Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Grieķijā ceturtdien pirms termiņa no ieslodzījuma atbrīvots neonacistu partijas "Zelta rītausma" līderis Niks Mihaloliakis, kurš tika notiesāts par virkni noziegumu, tai skaitā hiphopa mākslinieka Pavla Fisa slepkavību 2013.gadā.

Mihaloliakim 2020.gadā tika piespriests 13 gadu un sešu mēnešu cietumsods par noziedzīgas organizācijas vadīšanu. Ar šo grupējumu saistītie noziegumi ietvēra 2013.gadā notikušās Fisa un pakistāniešu migranta slepkavības un ēģiptiešu zvejnieku un komunistu arodbiedrību biedru piekaušanu.

Pēc atbrīvošanas 66 gadus vecajam Mihaloliakim nebūs atļauts atstāt Atēnu apgabalu, un viņam reizi mēnesī būs jāreģistrējas vietējā policijas iecirknī. Mihaloliakim arī aizliegts kontaktēties ar citām šajā lietā notiesātajām personām.

Ziņu aģentūra ANA vēstīja, ka Mihaloliakis neatrodas aiz restēm kopš 2022.gada, kad pēc smagas saslimšanas ar Covid-19 tika pārvietots uz rehabilitācijas centru Atēnu rietumos.

No cietuma viņš regulāri rakstīja rakstus "Zelta rītausmas" tīmekļa vietnē, apgalvojot, ka viņam piemērotais sods ir "politiska vajāšana", un noraidot pierādījumus pret viņu kā nepamatotus.

"Zelta rītausma" - ksenofobiska un antisemītiska organizācija, ko izveidoja Mihaloliakis, - gadu desmitiem bija margināla partija, līdz 2010.gadā Grieķijā sākās ekonomiskā krīze. Izmantojot sabiedrības dusmas par imigrāciju un taupības pasākumiem, partija 2012.gadā pirmo reizi iekļuva parlamentā. Savas ietekmes kulminācijas brīdī tā bija trešā lielākā partija valstī.

Neraugoties uz popularitātes kritumu, "Zelta rītausmu" turpina atbalstīt desmitiem tūkstoši Grieķijas vēlētāju.

"Zelta rītausma" bijušais preses pārstāvis Iliass Kasidiaris, kurš arī izcieš 13 gadu un sešu mēnešu cietumsodu, pagājušajā gadā valsts vēlēšanās atbalstīja līdz šim nezināmu partiju "Spartieši". Tā ieguva vairāk nekā 240 000 balsu un 12 vietas parlamentā. "Spartiešu" līderis vēlāk publiski pateicās Kasidiarism par atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!