Foto: Shutterstock

Jautājums: Lūdzu, palīdziet- man ir jautājums par sievietes libido! Vai tas var pazust, ja tiek gadiem lietotas hormonu zāles (Regylon) un lietojot medikamentu Prefemin. Mans libido ir gadu jau "kosmosā". Ko darīt? Mans draugs ir neizpratnē par notiekošo un es pati arī. Kur meklēt palīdzību? Agrāk biju seksuāli aktīva sieviete, tagad man pat nav seksuālo fantāziju...kā sieviete esmu mirusi.. Palīdziet, lūdzu.

Atbild seksoloģe, seksopatoloģe, neiroloģe Dr. med. Ināra Roja (konsultācijas Rīgā, Bruņinieku ielā 5, Rīgas 1. slimnīcas poliklīnikā. Pieteikšanās pa e-pastu: inararoja@navigator.lv vai telefonu: 29822588):

Atbilde: Sievietes libido, seksuālā vēlme, tieksme, baudkāre, arī seksuālās fantāzijas - nepamet sievieti tikmēr, kamēr viņa dzīvo. Libido ir daļa no sievietes psihiskās enerģijas. Ļoti izteikta dzīves dziņa!

Psihotraumējošas situācijas, atkarība no medikamentu, tai skaitā - hormonālo preparātu ilgstošas lietošanas - dažreiz var izraisīt šīs tieksmes mazināšanos vai zudumu, reizēm - pretējas dziņas - pretīguma, naida jūtas. Centrālai nervu sistēmai ir būtiska nozīme baudkāres veidošanās procesā.

Libido traucējumi var attīstīties pēc pārciestas galvas traumas, nervu sistēmas iekaisuma procesiem, asinscirkulācijas traucējumiem. Reizēm psihiskas saslimšanas, arī jaunveidojums galvas smadzenēs ir iemesls šīs tieksmes zudumam. Ja sieviete hroniski lieto nikotīnu, alkoholu, narkotiskas vielas - arī tas mazina libido. Konkrētā gadījumā sievietei , pirmkārt - ir nepieciešama ārstējošā ginekologa konsultācija. Arī seksologa, seksopatologa konsultācija ir vēlama.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!