Foto: PantherMedia/Scanpix
Valdības komitejā pirmdien beidzot nonāks smēķēšanas ierobežošanas priekšlikumi, kas dos pašvaldībām tiesības stingrāk ierobežot smēķēšanu savā teritorijā, bet ar likuma spēku plāno noteikt aizliegumu smēķēt uz balkona.

Stingrākai kārtībai par ierosmi kalpoja Ozolnieku domes rīcība, kas pēc iedzīvotāju sūdzībām aizliedza smēķēt uz balkoniem, taču Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija šādu lēmumu atcēla, jo tam bija nepieciešami likuma grozījumi.

Likuma grozījumi paredz noteikt, ka smēķēt aizliegts daudzdzīvokļu dzīvojamo māju balkonos, lodžijās, kāpņu telpās, gaiteņos un citās koplietošanas telpās; publisko ēku vai būvju balkonos, lodžijās, kā arī tuvāk par 10 metriem no daudzdzīvokļu dzīvojamo māju un publisko ēku vai būvju ieejām, ārējām kāpnēm vai lieveņiem.

Šobrīd likums nosaka aizliegumu uzvilkt dūmu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju kāpņu telpās, gaiteņos un citās koplietošanas telpās.

Vienlaikus likuma grozījumi paredz, ka Valsts policijai nav jāveic likumā noteikto aizliegumu un ierobežojumu kontroli, kas attiecas uz iepriekš minēto aizliegumu par smēķēšanu arī balkonā.

Pirmo reizi Veselības ministrijas (VM) izstrādātie grozījumi likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" tika izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē jau šā gada februārī. Toreiz grozījumi paredzēja tabakas izstrādājumu reklāmas definīcijas paplašinājumu un punktu, kas atļautu noteikt pašvaldību domēm papildu smēķēšanas ierobežojumus savās teritorijās.

Latvijas Darba devēju konfederācija un Nacionālās trīspusējās sadarbības padome iebilda.

Savukārt Iekšlietu ministrija prasīja noteikt, ka pašvaldību papildus noteiktie smēķēšanas aizliegumi un ierobežojumi nav jākontrolē Valsts policijai.

Jūnija beigās nesaskaņotais likumprojekts tika atkārtoti izskatīts Valsts sekretāru sanāksmē, kas uzdeva VM sadarbībā ar citām ministrijām un institūcijām noteikt kritērijus, pēc kuriem pašvaldības varētu izdot savus saistošos noteikumus. VM pēc tam divas reizes sasauca starpministriju starpinstitūciju sanāksmes, lai vienotos par kritērijiem.

Pašlaik likuma grozījumi precizē tabakas izstrādājumu reklāmas definīciju, lai neradītu pamatu dažādai normas interpretācijai praksē. Paredzēts noteikt, ka arī komunikācija, ieteikums, darbība un tabakas izstrādājumu izvietojums tirdzniecības vietās, lietojot dažādus patēriņu veicinošus efektus, ir tabakas izstrādājumu reklāma.

Likuma grozījumi paredz, ka pašvaldības dome var izdot saistošos noteikumus, kuros noteikti papildus smēķēšanas aizliegumi vai ierobežojumi pie vēstures un kultūras pieminekļiem, publiskos pasākumos, uz atsevišķām ielām, parkos, skvēros, peldvietās, kā arī noteikt laika periodus, kad šie aizliegumi vai ierobežojumi darbojas, ietverot saistošajos noteikumos informāciju par aizliegumu vai ierobežojumu kontroles un sabiedrības informēšanas kārtību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!