Foto: LETA

Topošajam AS "Liepājas metalurgs" (LM) īpašniekam - Ukrainas uzņēmumam "KVV Group" - svarīgākais uzdevums būs atrast produkcijas noieta tirgus, jo LM nišas un tirgi uzņēmuma dīkstāves laikā jau ir zaudēti, sacīja Latvijas Mašīnbūves un metālapstrādes uzņēmumu asociācijas prezidents Vilnis Rantiņš.

"Nav šaubu, ka LM darbību var atjaunot, uzņēmums nav izlaupīts. Tomēr svarīgākais ir tirgi, jo pēdējā laikā ļoti augusi Ķīna, kas nu jau ražo ap 50% pasaules tērauda produkcijas. LM tehnoloģijas ir tādas, ka rūpnīca var ražot dažāda veida tēraudu, pat leģēto tēraudu, tāpēc jādomā par kādiem specifiskiem nišas produktiem, kuriem tirgu atrast būtu vieglāk," sacīja Rantiņš.

Viņš norādīja, ka pēc potenciālajiem ražošanas apjomiem - 800 000 tonnu tērauda gadā - LM metalurģijas nozarē uzskatāms par mikrouzņēmumu, tāpēc tas var būt elastīgāks un vieglāk mainīt ražoto produkciju.

Jautāts, vai viņam ir kas zināms par "KVV Group", Rantiņš sacīja, ka par tādu uzņēmumu nav dzirdējis un tāpēc esot grūti objektīvi izvērtēt tā spējas atjaunot ražošanu LM. Tomēr Rantiņš izteica cerību, ka tas izdosies.

"Cik ir dzirdēts par šo uzņēmumu, tas pamatā ir darbojies metāllūžņu biznesā, tāpēc nevajadzētu rasties problēmām ar izejvielām. Galvenais, kā jau teicu, ir atrast tirgu," piebilda Rantiņš.

Jau ziņots, ka šodien LM administrators Haralds Velmers paredzējis parakstīt priekšlīgumu ar Ukrainas uzņēmumu "KVV Group" par LM pamatražotnes iegādi. Tiesības slēgt darījumu par LM pamatražotnes iegādi ieguvis Ukrainas uzņēmums "KVV Group", kas par LM ir piedāvājis maksāt 107 miljonus eiro, ražošana uzņēmumā ir jāatjauno šogad, vakar sacīja Velmers.

Plānots, ka laika posmā no 23.septembra līdz 26.septembrim varētu tikt parakstīts pirkuma līgums, bet starp trim nodrošinātajiem kreditoriem tiktu parakstīts līgums par līdzekļu sadali.

Internetā pieejamā informācija par "KVV Group" ir minimāla. Uzņēmums pieder Valērijam Krištalam un Jevgēņijam Kazjminam. Aģentūras "Bloomberg" apkopotā informācija liecina, ka "KVV Group" darbojas metāllūžņu nozarē. "Bloomberg" apkopotie dati arī liecina, ka šogad "KVV Group" pretendēja uz Ukrainas tērauda rūpnīcas "Istil" iegādi.

Ukrainas ziņu aģentūras UNIAN Ekonomikas nodaļas žurnālists Nikolajs Babičs biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja, ka "KVV Group" ir 2001.gadā Krimā izveidots uzņēmums un bijis cieši saistīts ar bijušā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča režīmu. "KVV Group" nodarbojas ar starpniecību metāllūžņu nozarē, bet sava metalurģijas uzņēmuma tam nav, sacīja Babičs. ""KVV Group" Ukrainā sadarbojās ar metalurģijas uzņēmumam "Zaporožstaļ" un miljardierim Rinatam Ahmetovam piederošo "Metinvest". Ukrainā šim uzņēmumam nebija iespēju iegādāties kādu metalurģijas uzņēmumu, jo neviena nav pārdošanā, tāpēc acīmredzot viņi izlēmuši pirkt rūpnīcu Latvijā," piebilda Babičs.

Pērn no valsts budžeta līdzekļiem tika samaksāts LM parāds Itālijas bankai "UniCredit" kopumā 73,59 miljonu eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!