Foto: LETA

Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) savulaik par "nepieklājīgiem komentāriem internetā" atstādināts docents Andrejs Ameļkovičs, taču LTV rīcībā esošā informācija liecina, ka pasniedzējs uzmākšanos veicis arī dzīvē, ne tikai internetā, vēsta raidījums "Panorāma".

LMA rektors Kristaps Zariņš raidījumam norādīja, ka atceras docētāja atstādināšanu, taču neapstiprināja viņa vārdu, aizbildinoties ar Vispārīgo datu aizsardzības regulu.

"Panorāma" ziņo, ka par docenta iespējamo uzmākšanos raidījumu informējuši vairāki savstarpēji nesaistīti avoti. Taču viena studente, neatklājot savu identitāti, raidījumam norādija, ka docents viņai naktīs sūtījis īsziņas, kurās aicinājis pie sevis ciemos. "Viņš veidoja sarakstus ar meitenēm, ar kurām viņš gribētu pārgulēt no mūsu kursa. Tas pēc tam korelēja ar to, kādas atzīmes ieguvām skatēs," raidījumam atklāja anonīmā studente.

Pēc docenta atstādināšanas, kas bija balstīta uz nepiedienīgajām sarakstēm, LMA Ētikas padomē nebija vienbalsības, vai Ameļkoviču vajadzētu atlaist. Beigu galā tika nolemts, ka viņu uz laiku atstādinās, bet atlaists viņš netika.

Pat Ameļkovičs raidījumam norādīja, ka pēc atjaunošanas amatā, viņš neesot "pārkāpis robežas ar studentēm". Savukārt par pirms tam padarīto viņš sodu jau esot saņēmis. "Es neko nekomentēšu, tā ir pilnīga apmelošana," norādīja docents.

Zariņš gan "Panorāmai" norādīja, ka, ja tiks saņemti pietiekami pierādījumi, docents nekavējoties tiks atlaists.

Jau vēstīts, ka Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Kultūršoks" piektdienas vakarā izskanēja informācija par pasniedzēju uzmākšanos studentēm. "Kultūršoks" rīcībā nonākušas septiņu JVLMA studenšu liecības par atsevišķu pasniedzēju seksuālu uzmākšanos.

Tam sekoja akadēmijas padomes lēmums izteikt neuzticību akadēmijas rektoram Prānim un aicinājums viņam atkāpties no amata. Padome brīdināja – ja rektors atteiksies atkāpties no amata, JVLMA padome aicinās Senāta priekšsēdātāju Ilonu Meiju pēc iespējas ātrāk izskatīt šo lēmumu Senāta ārkārtas sēdē.

Padome skaidroja, ka lēmums pieņemts, lai mazinātu pāridarījuma sajūtu cietušajām studentēm. Tāpat padome uzskata, ka šis lēmums palīdzēs ātrāk veikt nepieciešamās darbības, lai novērstu jelkādus seksuālās vardarbības gadījumus JVLMA. Padomes ieskatā šis lēmums palīdzēs ātrāk atgūt JVLMA reputāciju.

Taču JVLMA rektors Guntars Prānis paziņojis, neplāno atkāpties no amata. Viņš uzskata, ka var būt daļa no efektīva situācijas risinājuma. Līdz ar to šis jautājums tiks izskatīts JVLMA Senāta ārkārtas sēdē.

Jau vēstīts, ka LTV raidījuma "Kultūršoka" rīcībā ir pāridarītāju uzvārdi, bet tie vēl netikšot publiskoti, jo nepieciešams strādāt pie pierādīšanas procesa.

Raidījuma rīcībā esošā informācija liecina, ka par vismaz vienu pasniedzēju saņemtas vairākas sūdzības. Tikmēr vairāki avoti, kas nav savstarpēji saistīti, ir LTV raidījumam "Panorāma" apliecinājuši, ka viens no pasniedzējiem, kas varētu būt iesaistīts ar iespējamu seksuālu uzmākšanos JVLMA ir Senās mūzikas katedras vadītājs Māris Kupčs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!