Foto: AFP/Scanpix
ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone svētdien Turcijas pilsētā Stambulā notiekošo tā dēvētās Sīrijas draugu grupas sanāksmē aicināja Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu izbeigt pret civiliedzīvotājiem vērstas militārās operācijas, draudot ar "nopietnām sekām".

"Mūsu vēstij tiem, kas dod pavēles, jābūt skaidrai: izbeidziet savu līdzpilsoņu slepkavošanu vai arī jūsu rīcībai būs nopietnas sekas," Klintone teica savā uzrunā konferencē.

Viņa norādīja, ka ASV sniedz sakaru aprīkojumu Sīrijas civilajai opozīcijai, piebilstot, ka neskatoties uz to, ka pieņem Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana miera plāna nosacījumus, Asada valdība turpina "garo pārkāpto solījumu sarakstu", īstenojot jaunus uzbrukumus Sīrijas pilsētām un liedzot humānās palīdzības piegādes.

Savukārt Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdoans savā uzrunā uzsvēra, ka "ir jāievēro Sīrijas iedzīvotāju likumīgās prasības tieši šeit, tieši tagad".

Sīrijas draugu sanāksmē Stambula svētdien pulcējušies 75 pasaules valstu, tostarp ASV, Eiropas Savienības lielāko valstu un Persijas līča lielvaru, pārstāvji, galvenokārt ārlietu ministri.

Persijas līča arābu valstis aicināja vairāk atbalstīt pārsvarā no Sīrijas armijas pārbēgušo izveidoto Brīvo Sīrijas armiju, kas pārņēmusi cīņu pēc tam, kad mēnešiem ilgi opozīcija bija neapbruņota.

Saūda Arābijas ārlietu ministrs princis Saūds al Faisals sestdien pirms sanāksmes Stambulā paziņoja, ka ir "pienākums" apbruņot nemierniekus, tomēr pret to iebilst Rietumvalstis.

Konferencē plānots runāt arī par iespēju izveidot "tresta fondu" Sīrijas opozīcijai, ko varētu izlietot humānās palīdzības sniegšanai, tomēr apšauba, vai tas tiks izmantots lietderīgi un plānotajiem mērķiem, kā arī humāno palīdzību Sīrijai sniedz dažādas ANO aģentūras.

Savukārt nemiernieku izveidotā Sīrijas Nacionālā padome vēlas finansiālu atbalstu, lai varētu maksāt Brīvās Sīrijas armijas karavīriem par cīņu pret režīma karaspēku. Diplomātu atklājuši, ka Persijas līča valstis ir gatavas atbalstīt šādu iniciatīvu, Turija gan apšauba, vai ir lietderīgi tik lielu lomu piešķirt padomei, bet Rietumvalstis šaubās par padomes, kur dominē Ēģiptes mēreno islāmistu grupa "Musulmaņu brālība", kā opozīcijas vienojošo spēku.

Maz ticams, ka Sīrijas draugu sanāksmes galīgajā deklarācijā Sīrijas Nacionālā padome tiks atzīta par likumīgu Sīrijas tautas pārstāvi.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs pirms sanāksmes paziņoja, ka Asads, kavējoties ar Annana miera plāna īstenošanu, sarežģī savas attiecības ar ANO un palielina iespēju, ka ārvalstu valdības sāks finansēt opozīciju.

"Finansiālā atbalsta opozīcijai palielināšanās būs daļa no sekām tam, ka Asada režīms spēlējas, lai iegūtu laiku Annana ierosinājumu īstenošanai,"teica Heigs, sakot, ka Asads ir paziņojis, ka pieņem Annana plānu, bet militārie uzbrukumu pilsētām joprojām turpinās.

Viņš uzsvēra, ka "mums nepieciešamas, lai Asada režīms rīkojas, nevis tikai sola", piebilstot, ka īpašā sūtņa plāna izpilde nav beztermiņa.

Sīrijas valsts televīzija svētdien pārraidīja daļu no Sīrijas draugu sanāksmes atklāšanas sesijas, norādot, ka Stambulā "tiekas Sīrijas iedzīvotāju ienaidnieki".

Sīrijas valdošais režīms sestdien pasludināja gadu ilgušo sacelšanos par sakautu, tomēr paziņoja, ka nesteigsies izvest armiju no pilsētu dzīvojamiem rajoniem.

Londonā bāzētā cilvēktiesību organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" paziņoja, ka sadursmēs svētdien Sīrijā gājuši vismaz 16 cilvēki.

Sīrijas oficiālā informācijas aģentūra SANA ziņoja, ka Makdisi interviju televīzijā sniedzis, lai izskaidrotu iedzīvotājiem Sīrijas valdības lēmumu pieņemt ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana miera plānu.

Pirmdien īpašais sūtnis par notikumu gaitu informēs ANO Drošības padomi.

Annans sagaida, ka Sīrijas prezidents Bašars al Asads nekavējoties izpildīs miera plāna nosacījumus, piektdien žurnālistiem Ženēvā paziņoja Annana pārstāvis Ahmads Favzi, komentējot Sīrijas valsts ziņu aģentūra SANA ceturtdien vēstīto, ka Asads solījis strādāt, lai veiksmīgi īstenotu Annana izstrādāto miera plānu, kurā ir seši punkti. Annana pārstāvis otrdien paziņoja, ka Sīrija ir rakstiski piekritusi šo plānu pieņemt.

Annana plāns paredz, ka Sīrijā vardarbība tiks apturēta, ANO uzraudzībā Sīrijas valdības spēkiem izvedot karavīrus un smago bruņojumu no protestu pārņemtajām pilsētām. Annans ierosina ik dienu divas stundas ievērot pamieru, lai varētu sniegt humāno palīdzību kauju skartajās teritorijās, kā arī nodrošināt plašsaziņas līdzekļu pārstāvju piekļuvi šīm vietām. Tāpat starptautiskais īpašais sūtnis ierosina, ka Sīrijā notiek pašu valsts iedzīvotāju vadīti politiskie procesi, tiek ļauts piedalīties demonstrācijās un tiek atbrīvoti nemieros valdošā režīma patvaļīgi aizturētie cilvēki.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Saskaņā ar Londonā bāzētās cilvēktiesību organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem tajos gājuši bojā vairāk nekā 9100 cilvēku.

Asada režīms gan apgalvo, ka nemierus izraisījuši "ārvalstu teroristi", un tajos gājuši bojā jau vairāk nekā 3000 Sīrijas armijas karavīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!