Cilvēki bieži vien ar savu uzvedību netieši cenšas izpaust savas jūtas un emocijas. Piemēram, pusaudze meitene ar uzkrītoši seksuālu uzvedību var paust savas dusmas pret vecākiem.
Viņa nespēj savas izjūtas izteikt tieši un pastāstīt, kas tieši viņu sanikno, tāpēc viņa uzvedas tā, lai pievērstu sev uzmanību, kas savukārt pārbiedē un sanikno viņas vecākus. Tas ir muļķīgs un neefektīvs attiecību veidošanas paņēmiens. Bieži vien tas tiek darīts neapzināti, un šī parādība bieži vērojama arī laulības dzīvē.

Cilvēki netieši cenšas paust savas izjūtas, iesaistoties mīlas dēkās, rīkojot skandālus, noslēdzoties sevī, ieslīgstot depresijā un pat mēģinot izdarīt pašnāvību. Ir bezgala daudz veidu, kādos pateikt: "Es patiesi esmu ļoti dusmīga uz tevi."

Kā ar to cīnīties? Ar tiešas saskarsmes palīdzību – iemācoties pateikt partnerim, kas īsti tev prātā. Paužot savas izjūtas netieši ar uzvedības palīdzību, jūs nekad nenonāksiet līdz problēmas saknei. Tu tikai nodarīsi ļaunumu sev un partnerim.

Vingrinājums:

  1. Atrod klusu, mierīgu vietiņu, kur tuvākās pusstundas laikā neviens tevi neiztraucēs.
  2. Aizver acis un centies elpot brīvi un nepiespiesti. Pievērs uzmanību savai elpai. Mierīgi seko savai ieelpai un izelpai.
  3. Pēc dažām minūtēm uzdod sev šādu jautājumu: "Kas manā uzvedībā ir tāds, kas sanikno partneri?" Tā varētu būt, piemēram, raudāšana, nekārtība, ko tu parasti aiz sevis atstāj, veids, kādā tu tērē naudu vai vienmēr nokavējies. Esi godīga pret sevi.
  4. Kad esi noskaidrojusi iespējamos partnera neapmierinātības iemeslus, pieraksti tos. Ja tu apzinies, ka tava rīcība kaitina partneri, pajautā sev: "Vai es vēlos arī turpmāk izmantot šīs metodes, kas sanikno manu partneri?" Ja atbilde ir "nē", tad pajautā sev: "Kādam mērķim kalpo šī uzvedība un kāds būtu iedarbīgāks veids, kādā es varētu izteikt savas izjūtas, kas tagad tiek paustas ar šo uzvedību?"
  5. Ievēro, ka šajā procesā tu vari atklāt dziļi slēptus sarūgtinājumus un aizvainojumus. Atceries, ka vienīgais veids, kā atveseļot attiecības, ir skatīties patiesībai acīs. Rīkojies uzmanīgi un neizgāz visas savas negatīvās izjūtas pār partneri vienā reizē. Padomā par to, kā un kad sākt sarunu par savām izjūtām.

Tālāk: 8. Nedraudi

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!