Foto: EPA/Scanpix/LETA

Tiesa Argentīnā ir devusi triecienu plašajām ekonomikas pārmaiņām, ko ieviesa jaunievēlētais Argentīnas prezidents Havjers Milejs, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Tiesa apturēja darba tirgus reformas, ko prezidents bija ieviesis ar dekrētu pēc tam, kad viņš pagājušajā mēnesī stājās amatā.

Arodbiedrības bija apstrīdējušas izmaiņas, apgalvojot, ka tās apdraud darbinieku pamata aizsardzību. Paredzams, ka Milejs pārsūdzēs spriedumu, kas uz laiku iesaldē iecerētos pārkārtojumus.

Saskaņā ar reformām darba ņēmēju pārbaudes laiks būtu palielināts no trim līdz astoņiem mēnešiem, atlaistie darbinieki būtu saņēmuši mazāku atlīdzību, kā arī būtu saīsināts grūtniecības atvaļinājums.

Vispārējā darba konfederācija (CGT), Argentīnas galvenā arodbiedrību federācija, juridiski vērsās pret plānotajām reformām. Federācija, kas 24. janvārī ir aicinājusi uz vispārēju valsts mēroga streiku, ir liels traucēklis jaunievēlētajam prezidentam, kurš apgalvo, ka Argentīnas ekonomiku kavē tādi noteikumi kā tie, kurus viņš ierosināja atcelt.

Pēc zvēresta nodošanas pagājušajā mēnesī Milejs sacīja argentīniešiem, ka būs nepieciešama "šoka terapija", lai izvilktu valsti no ekonomiskās krīzes, kurā tā ir ieslīgusi. Inflācija Dienvidamerikas lielvalstī šobrīd ir mērāma ar trīsciparu skaitli, un 40% iedzīvotāju dzīvo nabadzībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!