Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins paziņojis, ka Vašingtona strādā, lai nodrošinātu, ka Izraēlai "ir tas, kas nepieciešams", lai sevi aizstāvētu, raksta "Sky News".

"Tuvākajās dienās Aizsardzības departaments strādās, lai nodrošinātu, ka Izraēlai ir viss, kas tai nepieciešams, lai sevi aizstāvētu un aizsargātu civiliedzīvotājus no nediskriminējošas vardarbības un terorisma," teikts Ostina paziņojumā.

Jau ziņots, ka sestdienas rītā Gazas joslā bāzētais "Hamas" kaujinieku grupējums veica bezprecedenta uzbrukumu Izraēlai, izšaujot tūkstošiem raķešu un desmitiem tā kaujinieku pārvarot stipri nocietinātās robežas vairākās vietās pa gaisu, sauszemi un jūru. Tiek ziņots, ka vairāki izraēlieši ir nogādāti atpakaļ Gazā kā ķīlnieki.

Izraēlas medijs "N12" ziņo, ka palestīniešu kaujinieku uzbrukumos nogalināti vismaz 100 izraēlieši. Iepriekš Izraēlas glābšanas dienesti apstiprināja vietējo mediju ziņas, ka pēc raķešu uzbrukumiem no Gazas joslas valstī gājuši bojā 40 cilvēki. Atbildīgās iestādes turpina sniegt medicīnisko aprūpi un cilvēkus nogādāt slimnīcā.

Izraēla ir atbildējusi ar gaisa triecienu vilni objektiem Gazā, nogalinot 198 cilvēkus, paziņojušas palestīniešu amatpersonas.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu sacīja, ka Izraēla atrodas "kara stāvoklī" un solīja, ka "Hamas" "maksās cenu, ko tā nekad nav zinājusi".

Citā Vašingtonas paziņojumā, uz kuru atsaucas britu raidsabiedrība BBC, ASV ir nosodījušas palestīniešu kaujinieku veikto uzbrukumu. "ASV nepārprotami nosoda "Hamas" teroristu neizprovocētos uzbrukumus Izraēlas civiliedzīvotājiem," sacīja ASV Nacionālās drošības padomes pārstāve Adriene Vatsone.

"Nekad nav nekāda attaisnojuma terorismam. Mēs stingri stāvam kopā ar Izraēlas valdību un tautu un izsakām līdzjūtību šajos uzbrukumos zaudētajām izraēliešu dzīvībām." Viņa piebilda, ka nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans ir runājis ar Izraēlas nacionālās drošības padomnieku Zaki Hanegbi un ka ASV joprojām ir "ciešā kontaktā ar mūsu Izraēlas partneriem".

Atbalstu Izraēlai paudis arī Lielbritānijas premjers Riši Sunaks, kurš platformā "X" (iepriekš zināma kā "Twitter") rakstīja: "Esmu šokēts par šorīt veiktajiem "Hamas" teroristu uzbrukumiem Izraēlas pilsoņiem. Izraēlai ir absolūtas tiesības sevi aizstāvēt. Mēs sazināmies ar Izraēlas iestādēm."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!