Foto: AP/Scanpix

Ēģiptes prese ceturtdien vienbalsīgi slavē armijas veikto "likumīgo revolūciju" un prezidenta Muhameda Mursi atstādināšanu.

Valdībai piederošā laikraksta "Al Gomhuriya" pirmajā lapā publicēts Ēģiptes armijas komandiera ģenerāļa Abdulfataha as Sisi attēls, kas novietots zem panorāmas, kurā redzams gavilējošs pūlis Kairas Brīvības laukumā. Virsraksts vēsta par tautas likumīgo uzvaru.

Valstij piederošo laikrakstu "Al Ahram" un "Al Akhbar" numuri ieturēti līdzīgās noskaņās, un arī neatkarīgais izdevums "Sherouk" vēsta, ka "tauta un armija ir uzvarējušas".

"Revolūcija pieliek punktu Mursi un Musulmaņu brālības valdīšanai," ziņo "Sherouk".

Savukārt neatkarīgais laikraksts "Al Masry Al Youm" izteicies lakoniskāk: "Laipni lūdzam atpakaļ, Ēģipte". Avīzes pirmajā lapā publicēta fotogrāfija, kurā redzams cilvēku pūlis Kairas Brīvības laukumā, un paraksts: "Mursi gāšana, kā to pieprasīja tauta."

Arī laikraksts "Al Watan", kas pazīstams ar savu pret islāmistiem vērsto nostāju, ziņo: "Ēģipte atkal ir pie mums".

Liberālā avīze "Al Wafd", kas pārstāv tāda paša nosaukuma partiju, vēsta, ka tauta ar armijas atbalstu ir pārtraukusi Musulmaņu brālības valdīšanu. Bet neatkarīgais laikraksts "Tahrir" savā pirmajā lapā angļu valodā norādījis: "Tā ir revolūcija... nevis apvērsums, Obamas kungs!"

ASV prezidents Baraks Obama ir paudis nopietnas bažas par situāciju Ēģiptē un aicinājis Ēģiptes armiju pēc iespējas ātrāk atdot varu atpakaļ demokrātiski ievēlētajai civilajai valdībai, bet ir izvairījis nodēvēt notikušo par militāru apvērsumu.

Tikmēr Musulmaņu brālības politiskā spārnā - Brīvības un taisnīguma partijas - laikraksts izvēlējies ignorēt notikumus Kairas Brīvības laukumā, tā vietā pievēršoties protestiem citviet.

Jau ziņots, ka Ēģiptes armijas komandieris ģenerālis Sisi (attēlā), uzstājoties televīzijas tiešraidē, trešdien paziņoja, ka viņš aptur konstitūcijas darbību.

Sisi paziņojumu opozīcijas atbalstītāji, kas sapulcējušies Kairas Brīvības laukumā, sveica ar gavilēm un uguņošanu.

Ģenerālis paziņoja, ka līdz pirmstermiņa vēlēšanām prezidenta pienākumus pildīs Konstitucionālās tiesas priekšsēdētājs Adlijs Mansurs, kuram atbalstu sniegs pagaidu padome un tehnokrātu valdība. Tādējādi Sisi paziņojums nozīmē, ka līdzšinējais prezidents Mursi vairs nav amatā.

Sisi paziņojuma laikā Mursi atradās Republikas gvardes kazarmās vienā no Kairas priekšpilsētām. Kāds Musulmaņu brālības politiķis ziņu aģentūrai AFP atklāja, ka Mursi un viņa tuvākajiem padotajiem piemērots mājas arests un gāztais prezidents vēlāk nogādāts Aizsardzības ministrijā.

Kāda augsta ranga Ēģiptes armijas amatpersona AFP apstiprināja, ka Mursi ir aizturēts, liekot noprast, ka prezidentam varētu tik izvirzītas oficiālas apsūdzības, pamatojoties uz viņa oponentu izvirzītajām sūdzībām.

Ēģiptes mediji ziņo, ka izdoti orderi aptuveni 300 Musulmaņu brālības amatpersonu arestam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!