Foto: Publicitātes foto

Japāņu autoražotāji "Toyota" oficiāli paziņojuši par atgriešanos pasaules rallija čempionātā (WRC), kas notiks 2017.gadā.

Atgriešanās notiks ar "Toyota Yaris WRC" mašīnu, kas pilnībā izstrādāta un būvēta tiks kompānijas tehnoloģiju centrā Ķelnē - "Toyota Motorsport GmbH" ("TMG"). "TMG" uztur arī "Toyota" pasaules izturības čempionāta (WEC) komandu.

"Mums tas bija liels pagodinājums - lūgums atgriezt "Toyota" vārdu pasaules rallija čempionātā," īpaši sasauktajā preses konferencē izteicās "TMG" prezidents Jošiaki Kinošita. "Uzturēt paralēli divas motoru sporta programmas, protams, būs liels izaicinājums, taču mēs esam pārliecināti, ka mums ir nepieciešamā pieredze un vēlēšanās, lai viss izdodas. Vēl ir daudz darāmā, lai sekmīgi atgrieztos WRC, taču mums ir "Toyota Motor Corporation" kompānijas un tās prezidenta Akio Tojodas atbalsts, kas ļoti iedrošina."

Ar "Toyota Yaris WRC" jau aizvadītas pirmās testu programmas uz asfalta un grants visā Eiropā. Mašīna aprīkota ar 1,6 litru turbodzinēju, kura jauda ir 300 zirgspēki; tai ir visu četru riteņu piedziņa.

Kā ziņojām, "TMG" jaunās mašīnas izmēģināšanu bija uzticējusi vairākiem jaunajiem rallija pilotiem, bet nu par testa pilotu ir izvēlēts 27 gadus vecais francūzis Ērils Kamijī. Viņš strādās kopā ar pieredzējušo braucēju Stefanu Sarazinu, pagājušā gada ERČ Korsikas rallija uzvarētāju un "Toyoa" WEC komandas pilotu, kā arī somu rallistu Sebastjanu Lindholmu, kurš startējis arī Latvijā.

Testu programmā iekļauti vairāki WRC posmi Eiropā uz dažāda seguma ceļiem.

"Toyota" bija viens no autoražotājiem, kas pasaules rallija čempionātā iesaistījās ar tā pašu pirmo sezonu 1973. gadā, kad Valters Boiss ASV izcīnīja tai pirmo WRC posma uzvaru. 1993. gadā "Toyota" arī ļoti veiksmīgo "Toyota Corolla WRC" modeli kļuva par pirmo japāņu autoražotāju, kas triumfējis pasaules rallija čempionātā. 1999.gadā atvadoties no WRC, "Toyota" bija jau izcīnījuši trīs pasaules čempionu titulus un četrus individuālos titulus.

Kā zināms, FIA homologāciju dalībai rallijā ir saņēmis arī "Toyota GT86" modelis.

Šobrīd WRC piedalās triju autoražotāju - "Volkswagen", "Citroen" un "Hyundai" - komandas. "M-Sport", kas arī reģistrēta komandu ieskaitē, sadarbojas ar "Ford", taču nav rūpnīcas komanda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!