Foto: Michael Discenza / cc

"Kad piedzeries, ārā izlien pati tumšākā un drūmākā, un ļaunākā tevis daļa," stāsta Ieva, kura teju gadu alkoholu vairs nelieto, bet dalās savā pieredzē par laiku, kad dzēra. "Mēdzu sākt histērijas un raudāt par to, ka neviens mani nesaprot, cik pasaule ir briesmīga – tādā garā. Pamodos no rīta un domāju: "Ak Dievs, kā es nokļuvu mājās? Ko es darīju?" Uz mani dusmojas, un es nesaprotu, ko tādu esmu izdarījusi. Pretīga sajūta." Šis ir stāsts par "ne klasisku alkoholiķi". Bet ko gan tas vispār nozīmē?

Ieva (vārds mainīts) neatceras pirmo reizi, kad iedzēra, bet atceras pirmo reizi, kad piedzērās. "Tas bija septītajā klasē – man bija kādi 13 gadi. Biju aizgājusi ciemos pie klasesbiedrenes, un viņa paņēma tēta šņabi. Bija tā: "O, dzersim šņabi!" Un es biju pilnīgi piedzērusies. Fiziski bija slikti, bet tajā vecumā jau tas neliekas trakākais. Trakākais – ir drausmīgs kauns."

Pēc notikušā Ievai prātā palikuši tikai fragmenti. Viņa atceras, ka vienubrīd mājupceļā rāpoja. Joprojām atminas gan fiziskās, gan emocionālās sajūtas, bet nezina, kāda īsti bija motivācija dzert nākamreiz. Tas nebija gluži vienaudžu ietekmē. "Jā, visi dzēra, bet tas nebija tā, ka mani kāds spieda. Vienkārši bija tusiņš. Trešdiena – mazā piektdiena. Tātad jāiedzer aliņš."

Bieži alkohols atraisa mēli – cilvēks kļūst jestrs, runātīgs, kautrību met pie malas. Bet Ieva pēc dabas ir ļoti atvērta un pozitīva – nekad nav bijis tā, ka vajadzīgs alkohols, lai atbrīvotos. "Visu šo laiku, ko nedzeru, esmu sapratusi, ka man nevajag alkoholu, lai man būtu forši un lai varētu piedalīties pasākumos. Tas vienkārši bija ieradums. Protams, dažreiz bija jautri – sadzērāmies, darījām visādas muļķības, bija smieklīgi." Ieva alkoholu lietoja kādus 13 gadus, bet ne katru dienu. Iedzēra ik pa laikam.

Mēģinājumi atmest

Lielākā problēma bija nevis tas, ka ārkārtīgi vajag iedzert un citādi nevar funkcionēt, bet gan tas, ka viņa nejuta mēru. "Nekad neesmu sevi uzskatījusi par alkoholiķi, jo vienmēr ir licies – varu iztikt bez. Bet, kad dzēru, varēju aizdzerties līdz pilnīgai bezfilmai un sataisīt drausmīgus sūdus."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!