Foto: LETA

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Ētikas komisijas priekšsēdētājs un akadēmiskā darba prorektors profesors Valdis Bernhofs ir lūdzis JVLMA Padomei sniegt faktiskus pierādījumus saistībā ar JVLMA Padomes paziņojumu sabiedriskajos medijos, kurā norādīts, ka JVLMA rektors profesors Guntars Prānis ir ilgstoši zinājis par seksuālo varmācību akadēmijā, portāls "Delfi" uzzināja akadēmijā.

Tāpat lūgts skaidrot Padomes locekļa Timura Tomsona Kultūras ministrijas preses brīfingā pausto, ka Padome šobrīd ir vienīgā drošības sala studējošajiem. Ar vēstuli ir iepazīstināta arī Senāta priekšsēdētāja profesore Ilona Meija.

Tikmēr atbalsta vēstuli rektora Guntara Prāņa atbalstam parakstījuši jau 128 JVLMA studenti un 67 darbinieki, atzīmēja akadēmijā.

Jau vēstīts, ka Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Kultūršoks" piektdienas vakarā izskanēja informācija par pasniedzēju uzmākšanos studentēm. "Kultūršoks" rīcībā nonākušas septiņu JVLMA studenšu liecības par atsevišķu pasniedzēju seksuālu uzmākšanos.

Tam sekoja Mūzikas akadēmijas padomes lēmums izteikt neuzticību akadēmijas rektoram Prānim un aicinājums viņam atkāpties no amata. Padome brīdināja, ja rektors atteiksies atkāpties no amata, JVLMA padome aicinās Senāta priekšsēdātāju Ilonu Meiju pēc iespējas ātrāk izskatīt šo lēmumu Senāta ārkārtas sēdē.

Padome skaidroja, ka lēmums pieņemts, lai mazinātu pāridarījuma sajūtu cietušajām studentēm. Tāpat padomes locekļi uzskata, ka šis lēmums palīdzēs ātrāk veikt nepieciešamās darbības, lai novērstu jelkādus seksuālās vardarbības gadījumus JVLMA. Padomes ieskatā šis lēmums palīdzēs ātrāk atgūt JVLMA reputāciju.

JVLMA sestdien vērsās Valsts policijā (VP) saistībā ar LTV raidījumā "Kultūršoks" izskanējušo informāciju. VP portālam "Delfi" apstiprināja, ka ir saņemts Mūzikas akadēmijas iesniegums. Likumsargi izvērtēs tajā pausto informāciju.

Citi iesniegumi par iespējamiem seksuāla rakstura noziegumiem šajā izglītības iestādē nav saņemti, atklāja policijas pārstāve Gita Gžibovska.

Pati Mūzikas akadēmija pirmdien, 11. martā, ir publicējusi informatīvu rakstu, kurā skaidro, kā iesniegt ziņojumu par iespējamiem pāridarījumiem. Izglītības iestāde skaidro, ka var rakstīt oficiālu iesniegumu rektoram, iesniegt Trauksmes celšanas ziņojumu JVLMA, vērsties ar iesniegumu Valsts policijā vai Tiesībsarga birojā. Vairāk var par to var lasīt šeit.

Tiesībsarga birojs vēl pirmdien no LTV radījuma "Kultūršoks" nebija saņēmis cietošo sieviešu liecības.

Plānots, ka tiesībsargs pēc savas iniciatīvas veiks situācijas izpēti un pieprasīs no JVLMA informāciju, tajā skaitā par iepriekšējo rīcību gadījumos, kad augstskolas vadība bija saņēmusi iesniegumus vai signālus par docētāju seksuālu uzmākšanos studentēm, ko augstskola ir darījusi, lai šādas turpmākas situācijas novērstu.

Jau vēstīts, ka LTV raidījuma "Kultūršoka" rīcībā ir pāridarītāju uzvārdi, bet tie vēl netikšot publiskoti, jo nepieciešams strādāt pie pierādīšanas procesa. Liecības tiks iesniegtas Tiesībsarga birojā, kura pārstāve raidījumā norādīja, ka tās liecina par sistemātisku nepieļaujamu rīcību.

Raidījuma rīcībā esošā informācija liecina, ka par vismaz vienu pasniedzēju saņemtas vairākas sūdzības. Tikmēr vairāki avoti, kas nav savstarpēji saistīti, ir LTV raidījumam "Panorāma" apliecinājuši, ka viens no pasniedzējiem, kas varētu būt iesaistīts ar iespējamu seksuālu uzmākšanos JVLMA ir Senās mūzikas katedras vadītājs Māris Kupčs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!