"Aizrunāties tik tālu, kā pašreiz tas notiek, ka premjers arī biznesa klasē nevarētu lidot - manuprāt, tas arī jau ir drusciņ pārspīlēti," pirmdien Eiropas parlamenta (EP) vēlēšanām veltītajā raidījumā "Nākamais, lūdzu!" pauda Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis no partiju apvienības "Jaunā Vienotība" (JV). Gan Dombrovskis, gan apvienības valdes priekšsēdētājs Krišjānis Kariņš un EP deputāte Sandra Kalniete raidījumā skaidroja savu viedokli ne tikai par premjera speciālajiem lidojumiem, bet arī par sadarbību ar Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna partiju Eiropas Tautas partiju (ETP) grupā, par sieviešu tiesībām uz abortu un citiem tematiem.

Pārspīlētās diskusijas par lidojumiem

Jau ziņots, ka Kariņš, kurš pērn augustā atkāpās no premjera amata, martā atkāpās arī no ārlietu ministra amata pēc skandāla par izšķērdību, regulāri dodoties komandējumos ar speciālajiem reisiem. Kariņš raidījumā atkārtoja iepriekš pausto, ka rīkojies atbilstoši valsts interesēm un "pārcilvēciskajā skrējienā" nav iedziļinājies organizatoriskos sīkumos. Viņaprāt, Valsts kontroles (VK) secinājumi, ka laika posmā no 2021. gada līdz 2023. gadam speciālo avioreisu nodrošināšanai nelikumīgi izlietoti vismaz 222 000 eiro no valsts budžeta, ir grāmatvedisks skatījums, nevērtējot šādu rīcību pēc būtības. Viņaprāt, nepieciešams skaidrāks regulējums, lai izslēgtu interpretācijas nākotnē. Līdzīgu viedokli par trūkumiem regulējumā pauda arī Dombrovskis, kurš teica, ka savulaik ir "uzdevis sev jautājumus" par speciālo reisu ekonomisko pamatojumu un tos izmantojis reti. Viņš gan piebilda, ka diskusija par to, vai valsts augstākajām amatpersonām būtu jāceļo biznesa klasē, jau ir "drusciņ pārspīlēta". Dombrovska ieskatā šis skandāls ir daļa no profesionālas nomelnošanas kampaņas, kas jau ilgāku laiku tiekot vērsta pret JV.

Jautājumā par to, vai Kariņam nevajadzēja no ministra amata demisionēt agrāk nekā tikai marta beigās vai, iespējams, to nedarīt vispār, Kariņš skaidroja, ka vēl nedēļu pirms atkāpšanās no amata devies uz Vašingtonu, lai pārliecinātu ASV politiķus un ārlietu ministru pieņemt lēmumu par 60 miljardu atbalstu Ukrainai. Kalniete šajā jautājumā aizsvilās, norādot, ka "tajos miglainajos gaiteņos", kur daži ievērojami politiķi domā, ka vajadzētu izdarīt tā, lai Krievija nezaudē un Ukraina neuzvar, ārkārtīgi svarīgs ir tas spiediens, ko izdara Somija, Zviedrija, Polija, Baltijas valstis, arī Rumānija." Savukārt uz atgādinājumu, ka VK secinājumi tomēr liecina par izšķērdību premjera rīcībā, Kalniete iesaucās: "Labi, bet Valsts kontrole nezvana uz ASV un neprasa, kad jūs tos 60 miljardus piešķirsiet!"

"Galvas mazgāšana" Orbānam piecu gadu garumā

Uz jautājumu, kādēļ JV ilgstoši sadarbojās ar Orbāna partiju ETP grupā, politiķi skaidroja, ka iepriekšējā sasaukumā piecu gadu garumā mēģinājuši pārliecināt Orbānu "mainīt savas antidemokrātiskās tendences". "Mēs tiešām mēģinājām! Ikreiz, kad viņš uzstājās mūsu grupā - un viņš tika saukts bieži - pēc katra viņa izlēciena viņam tika mazgāta galva grupā," stāstīja Kalniete. Eiroparlamentāriete salīdzināja Orbānu ar ģimenes locekli, kuram ir atkarību problēmas – šādos gadījumos saites nevis nocērt uzreiz, bet mēģina pārliecināt. "2019. gadā sapratām, ka mums nav vairs pa ceļam, jo Orbāna nostāja un veids, cik agresīvi viņš vērsās pret Eiropas pamatvērtībām – tas vairs nebija pieņemams," viņa teica.

