Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Janvāra beigās Ukrainas Zaporižjas apgabalā gājis bojā Ruslans Junusovs, kurš tiek uzskatīts par vienu no privātās militārās kompānijas "Vagner" dibinātāja Jevgēnija Prigožina dubultniekiem, vēsta izdevums "Aģentūra".

Junusova vārds parādās kāda "Telegram" kanāla publicētā gandrīz 300 Krievijas karavīru sarakstā, kas Pleskavas 76. gaisa desanta divīzijas sastāvā krituši kaujās pie Rabotines ciema. Viņa nāvi medijam apstiprinājusi arī Junusova brāļa sieva. Karot viņš devies brīvprātīgi.

Kritušo sarakstā Junusovs norādīts kā Jevgēnijs Prigožins. Portāls "Fontanka" iepriekš rakstīja, ka Junusovs 2018. gadā mainīja savu vārdu, uzvārdu un tēva vārdu, kā arī saņēma jaunu pasi ar Jevgēnija Prigožina vārdu – identisku Kremļa pietuvinātajam uzņēmējam.

Pirms tam Junusovs dienējis Krievijas gvardes speciālo uzdevumu vienībā (SOBR) un piedalījies militārajos konfliktos. Par Prigožina pilno vārdabrāli "Fontanka" pirmo reizi uzzināja 2019. gadā, kad Junusovu aizturēja par laupīšanu. Tolaik savas identitātes maiņu viņš skaidrojis ar apsardzes darba specifiku.

2020. gadā Prigožinam-Junusovam par laupīšanu piesprieda astoņu gadu cietumsodu. Atrodoties ieslodzījumā, viņš mēģināja atjaunot savu īsto vārdu, uzvārdu un tēva vārdu, ziņo raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests. Tomēr tiesa viņa prasību noraidījusi.

BBC Junusovu nosauca par vienu no trim zināmajiem uzņēmēja Prigožina dubultniekiem. Pasi ar Jevgēnija Prigožina vārdu 2018. gadā saņēmis vēl viens vīrietis, bet vēl viens kungs savu identitāti uz Prigožinu mainījis 2020. gadā.

"Aģentūra" atgādina, ka 2021. gadā, kad pret uzņēmēju Prigožinu jau bija vērstas ārvalstu sankcijas, mediji ziņoja par viņa "dubultnieku" vizītēm Eiropā.

Pēc tam, kad 2023. gada jūnijā Prigožina vadītie "Vagner" algotņu spēki sarīkoja dumpi, kratīšanas laikā viņa mājā drošībnieki atraduši vairākas viltotas Prigožina pases, norāda medijs.

Savukārt "New York Times" ziņoja, ka Prigožins varētu būt izmantojis vairākus "dubultniekus", lai slēptu savu pārvietošanos.

Īstais Prigožins vadīja privāto militāro kompāniju "Vagner", kas plaši izmantoja ieslodzītos savās operācijās Ukrainā, tostarp asiņainajās kaujās par Bahmutas pilsētu. 2023. gada jūnijā Prigožina spēki sarīkoja dumpi pret Krievijas militāro vadību un paziņoja par došanos uz Maskavu. Tomēr Prigožins savus spēku apturēja. Jau augustā avarēja Prigožinam piederoša lidmašīna, uz kuras klāja atradies arī pats "Vagner" dibinātājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!