Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Likums atļauj ministram izvēlēties aģentūras vadību, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica Ministru prezidente Evika Siliņa (JV), runājot par ekonomikas ministra Viktora Valaiņa (ZZS) lēmumu izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu bez rezultāta.

Siliņa norādīja, ka šī situācija ir pārrunāta, jautājums apspriests arī koalīcijā. Vadītāju atlases procesā varētu tikt veikti uzlabojumi, sacīja Siliņa.

Viņa akcentēja, ka pašlaik šādu vadītāju atlase esot kļuvusi pārāk matemātiska, taču ministrs ir tas, kurš uzņemas politisko atbildību par vadītāja darbu, viņam ar šo cilvēku būs arī jāsastrādājas.

Tāpat Siliņa norādīja, ka pašlaik atlases process ir pārāk ilgs, kas noved pie tā, ka uz šādiem amatiem nepretendē cilvēki no privātā sektora.

Jau vēstīts, Valainis (ZZS) pirmdien oficiāli informēja Valsts kanceleju, ka ir nolēmis izbeigt konkursu uz LIAA direktora amatu bez rezultāta.

LIAA direktora amats ir vakants kopš 2023. gada septembra beigām, kad to pameta Kaspars Rožkalns, kurš kļuvis par uzņēmuma "UPB nams" valdes priekšsēdētāju. Rožkalns LIAA direktora amatā strādāja kopš 2020.gada janvāra.

Par LIAA vadītājas pienākumu uzpildītāju šobrīd iecelta LIAA direktora vietniece eksporta jautājumos Iveta Strupkāja.

Tāpat Valainis solīja, ka jauns konkurss uz LIAA direktora amatu tiks izsludināts "visai drīz".

Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" iepriekš vēstīja, ka Valainim piedāvāta izvēle starp diviem finālistiem - Baibu Bļodnieci un Fredi Bikovu. Taču ekonomikas ministrs vērsies Valsts kancelejā, lūdzot papildu informāciju arī par citiem pretendentiem konkursā. Valsts kancelejā gan uzsvērts, ka nedrīkstot šādu informāciju atklāt, pat ne ministram.

Kancelejas direktora vietniece Ieva Lībķena sacījusi, ka viņas pieredzē šī ir pirmā reize, kad ministrs prasījis sīkāku informāciju.

Tajā pašā laikā Valainis skaidrojis, ka Valsts kancelejai pirms konkursa paudis vēlmi, lai finālā piedāvā trīs kategoriju cilvēkus ar dažādiem profiliem: uzņēmējdarbības pieredze, valsts pārvaldes pieredze un pieredze darbā lobija organizācijās. Komisija šo viņa lūgumu neesot izpildījusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!