Foto: LETA

Kanāda nākamgad Latvijā izvietos arī helikopterus, piektdien Rīgā pēc tikšanās ar Latvijas kolēģi Andri Sprūdu (P) žurnālistiem atzina Kanādas nacionālās aizsardzības ministrs Bils Blērs.

Blērs paziņoja, ka apspriestas sadarbības iespējas starp Latviju un Kanādu.

Blērs norādīja, ka pasaule mainās un diktatori uzskata, ka viņi ir tiesīgi noslaucīt no zemes virsmas veselas pilsētas, tāpēc ir svarīgi, lai līdzīgi domājošas valstis turas kopā. Krievijas iebrukums Ukrainā esot licis daudziem aizdomāties un izprast, cik svarīgi būt kopā.

Patlaban Latvijā ir ap 1000 Kanādas karavīru, bet līdz 2026. gadam kareivju skaits divkāršosies līdz pat 2200 cilvēkiem.

Blērs paziņoja, ka Kanāda steidzamības kārtā īstenos 32 miljonu ASV dolāru (29 217 280 eiro) lielu iepirkumu par pārvietojamo prettanku raķešu sistēmu nodrošināšanu Latvijā izvietotajai Kanādas vadītajai NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupai. Kanādas puses izplatītajā preses paziņojumā teikts, ka pirmā no šīm sistēmām nonāks līdz 2024. gada vidum.

Kanādas ministrs arī informēja, ka tāpat Kanāda izvietos Latvijā tuvās darbības pretgaisa aizsardzības sistēmas un arī pretdronu sistēmas.

Sākot ar 2024. gada vasaru, Kanāda izvietos četrus "Griffon" helikopterus, kā arī periodiski izvietos helikopterus "Chinooks" sākot no 2025. gada rudens.

Saskaņā ar Kanādas puses izplatīto paziņojumu ministrs arī informējis par ieguldījumu vairāk nekā 15 miljonu Kanādas dolāru (10,2 miljonu eiro) apmērā infrastruktūrā, kas nepieciešama, lai patreizējo kaujas grupu palielinātu līdz brigādei. Šīs kopējās investīcijas ir daļa no 2,6 miljardiem dolāru, par kuriem premjerministrs Džastins Trudo paziņoja jūlijā.

Piemēram, 2,3 miljoni eiro paredzēti Kanādas tanku izvietošanai Ādažu bāzē, bet 3,1 miljons eiro dzīves apstākļu uzlabošanai bāzē, bet četri miljoni izmitināšanai un citam atbalstam topošajā daudznacionālās brigādes štābā, teikts paziņojumā.

Jau ziņots, ka šī gada jūlijā Latvija un Kanāda Ādažu bāzē parakstīja ceļa karti, iezīmējot jau sasniegto, kā arī nosakot turpmākos soļus Kanādas vadītās NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas palielināšanai no bataljona līdz brigādes līmenim. Plānots, ka brigāde savu pilno kaujas gatavību sasniegs līdz 2026. gadam.

Tāpat Kanāda novembrī Latvijai piegādāja 15 "Leopard 2" tankus ar atbalstošo personālu, stiprinot sabiedroto klātbūtni Baltijas reģionā un papildinot militārās spējas, lai attīstītu NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu līdz brigādes līmenim.

Vizītes turpinājumā Blērs apmeklēs arī Ādažu bāzi, NATO Stratēģiskās komunikācijas un izcilības centru, kā arī Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūciju "Cert.lv".



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!