Foto: AFP/Scanpix
Turcija kopā ar līdzīgi domājošām valstīm izstrādā jaunu iniciatīvu situācijas Sīrijā risināšanai pēc tam, kad Krievija un Ķīna uzlika veto Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomes rezolūcijai par mēnešiem ilgo asinsizliešanu Sīrijā, otrdien paziņoja Ēģiptes premjerministrs Radžeps Tajips Erdoans.

"Sāksim jaunu iniciatīvu kopā ar tām valstīm, kas atbalsta Sīrijas iedzīvotājus, nevis režīmu," Erdoans teica, uzrunājot Turcijas parlamentu. Tomēr viņš nesniedza sīkāku plānotās iniciatīvas izklāstu.

"Mēs strādājam pie šīs iniciatīvas," pastāstīja Turcijas premjers un piebilda, ka viņa valdība izmantos visus diplomātiskos līdzekļus, lai pievērstu pasaules uzmanību Sīrijas krīzei.

Krievija un Ķīna sestdien uzlika veto ANO Drošības padomes rezolūcijai, kurā atbalstīts Arābu līgas miera plāns Sīrijai, kas paredz, ka Sīrijas prezidents Bašars al Asads nodod savas pilnvaras viceprezidentam un divu mēnešu laikā tiek izveidota nacionālas vienotības valdība. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs vairākas stundas pirms balsojuma žurnālistiem teica, ka Maskava iebilst pret to, ka rezolūcija esot vienpusīga, jo nosodot tikai Asada režīmu, bet ne bruņotos opozīcijas grupējumus.

Krievijas un Ķīnas rīcību asi kritizējušas daudzas pasaules valstis.

Turcijas premjers, runājot par savu kādreizējo sabiedroto Asadu, sacīja, ka balsojums ANO Drošības padomē "tirāna rokās ieliek licenci nogalināt".
Viņš arī uzsvēra, ka veto tiesības jāizmanto atbildīgi, "nedodot zaļo gaismu nogalināšanai".

Turcija, kas reiz bija Sīrijas valdošā režīma sabiedrotā, ir bijusi viena no līderēm Damaskas kritizēšanā, un tur patvērušies daudzi Sīrijas opozīcijas aktīvisti.

"Nevaram klusēt par Sīrijā notiekošo un nevaram pagriezt muguru Sīrijas tautai," norādīja Turcijas premjers.

Turcijas ārlietu ministrs Ahmets Davutolu trešdien gatavojas doties uz ASV, kur ar ASV valsts sekretāri Hilariju Klintoni apspriedīs Sīrijas jautājumu, informēja avoti Turcijas diplomātiskajās aprindās.

Situācija Sīrijā ir būtiski saasinājusies, kopš sestdienas naktī Sīrijas armijas artilērijas apšaudē valsts trešajā lielākajā pilsētā Homsā tika nogalināti vairāk nekā 260 cilvēki.

Maskava kategoriski iestājas pret aicinājumiem censties panākt režīma maiņu Sīrijā, kas ir svarīga Krievijas bruņojuma importētāja. Sīrijas ostā Tartusā atrodas Krievijas jūras kara flotes materiāli tehniskā atbalsta punkts.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) janvāra beigās atzina, ka vairs nespēj izsekot Sīrijas nemieros bojāgājušo skaitam, bet pirms tam aprēķināja, ka tas pārsniedz 5400 cilvēku. Saskaņā ar organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem bojāgājušo skaits ir apmēram 6000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!