Politiķi norādīja, ka Eiropas rokās ir efektīvas ekonomiskās sankcijas pret "nepaklausīgām" dalībvalstīm. Dombrovskis pauda šaubas, vai Ungārijas dēļ vajadzētu virzīties prom no vienprātības principa, jo tas nozīmētu, ka arī Latviju kaut kādos jautājumos var ļoti vienkārši pārbalsot. "Jāatrod pareizais balanss," pauda politiķis, norādot, ka tiekot meklēti risinājumi, kā aizstāvēt arī mazo dalībvalstu intereses. Kariņš savukārt mudināja nopietni domāt par to, lai galīgā variantā ar sankcijām nespiestu Ungāriju ārā ne tikai no ETP grupas, bet arī ES - tas būtu ļoti bīstams solis, paverot durvis uz Eiropu Krievijai.

Tiesības uz abortu

Raidījumā turpinājām arī augstskolās notikušajās diskusijās aktualizēto jautājumu par sieviešu tiesību uz abortu iekļaušanu Eiropas pamattiesību hartā. Kalniete to iepriekš neatbalstīja, paužot, ka šādi jautājumi esot jālemj nacionālajā līmenī. Tagad viņa pauda – aborts pamattiesību hartā nav iekļaujams, jo tā ir medicīniska manipulācija. Vienlaikus viņai nebūtu pieņemami, ja kāda no ES valstīm atbalstītu abortu aizliegumu, kā tas šobrīd ir Polijā un Maltā.

Kalniete atturējās komentēt savas kolēģes Ineses Vaideres neseno izteikumu "Es neesmu feministe, vērtēju cilvēkus pēc viņu spējām." "Attiecības ar kolēģiem risinām savā starpā nevis publiski, bet es uzskatu sevi par feministi, pie tam ļoti sen, jo esmu izsitusies cauri stikla griestiem," pauda politiķe, gan piebilstot, ka "feministes ir dažādas, cilvēki ir dažādi, sievietes ir dažādas. Mēs arī ar Inesi atšķiramies." Kariņš piebalsoja – ņemot vērā JV aktivitātes, pieņemot Stambulas konvenciju, partijas trajektorija esot pilnīgi skaidra un par to nav jāšaubās.

Piedāvājam iepazīties ar raidījuma saturu:

02:57 Pirms pusotra gada LTV7 rīkotajās Saeimas priekšvēlēšanu debatēs, kas notika krieviski, Kariņš piedalījās, kaut runāja tajās latviski. Tagad JV paziņojusi, ka tajās nepiedalīsies. Jautāts, kur ir atšķirība, Kariņš skaidroja, ka laiki mainās, cilvēku apziņa attīstās, un "esam stingri pārliecināti, ka pašreizējos apstākļos tas vairs nav pieņemami". Arī likuma grozījumi, kas debates krievu valodā vispār aizliegtu, varētu gūt JV atbalstu.

11:40 "Cilvēks vienmēr, atpakaļ skatoties, var būt gudrāks," atzina Kariņš, jautāts par specreisu skandālu, kas viņam maksāja ārlietu ministra amatu. Skatoties atpakaļ, viņš atzīst - būtu vajadzējis pievērst uzmanību arī jautājumam par reisu izmaksām. Viņa ieskatā par šo izmaksu pieļaujamību būtu bijis jādomā tieši Valsts kancelejai, ne politiķiem.

16:00 Dombrovskis norādīja, ka pats savulaik, būdams premjers, ir "uzdevis jautājumus" un vairījies pārmērīgi izmantot specreisus. Vienlaikus, viņš vairījās kritizēt Kariņu, piebilstot, ka ar pieticību pārspīlēt nevajagot, un augstākajām amatpersonām vajadzētu lidot vismaz biznesa klasē. Kalniete piebalsoja, ka tas esot arī drošības jautājums.

28:32 Pārmetumus par iespējamu aplokšņu algu maksāšanu "Vienotības" birojā un apsūdzības par elektroniskās balsošanas sistēmas izmantošanu bez maksas Dombrovskis vērtēja kā profesionālu melno kampaņu, kur informācijas druskas sajauktas ar izdomājumiem un pakāpeniski izplatītas ilgākā laikā. Kalniete tikmēr notiekošajā saskatīja Krievijas izvērsta hibrīdkara pēdas.

