Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Vien retais akadēmiķis Rietumu pasaulē var lepoties ar tādām zināšanām par Krievijas vēsturi, politiku un sabiedrību, kādas ir Markam Galeoti. Britu eksperts, kurš sarakstījis vairākas grāmatas par šīs lielvalsts darbības mehānismiem un šobrīd vada risku konsultācijas uzņēmumu "Mayak Intelligence", izpelnījies arī kādu spilgtu "apbalvojumu" – pērn viņš saņēma aizliegumu iebraukt Krievijā. Uzzinot, ka Galeoti piedalīsies ikgadējā ārpolitikas un drošības forumā "Rīgas konference 2023", nevilcinoties aicināju pieredzējušo akadēmiķi uz sarunu.

"Krievija aizslīd atpakaļ uz 70. gadiem. Tur šobrīd vērojam jauna veida "brežņevismu"," pauž Galeoti, kurš uzzīmē arī skaudru bildi par mūsdienu Krievijas sabiedrību: "Lielākajai daļai ir pilnīgi vienalga – tā netic, ko tai stāsta, tā netic, ka tai ir jebkādas iespējas kaut ko mainīt, tādēļ tā pievēršas pudelei un faktiski izšķīst." Jaunajai krievu paaudzei būšot iespēja valsti uzlikt uz citām sliedēm, taču eksperts atgādina, ka šādas izdevības krieviem bijušas arī iepriekš, bet tikušas izšķērdētas...

Ar asu skalpeli rokās abi sēdāmies pie galda, lai noskaidrotu, kas tam "krievu lācim" vēderā, un saprastu, cik tad dziļš būs "homo sovieticus" pēdējais elpas vilciens.

Slavenais krievu reformators Pjotrs Stolipins reiz izteicās: "Krievijā ik pēc desmit gadiem viss mainās un 200 gados nemainās nekas." Ja paraugāmies uz Krieviju šobrīd – kas ir tās lietas, kas mainās, un kas paliek nemainīgs?

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!