Jaungada naktī Lietuvas galvaspilsētā Viļņā dažādās pilsētas vietās uz ekrāniem tiks demonstrēts mūzikas un dejas priekšnesums "@Hoffman_Spragtukas", bagātināts ar iespaidīgiem audio un vizuālajiem efektiem, izmantojot gaismas projekcijas, portālu "Delfi" informē rīkotāji.
Pasākums simboliski atklās arī divus nozīmīgus notikumus: Viļņa - Eiropas kultūras galvaspilsēta 2009 un Lietuvas tūkstošgades programmu.

Uzvedums "@Hoffman_Spragtukas" ir P. Čaikovska baleta "Riekstkodis" un E.T.A Hofmana (Hoffmann) oriģinālpasakas interpretācija, ar kuras palīdzību klasiskais muzikālais darbs pārtaps daudzkrāsainā mūsdienu mūziklā.

"'@Hoffman_Spragtukas' muzikālais šovs savīs klasisko un mūsdienu žanru, pārvēršot priekšnesumu par īstiem mūzikas un gaismas svētkiem 21. gadsimta izpildījumā, piepildot visu Viļņu un simboliski atverot vārtus uz Lietuvas vēsturisko gadu," saka projekta "Viļņa - Eiropas kultūras galvaspilsēta 2009" direktore Elona Bajoriniene.

Mūzikla ideja akcentē mākslinieka diskusijas starp pagātni, tradīcijām un mūsdienu multimediju iespējām. Šovs tiks izrādīts uz Viļņas koncerta un sporta pils fasādes, transformējot to uzveduma vajadzībām un dodot iespēju demonstrēt šovu brīvā dabā pat ziemā. Kā paredz organizatori, tad apmeklētājiem nevajadzēs pat stāvēt tuvu pasākuma norises vietai, jo mūzikls tiks pārraidīts tiešsaistē uz milzīgiem ekrāniem, kas atradīsies Katedrāles skvērā Viļņas vecpilsētā.

Šova mūziku sarakstījuši trīs Lietuvas mūsdienu komponisti: Linas Rimša, Marius Matulevičius un Marius Adomaitis. Kompozīcijas ir inovatīvas un asociētas ar mūsdienu gaumi. Klasiskajai mūzikai jaunas krāsas piešķirs roka un džeza izpildītāji Valerijus Ramoška, Danielius Praspaliauskis, Skirmantas Sasnauskas un Aurelijus Globys.

Šajā 45 minūšu priekšnesumā, kas sāksies plkst. 23.00, piedalīsies vairāk nekā 150 izpildītāji - mūziķi, dejotāji, aktieri un triku meistari.

Viens no šova galvenajiem elementiem - dejas māksla. Lietuvas nacionālās operas baleta trupa un Baleta teātris, pārstāvot klasisko baleta skolu ar izciliem Lietuvas dejotājiem Olga Konošenko, Aurimas Paulauskas u.c., savīsies kopā ar mūsdienu deju kustību hip-hop un break dance grupām.

Arī vokālā sadaļa mīsies starp mūsdienām un klasiku. Projekts ietvers operas solistu Joana Gedminaitė, Mindaugas Jankauskas un Ignas Misiūra uzstāšanos kopā ar Eiropas labākā kora laureātiem - kori "Brevis". Alternatīvo skanējumu šovā piedāvās "G&G Sindikatas" līderis Svaras un viņa komanda.

Tūlīt pēc uzveduma paredzēts arī grandiozs gaismas šovs, ko veidojis pasaulē atzītais gaismas mākslinieks Gerts Hofs (Vācija). "Šie divi mākslas projekti atspoguļos tradicionālās un mūsdienu Viļņas kultūras harmoniju. "@Hoffmann_Spragtukas" mūzikls Neris upes labajā krastā, kas simbolizē moderno metropoli, vēlāk nodos draudzīgo stafetes kociņu vecajam kreisajam krastam, kurš atspoguļo Viļņas dzimšanas laiku, aprakstot Lietuvas vēsturisko ceļu, lietojot mūsdienu mākslas līdzekļus," tā E. Bajoriniene.

Viļņa - Eiropas kultūras galvaspilsēta 2009 visu nākamo gadu priecēs ar vairāk nekā simt sešdesmit dažādiem kultūras pasākumiem, tostarp projektiem "Ielu muzikantu diena", "Lai top nakts!", "Māksla neierastā vidē", "LUX - gaismas festivāls". Programmas vadmotīvs ir Dzīvā kultūra, kas aicina radīt ne tikai profesionālus māksliniekus, bet ikvienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!