Foto: LETA

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) padome līdz Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma "Kultūršoks" sižetam nebija zinājusi par to, cik plašu studenšu loku skārusi iespējamā akadēmijas pasniedzēju seksuālā uzmākšanās. Rektors padomi par to nebija informējis, teikts padomes paziņojumā.

"2017. gadā, kad tika risināts presē izskanējis gadījums par seksuāla rakstura uzmākšanu, rektors [Guntars Prānis] ir bijis ētikas komisijas vadītājs un ir zinājis, ka problēma mācību iestādē pastāv. Problēmas pastāvēšanu pierāda arī studentu aptaujas dati," rakstīts padomes paziņojumā.

Padomes saņemtajā anonīmajā studentu aptaujā ir minēts, ka 8,2% no respondentiem ir saskārušies ar seksuālā rakstura uzvedību. 33,6% ir dzirdējis kādu stāstām vai vēstot par saskarsmi ar šāda rīcību akadēmijā. Šis cipars ir satraucošs un norāda uz problēmas sistemātisko raksturu, nevis dažiem gadījumiem, uzsver padomē.

Padomes rīcībā ir informācija, ka viena no LTV raidījuma uzklausītajām sievietēm ir apgalvojusi, ka rektors ilgstoši zinājis par notiekošo. Tāpat dienā, kad padome izteica neuzticību rektoram, vairāki padomes locekļi tikās ar JVLMA studentu pārstāvjiem, kuri paziņoja, ka joprojām nejūtas droši JVLMA.

Padome arī pārmet rektoram melošanu. Prānis preses konferencē apgalvojis, ka viņam ir plāns esošās situācijas novēršanai. Taču padome plānu nav saņēmusi.

Tāpat padome pauž satraukumu, ka JVLMA turpinās iebiedēšanas atmosfēra. Viens padomes loceklis 11. martā runājis ar vienu studenti, kura paudusi satraucošas ziņas par notiekošo vienā katedrā, taču tagad nevēlas komunicēt un vēlas palikt anonīma.

Tā kā LTV raidījumā "Kultūršoks" izskanējuši septiņi stāsti, situācija vērtējama kā sistēmiski pārkāpumi, norāda padome.

"Galvenais uzdevums ir tos izmeklēt un novērst, nevis censties saglabāt esošo situāciju, aizstāvot JVLMA vadību," turpina padome.

Padome uzskata, ka rektora atkāpšanās no amata būtu arī simbolisks akts, kas norādītu uz strukturālu pieeju samilzušo problēmu risināšanā.

Jau vēstīts, ka Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Kultūršoks" piektdienas vakarā izskanēja informācija par pasniedzēju uzmākšanos studentēm. "Kultūršoks" rīcībā nonākušas septiņu JVLMA studenšu liecības par atsevišķu pasniedzēju seksuālu uzmākšanos.

Tam sekoja akadēmijas padomes lēmums izteikt neuzticību akadēmijas rektoram Prānim un aicinājums viņam atkāpties no amata. Padome brīdināja – ja rektors atteiksies atkāpties no amata, JVLMA padome aicinās Senāta priekšsēdātāju Ilonu Meiju pēc iespējas ātrāk izskatīt šo lēmumu Senāta ārkārtas sēdē.

Padome skaidroja, ka lēmums pieņemts, lai mazinātu pāridarījuma sajūtu cietušajām studentēm. Tāpat padome uzskata, ka šis lēmums palīdzēs ātrāk veikt nepieciešamās darbības, lai novērstu jelkādus seksuālās vardarbības gadījumus JVLMA. Padomes ieskatā šis lēmums palīdzēs ātrāk atgūt JVLMA reputāciju.

Taču JVLMA rektors Guntars Prānis paziņojis, neplāno atkāpties no amata. Viņš uzskata, ka var būt daļa no efektīva situācijas risinājuma. Līdz ar to šis jautājums tiks izskatīts JVLMA Senāta ārkārtas sēdē.

Jau vēstīts, ka LTV raidījuma "Kultūršoka" rīcībā ir pāridarītāju uzvārdi, bet tie vēl netikšot publiskoti, jo nepieciešams strādāt pie pierādīšanas procesa.

Raidījuma rīcībā esošā informācija liecina, ka par vismaz vienu pasniedzēju saņemtas vairākas sūdzības. Tikmēr vairāki avoti, kas nav savstarpēji saistīti, ir LTV raidījumam "Panorāma" apliecinājuši, ka viens no pasniedzējiem, kas varētu būt iesaistīts ar iespējamu seksuālu uzmākšanos JVLMA ir Senās mūzikas katedras vadītājs Māris Kupčs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!