Фото: Reuters/Scanpix/LETA

ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins piektdien paziņoja par jaunu militāro palīdzību Ukrainai sešu miljardu dolāru apmērā, Vašingtonai cenšoties aizpildīt nepilnības, kas radušās pēc mēnešiem ilgās ierobežotās ASV palīdzības.

"Es esmu gandarīts šodien paziņot par papildu sešiem miljardiem dolāru mūsu Ukrainas drošības palīdzības iniciatīvas ietvaros," žurnālistiem sacīja Ostins, norādot, ka tas ļaus Kijivai iegūt jaunas spējas no ASV rūpniecības.

ASV piegādās Ukrainai papildu raķetes "Patriot" tās pretgaisa aizsardzības sistēmām, paziņoja Ostins.

Jaunā pakete ietver arī vairāk munīcijas vidējas darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmām NASAMS un papildu aprīkojumu, lai integrētu Rietumu pretgaisa aizsardzības palaišanas iekārtas, raķetes un radarus Ukrainas esošajā bruņojumā, kura liela daļa vēl ir padomju laika ieroči.

Preses konferencē Pentagonā Ostins sacīja, ka ASV turpina sadarboties ar sabiedrotajiem, lai nodrošinātu Ukrainai papildu sistēmas "Patriot", bet nesolīja nosūtīt vairāk ASV versiju.

"Viņiem ir vajadzīgi ne tikai "Patriot", viņiem ir vajadzīgas arī cita veida sistēmas un pārtvērēji," sacīja Ostins. "Es gribētu mūs visus brīdināt nepadarīt "Patriot" par brīnumnūjiņu."

ASV amatpersonas pavēstīja, ka palīdzības pakete tiks finansēta no Ukrainas drošības palīdzības iniciatīvas līdzekļiem, kas apmaksā ilgāka termiņa līgumus ar aizsardzības nozari un nozīmē, ka ieroču piegāde varētu ilgt vairākus mēnešus vai gadus.

Jaunā pakete, kas ir līdz šim lielākais ASV palīdzības sūtījums, ietver arī augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmas jeb HIMARS, kā arī bezpilota lidaparātus "Switchblade" un "Puma", pretdronu sistēmas un artilēriju.

Любуйтесь латвийской природой и следите за культурными событиями в нашем Instagram YouTube !