Foto: AFP/Scanpix/LETA

Populārākais Panamas prezidenta vēlēšanu kandidāts Hosē Rauls Mulino otrdien solīja slēgt migrantu maršrutu Darjenas zemesšauruma džungļos, kas atrodas uz Panamas robežas ar Kolumbiju, un sākt migrantu izraidīšanas.

Pērn vairāk nekā pusmiljons migrantu šķērsoja Darjenas zemesšaurumu, kur viņus apdraudēja bīstamas upju šķērsošanas un vardarbīgas noziedznieku bandas.

"Mēs grasāmies slēgt Darjenu un repatriēt visus šos cilvēkus," Mulino paziņoja reportieriem, apmeklējot galvaspilsētas Panamas strādnieku rajonu. Viņš nepateica, tieši kā viņš to izdarītu.

"Es ceru un uzticos, ka ANO [Bēgļu aģentūra] mums palīdzēs," piebilda Mulino, solot ievērot migrantu cilvēktiesības.

ANO Bēgļu aģentūrai tāpat kā citām starptautiskām un nevalstiskām organizācijām ir personāls Darjenas zemesšaurumā, lai palīdzētu migrantiem.

Lielākā daļa Darjenas šķērsotāju bēg no ekonomiskās krīzes Venecuēlā, cerot nokļūt ASV, bet šo maršutu izmanto arī migranti no Āfrikas un Āzijas.

"ASV robeža, kurai vajadzētu būt Teksasā, ir pārvietojusies uz Panamu," sacīja Mulino, kurš bija drošības ministrs Rikardo Martinelji prezidentūras laikā no 2009. līdz 2014.gadam.

Mulino uzsvēra, ka Panamai jāsadarbojas ar ASV un Kolumbiju, lai atrisinātu migrantu problēmu.

Nepilnas trīs nedēļas pirms prezidenta vēlēšanām 5.maijā Mulino atbalsta 34% vēlētāju, liecina pirmdien publicēti aptaujas rezultāti. No viņa tālu atpaliek centriski labējais jurists Rikardo Lombana un bijušais prezidents sociāldemokrāts Martins Torrihoss, kurus atbalsta attiecīgi 15% un 13% vēlētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!