Foto: F64

Valsts kultūrkapitāla fonds (VKKF) līdz 24. novembrim izsludinājis pieteikšanos četru mērķprogrammu konkursos un mūža stipendijai.

Pieteikšanās atklāta mērķprogrammu konkursos "Latvijai - 100", "Valstiski nozīmīgi pasākumi", "Daudzpusīgas profesionālās mākslas pieejamības nodrošināšana nacionālas vai reģionālas nozīmes attīstības centros Latvijas reģionos", "Profesionālu nevaldības kultūras organizāciju atbalsts", kā arī atklāta pieteikšanās VKKF mūža stipendijai.

Mērķprogrammas "Latvijai - 100" mērķis ir nodrošināt Latvijas valsts simtgades svinību daudzveidīgu un kvalitatīvu kultūras pasākumu un norišu sagatavošanu un īstenošanu atbilstoši Latvijas valsts simtgades vēstījumam "Es esmu Latvija" un Latvijas valsts simtgades svinību sagatavošanas programmai. Plānotais programmas finansējums - ne mazāk kā 500 000 eiro.

Programmas "Valstiski nozīmīgi pasākumi" mērķis ir atbalstīt Latvijas kultūras procesam nozīmīgu, ilglaicīgu pasākumu norisi, kas piesaista plašu mērķauditoriju un veicina Latvijas kultūrvides saglabāšanu un attīstību vietējā un starptautiskā kontekstā. Tās kopējais finansējums ir 1,3 miljoni eiro, ko veido VKKF budžeta līdzekļi, AS "Latvenergo" ziedojums 150 000 eiro apmērā, kā arī valsts AS "Latvijas valsts meži" ziedojums, par kuru gan vēl norit vienošanās ar VKKF.

"Daudzpusīgas profesionālās mākslas pieejamības nodrošināšana nacionālas vai reģionālas nozīmes attīstības centros Latvijas reģionos" programmas mērķis ir finansēt reģionālu kultūras institūciju programmu, kas nodrošina daudzpusīgas profesionālās mākslas pieejamību nacionālas vai reģionālas nozīmes attīstības centrā, organizējot Latvijā rezidējošo profesionālās mākslas kolektīvu un mākslinieku, kā arī viesmākslinieku koncertus, izrādes, izstādes, filmu skates, izglītības programmas, meistarklases, rezidenču programmas vai festivālus.

Programmai "Profesionālu nevaldības kultūras organizāciju atbalsts" iespējams pieteikt projektus literatūras, mūzikas un dejas mākslas, teātra mākslas, filmu mākslas, vizuālās mākslas, kultūras mantojuma, tradicionālās kultūras, dizaina un arhitektūras, kā arī starpdisciplināros nozares projektus.

Savukārt VKKF mūža stipendiju piešķir izciliem kultūras un mākslas darbiniekiem par mūža ieguldījumu kultūras un mākslas attīstībā. Mūža stipendija katru mēnesi tiek maksāta papildus pensijai un citiem ienākumiem un netiek aplikta ar nodokļiem. To izmaksā no VKKF finanšu līdzekļiem. Stipendija tiek piešķirta konkursa kārtībā, ko izsludina vienu reizi gadā.

Balstoties uz VKKF nozares ekspertu komisijas atzinumu, lēmumu par mūža stipendijas piešķiršanu pieņem VKKF padome, izskatot katra pretendenta lietu individuāli. VKKF padome katru gadu nosaka piešķiramo mūža stipendiju skaitu.

Iesniegt pieteikumus mērķprogrammu konkursiem un mūža stipendijas konkursam iespējams līdz 24. novembrim pulksten 12.00.

Ar konkursu nolikumiem var iepazīties interneta vietnē "www.vkkf.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!