Krievija aizliegusi gaļas mājputnu un cūkgaļas importu no 70 kompānijām septiņās Eiropas valstīs.

Maskava kopš aprīļa pamazām aizliegusi gaļas importu no Eiropas kompānijām, jo produktos atklātas antibiotiku pēdas.

Kā liecina Eiropas Komisijas (EK) informācija, šobrīd aizliegta mājputnu un cūkgaļas imports no 70 kompānijām Beļģijā, Dānijā, Francijā, Vācijā, Ungārijā, Itālijā un Spānijā.

Vissmagāk no aizlieguma cietusi Dānija, kuras cūkgaļas eksporta uz Krieviju apjoms krities uz pusi.

EK pārstāvji atzīst, ka Krievijai kvalitātes šaubu gadījumā ir tiesības ierobežot ierobežot kādas produkcijas importu, tomēr Eiropas ražotājiem nav nekādas iespējas apstrīdēt Krievijas slēdzienus. Turklāt EK ir aizdomas, ka Krievija ar importa ierobežojumiem vēlas stiprināt vietējo ražotāju pozīcijas.

"Pastāv aizdomas, jo aizliegumi tika ieviesti īsi pēc Krievijas amatpersonu paziņojuma par vietējā lauksaimniecības sektora stiprināšanu. Un tūlīt pēc tam pēkšņi parādījās stingrāka importa kontrole," sacīja EK pārstāvis.

Krievijas sūtnis ES Vladimirs Čižovs norādīja, ka Krievijai nācās spert šādus soļus sakarā ar bažām par sabiedrības veselību.

"Eiropā ir ierasts vistām un cūkām profilaksei dot antibiotikas, bet tās var radīt problēmas cilvēku veselībai", jo attiecīgās antibiotikas Krievijā vēl joprojām tiek izmantotas cilvēku medicīnā, viņš skaidroja.

Sagaidāms, ka šis jautājums tiks apspriests piektdien, 27.jūnijā paredzētajā Eiropas Savienības un Krievijas samitā Sibīrijas pilsētā Hantimansijskā.

Jaunās gaļas importa problēmas parādījušās īsi pēc Polijas gaļas importa importa ierobežojumu atcelšanas, kas ilgāku laiku radīja spriedzi ES un Krievijas attiecībās, Varšavai 16 mēnešus bloķējot Briseles un Maskavas stratēģisko partnerattiecību sarunu uzsākšanu līdz aizlieguma atcelšanai.

Paredzēts, ka ES un Krievija šajā samitā beidzot oficiāli sāks sarunas par jauno stratēģisko partnerattiecību līguma slēgšanu.

Любуйтесь латвийской природой и следите за культурными событиями в нашем Instagram YouTube !