem koka zariem. Un tad atskan aplausu skaņa. Nodarbība ir beigusies, un priecīgi cilvēki aplaudē paši sev un savam gribasspēkam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!