Foto: AFP/Scanpix/LETA

Acīmredzot Venecuēlas diktators Nikolass Maduro ir apņēmies izmantot pašreizējo "iesaldēto konfliktu atsaldēšanas laikmetu", lai izmēģinātu savu laimi, iekarojot lielāko daļu (2/3) no mazās kaimiņvalsts Gajānas. Lai leģitimizētu šo ieceri, Venecuēlā tika sarīkots "referendums", kas ar lielu pārsvaru (95% no vairāk nekā 50% tajā piedalījušos valsts iedzīvotāju) apstiprināja Maduro agresīvos plānus atrisināt seno teritoriālo disputu par Gajānas Esekibo reģiona piederību Venecuēlai ar militāro spēku. Neiedziļinoties Venecuēlas teritoriālo pretenziju pret Gajānu vēsturiskās vai tiesiskās (ne)pamatotības detaļās, aplūkošu iespējamās agresijas aprises no militārā viedokļa, balstoties uz kaujas operācijas plānošanas apsvērumiem.

Esekibo reģions, par kuru ir strīds (160 tūkstoši km²), ir salīdzinoši maz attīstīts, attiecīgi šo valsts daļu (2/3 no visas valsts teritorijas) apdzīvo tikai kādi 25% valsts iedzīvotāju, ceļu maz, lielu apdzīvotu vietu nav, satiksmi ar šo rajonu apgrūtina džungļi, kalnainais apvidus, kā arī daudzās upes, upītes un ezeri. Gajānas valsts valoda ir angļu (kreolu), vairāk par 40% iedzīvotāju ir Austrumindijas izcelsmes, kas nosaka ciešas politiskās un ekonomiskās saiknes ar Indiju, Lielbritāniju un tās bijušajām kolonijām, kā arī ASV, Kanādu un Brazīliju, kurai ir sava interese par Gajānu, jo tā nodrošina Brazīlijas Roraimas štatam ērtu tranzīta ceļu uz Gajānas Atlantijas okeāna ostām.

Savukārt spāniski runājošās Venecuēlas tagadējās saiknes ar Krieviju ir plaši zināmas – vēl nesen risinājās sarunas par Krievijas stratēģisko bumbvedēju bāzi kādā no tās salām. Tāpat Venecuēla uztur tuvas attiecības ar Ķīnas Tautas Republiku, vienu no lielākajiem investoriem Venecuēlā. Tas gan neko daudz nepalīdz Venecuēlas ekonomikai, kas tiek haotiski pārvaldīta, pakļauta sankcijām un jau ilgstoši stagnē, neskatoties uz lieliem naftas depozītiem (1. vieta pasaulē). Turpretī Gajānas ekonomika pēdējā laikā ļoti strauji attīstās (+62% IKP pieaugums 2022. gadā), valsts šelfā (Esekibo reģiona piekrastē) atrastas lielas naftas iegulas, kas padara šo republiku par 17. naftas bagātāko valsti pasaulē.

Svarīgs militāro apsvērumu faktors ir laikapstākļi iespējamā konflikta zonā. Klimats Esekibo reģionā ir raksturīgs lietus mežiem – karsts un mitrs visu gadu. Vislielākais nokrišņu daudzums ir no maija līdz jūlijam un no novembra līdz janvārim, kad riteņu tehnikai šķērsot pa sauszemi šo reģionu ir gandrīz neiespējami

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!