Foto: Shutterstock

Ja, piemēram, skolotāji vēlas izmantot bērnu radošos darbus – zīmējumus, sacerējumus, lai tos rādītu publiski, ārpus skolas, viņiem būtu jāprasa atļauja vecākiem, vēsta Lvportals.lv

"Nav tā, ka jautājums par skolēnu autordarbiem kādu iemeslu dēļ būtu aktualizēts tieši tagad. Autortiesību likumā autors definēts kā fiziska persona, kuras radošās darbības rezultātā radīts konkrētais darbs, proti, likums nenosaka autora vecuma cenzu, un ir skaidrs, ka arī bērns var būt autors," uz portāla vaicāto, vai jautājums par bērnu darbu autortiesībām kļuvis aktuāls tagad, atbildējusi AKKA/LAA pārstāve Ieva Kolmane.

Aģentūra regulāri saņemot vecāku sūdzības par bērnu autortiesību pārkāpumiem. Lielākoties tās ir situācijas, kad bērnu darbi izmantoti skolas pašreklāmas vajadzībām gan mājaslapās, gan dažādos informatīvos materiālos, kā arī darbi tiek izstādīti publiski bez iepriekšējas vienošanās ar autora vecākiem.

Aģentūras pārstāve norādījusi, ka likuma izpratnē skolēns ir tieši tāds pats autors kā jebkurš cits.

Visbiežāk par autorību iespējams runāt saistībā ar bērnu vizuālās mākslas stundās tapušajiem darbiem, taču par autordarbiem uzskatāmi arī citi skolēnu darbi – gan literārie, gan pētnieciskie.

Aģentūras pārstāve atzīmējusi, ka bērns ir tieši tāds pats autors kā jebkurš cits un Autortiesību likums nenosaka autora vecuma cenzu.

Ar autortiesībām saistīti jautājumi var rasties situācijās, kad audzēkņu darbi nonāk ārpus skolas vides – tiek pieteikti konkursos, iekļauti reklāmās, publiskās izstādēs vai interneta vietnēs, skaidro Lvportals.lv.

Lai izvairītos no pārpratumiem, skola var vienoties ar bērna vecākiem par dažādajām bērnu darbu izmantošanas iespējām.

Ja vienošanās nav notikusi, bērniem un vecākiem ir tiesības celt pretenzijas gadījumos, kad autordarbs izmantots publiski bez viņu ziņas un atļaujas, tā aģentūra skaidrojusi ieteicamo rīcību domstarpību gadījumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!