40:36 Nav tradīcijas, ka Eirokomisāra amatu piedāvātu opozīcijai, pat ja tā uzvar EP vēlēšanās, norādīja Dombrovskis, kurš vēlētos šos amatu ieņemt arī nākamos piecus gadus. Kariņš skaidroja, ka pēc vēlēšanām ar koalīcijas partneriem premjerei būs jāvienojas, ko šim amatam nominēt, bet neteica skaidru "jā" vai "nē", jautāts, vai pats uz šo amatu gribētu kandidēt. Kopā nākamajā EP sasaukumā JV cerot uz trīs deputātu vietām.

45:32 Kariņš atgādināja, ka gan viņš, gan Dombrovskis savulaik no EP deputāta amata atgriezušies Latvijā, lai pārņemtu valdības grožus. Jautāts, vai tas ir pārmetums Nacionālās apvienības līderim Robertam Zīlem, kurš tā nav rīkojies, Kariņš to skaidri neapstiprināja, vien uzsvēra, ka JV esot pierādījusi spēju uzņemties atbildību.

47:55 Kalniete Ungārijas premjera Viktora Orbāna ilgstošo dalību Eiropas Tautas partijā (ETP), kurā ietilpst arī JV, salīdzināja ar ģimeni, kurā ir pusaudzis vai pieaugušais ar atkarību problēmām – pirms saraut saites, tomēr jāmēģina vest pie prāta. Viņa skaidroja, ka Orbāna kļūšana no demokrāta par prokrievisku autokrātu esot bijusi ļoti pakāpeniska.

57:22 "Notiektās politikās" kā sankcijas pret Krieviju, varētu virzīties prom no valstu veto tiesībām, bet noteikti ne visos jautājumos – Latvijai kā mazai valstij savs veto ir ļoti svarīgs, pauda Dombrovskis.

01:01:17 "Es vienmēr esmu bijusi sieviešu tiesību pusē!" uzstāja Kalniete, kura sevi raksturoja kā feministi. Jautāta, kādēļ nesen balsojusi pret tiesību uz abortu iekļaušanu ES pamattiesību hartā, viņa skaidroja, ka jāpatur prātā subsidiaritātes princips, ka ES nejaucas tajos jautājumos, ko labāk var noregulēt katra valsts atsevišķi. 01:09:11

Iepriekš šajā raidījumu ciklā Ivars Ijabs (LA) sev par darbu Eiroparlamentā lika atzīmi deviņi no desmit. "Es sev liktu mazāk, jo man bija ļoti sarežģīts periods pirms tam ģimenes locekļu veselības stāvokļa dēļ. Astoņi no desmit," sevi vērtēja Kalniete. "Es sev atzīmes nelikšu, lai liek vēlētāji," sacīja Dombrovskis.

01:19:05 Kas apdraud Latvijas brīvību un demokrātiju? Krievija, Ķīna, Baltkrievija, Irāna un Ziemeļkoreja, uzskaitīja Kalniete. Plašu kritiku iepriekš izpelnījās Saeimas deputāta Aināra Šlesera (LPV) vizīte Ķīnā. Atbildot uz kritiku Šlesers norādīja, ka arī Dombrovskis, būdams eirokomisārs, nesen viesojies Ķīnā. Dombrovskis savukārt skaidroja, ka Ķīna ir Eiropas sāncense, bet ir jomas, kurās ar to tik un tā ir jāsadarbojas, kā cīņa ar klimata pārmaiņām.

Viss "Delfi" saturs par EP vēlēšanām pieejams šeit. Raidījuma epizodes ir pieejamas arī Apple un Spotify podkāstos!

Šo satura ciklu "Nākamais, lūdzu!" līdzfinansē Eiropas savienība izmantojot Eiropas Parlamenta dotāciju programmu komunikācijas jomā. Eiropas Parlaments netika iesaistīts tā sagatavošanā, un jebkāda informācija vai viedokļi, kas pausti saistībā ar šo projektu, tam neuzliek nekādu atbildību vai saistības; par projektu ir atbildīgi tikai programmas autori, intervējamās personas, redaktori vai izplatītāji saskaņā ar piemērojamiem tiesību aktiem. Eiropas Parlaments arī neuzņemas atbildību par tiešu vai netiešu kaitējumu, kas var rasties, īstenojot šo projektu.

Любуйтесь латвийской природой и следите за культурными событиями в нашем Instagram YouTube !