Foto: AFP/Scanpix/LETA
Irānā ceturtdien sēru ceremonija pie Teherānas pāraugusi plašos protestos un sadursmēs ar drošības spēkiem, kas turpina nežēlīgi apspiest protestu kustību.

Irānā jau ilgāk nekā sešas nedēļas norisinās protesti, kurus izprovocēja jaunas kurdu sievietes Mahsas Amini nāve pēc aizturēšanas par nepareizu galvas lakata valkāšanu. Protesti strauji pārauga plašākā neapmierinātībā ar situāciju valstī un ar 83 gadus veco Irānas augstāko garīgo līderi ajatollu Ali Hamenei.

Irānas varasiestādes protestus nežēlīgi apspiež. Nogalināti jau vairāki desmiti cilvēku un aptuveni tūkstotim izvirzītas apsūdzības, kas draud ar nāvessodu.

Taču protesti turpinās un savijušies kopā ar sērošanas ceremonijām, kas parasti tiek organizētas 40 dienas pēc cilvēka nāves. Tas nozīme, ka katra jauna slepkavība var izraisīt jaunus protestus.

Oslo bāzētā organizācija "Iran Human Rights" ziņo, ka liels skaits cilvēku apmeklēja sēru ceremoniju Karadžā, uz rietumiem no Teherānas. Pasākumā tika pieminēta 22 gadus veca aktīviste, kuru, kā tiek uzskatīts, septembrī nogalināja Irānas drošības spēki.

"Iran Human Rights" ziņo, ka policija nobloķēja šoseju, kas ved uz kapsētu, lai nepieļautu lielu pūļu pulcēšanos, un gaisā patrulēja armijas helikopteri.

Neskatoties uz šiem ierobežojumiem, sapulcējās liels cilvēku pūlis, kas devās gājienā uz kapsētu un ceļā izcēlās sadursmes ar policiju.

Drošības spēki arī atklāja uguni uz protestētājiem, ziņo monitoringa kanāls "1500tasvir". Tajā publiskots video, kurā redzams, kā protestētāji apmētā policijas mašīnu ar akmeņiem, kamēr citi aizdedzina atkritumu konteineru un policijas patruļas posteni.

Irānas mediji ziņo, ka ceturtdien nogalināts viens zemessardzes "Basij" loceklis un vēl divi neidentificēti cilvēki , bet desmit policisti un viens garīdznieks tikuši ievainoti.

Līdzīgas sēru ceremonijas notika vēl vairākās citās pilsētās, tai skaitā Arakā, kur liels cilvēku pūlis skandēja "Brīvība!", ziņo "Iran Human Rights".

Kurdu tiesību organizācija "Hengaw" ziņo, ka kurdu apdzīvotajos reģionos Irānas ziemeļrietumos protesti notikuši arī trešdien, tai skaitā Amini dzimtā Kurdistānas reģiona galvaspilsētā Sanandadžā, kas kļuvusi par protestu centru.

Tiek ziņots, ka drošības spēki nošāvuši 18 gadus vecu jaunieti no Sanandadžas, un drošības dienestu spiediena ietekmē viņa mirstīgās atliekas pārvestas apbedīšanai uz citurieni, lai izvairītos no bēru pāraugšanas protestu akcijā.

"Iran Human Rights" apkopotā informācija liecina, ka līdz trešdienai Amini nāves izprovocētajos protestos nogalināti 176 cilvēki. Vēl 101 cilvēks nogalināts protestu vilnī Zahedanā, Sīstānas un Beludžistānas provincē.

No visiem nogalinātajiem 40 bija jaunāki par 18 gadiem, noskaidrojusi "Iran Human Rights".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!