Foto: Shutterstock

Ilgstoši uzglabāti pagrabā, kartupeļi un citas saknes pamazām zaudē daļu vērtīgo vielu. Rutks.lv jautāja uztura speciālistei Evai Katajai, vai tagad, kad kopš ražas novākšanas pagājis jau pusgads un bumbuļi jau sākuši dzīt asnus, tos vēl ir vērts ēst un, galu galā, vai tas nevar būt bīstami veselībai. Izrādās, gluži bez pamata šīs bažas nav.

Nē savītušiem bumbuļiem

"Mikroelementu ziņā pērnā gada kartupeļi noteikti būs nabadzīgāki nekā jaunie kartupelīši, taču nevērtīgi tie nav," skaidro Kataja. "Lai arī diedzētas sēklas un graudi skaitās īpaši veselīgi, kartupeļa gadījumā tā nebūs. Kartupeļa asni nav paredzēti ēšanai, jo satur alkoloīdu vārdā solanīns, kam piemīt toksiska iedarbība. Ja kartupelis, kurš izdzinis asnus, joprojām ir ciets, tad lielākā daļa uzturvielu tajā joprojām ir saglabājušās un to droši var ēst, nogriežot nost asnus. Vēlams no kartupeļa izgriezt arī asnu saknītes."

Ja kartupelis ir jau mazliet sarāvies un grumbuļains, tad to gan vairs ēst nevajadzētu, jo asni lielāko daļu uzturvielu ir paņēmuši augšanai. "Kartupeli nedrīkst ēst arī tad, ja tas ir kļuvis zaļš, jo zaļajās vietās ir radies solanīns. Apēdot kartupeli, kuram ir zaļa miza un asni, var saindēties. Simptomi nav patīkami – galvassāpes, apgrūtināta elpošana, vemšana, vēdersāpes un caureja," skaidro Kataja.

Apēdot kartupeli, kuram ir zaļa miza un asni, var saindēties. Simptomi nav patīkami – galvassāpes, apgrūtināta elpošana, vemšana, vēdersāpes un caureja.
Eva Kataja, uztura speciāliste
Kamēr kartupeļi nav sazaļojuši vai savītuši, tos vislabāk būtu ēst ar mizu, jo tajā vērtīgo vielu ir visvairāk. Tagad pērnā gada kartupeļus ar mizu ēst noteikti vairs nevajadzētu. Uztura speciāliste iesaka priekšroku dot bioloģiski audzētiem kartupeļiem, jo bioloģiskajā lauksaimniecībā neizmanto ne pesticīdus, ne insekticīdus, ne citus ķīmiskus līdzekļus.

Zem lupas: nepamatoti peltais kartupelis

Agrāk visi ēda kartupeļus, un nevienam nebija pret tiem iebildumu, bet kādā brīdī dažādu diētu ietekmē daudzi tos sāka izslēgt no sava uztura. Parādījās apgalvojumi, ka kartupeļa mīkstums satur vien pliku cieti, kurai nav nekādas vērtības un kura veicina liekā svara veidošanos, viss labums ir tikai un vienīgi miziņā. Tā gluži nav.

Kartupelis tiešām satur daudz cietes (ātrs enerģijas avots) un maz olbaltumvielu, taču tas nepadara to nevērtīgu vai, vēl trakāk, kaitīgu, uzsver Kataja. Kartupeļi ir labs B6, B3 un C vitamīna, šķiedrvielu, kālija, vara, fosfora un citu minerālvielu avots, it īpaši, ja tos ēd ar visu mizu.

Kartupeļi ir labs B6, B3 un C vitamīna, šķiedrvielu, kālija, vara, fosfora un citu minerālvielu avots, it īpaši, ja tos ēd ar visu mizu.
Kaloriju kartupeļos ir krietni mazāk nekā rīsos, griķos, makaronos un citos graudaugu produktos, ko nereti izvēlas kā piedevu maltītēm. Cita lieta ir, ja kartupeļus ēd kopā ar saldā krējuma mērcēm un nepatīk piekopt aktīvu dzīvesveidu – tad gan kartupelis var veicināt liekā svara un dažādu hronisku slimību veidošanos.

Taču, ēdot kartupeļus mērenā daudzumā, pareizi pagatavotus, un līdztekus piekopjot aktīvu dzīvesveidu, produktam nav nekādas vainas, saka uztura speciāliste. Vislabāk kartupeļus vārīt vai cept krāsnī ar visu mizu un arī apēst kopā ar to. Uz pērnajiem kartupeļiem gan tas vairs neattiecas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!