Foto: Publicitātes foto

Nelielā salu valsts Islande, kas nevar lepoties ar milzīgiem dabas resursiem un 2008. gadā pieredzēja finanšu krahu, daudzos aspektos ir apsteigusi salīdzinoši lielākās Baltijas valstis. Viens no tiem ir kapitāla tirgi. Islandes biržā sekmīgi tiek tirgotas trīsdesmit dažāda mēroga uzņēmumu akcijas, un biržas vadītājs uzskata, ka nākotnē šis skaitlis varētu dubultoties. Šogad vien valsts varētu pieredzēt trīs jaunus akciju piedāvājumus biržā, sarunā ar "Delfi Bizness" sacīja Reikjavikas biržas vadītājs Magnuss Hardarsons.

“Delfi Bizness” jau iepriekš ir vēstījis, ka Latvijas kapitāla tirgus (faktiski akciju un obligāciju tirgus) krietni atpaliek gan no Eiropas valstīm, gan tuvākajiem kaimiņiem. Kamēr Lietuvā kapitāla tirgus apjoms pret iekšzemes kopproduktu (IKP) tuvojas 10% un Igaunijā tas ir pāri šim simboliskajam skaitlim, Latvijā tie ir 2%. Tā ir neveselīga vide gan uzņēmumiem, kuriem teju vienīgais veids, kā iegūt ārējo finansējumu izaugsmei, ir bankas, gan iedzīvotājiem, kuriem nav iespējas pasargāt savu naudu no inflācijas zobiem, ieguldot vietējā ekonomikā.

Tas arī skaidri iezīmējās Baltijas kapitāla tirgus konferencē, kurā eksperti diskutēja par veidiem, kā Latvija un Baltija kopumā var mēģināt noķert turīgāko ziemeļvalstu kaimiņu.

Kā piemērs, ko atdarināt un no kā mācīties, konferencē bieži tika pieminēta Islande. Mazā valsts kopš krīzes smagākā punkta 2010. gadā ir atkopusies, un tās akciju tirgus ir tam netieša liecība. Šobrīd Reikjavikas biržā tiek tirgotas trīsdesmit uzņēmumu akcijas, tirgus kapitalizācija (visu biržā tirgoto akciju vērtība) ir pielīdzināma 60% IKP. Un, kā saka biržas vadītājs Magnuss Hardarsons, valsts mērķis ir panākt Zviedriju, kur kapitāla tirgus vērtība ir apsteigusi IKP.

Pirms sākam runāt par Islandes veiksmes stāstu, es gribu pavaicāt: kāds ir bijis šis gads jūsu tirgos? Baltijā esam dzīvojuši ļoti lēni un klusi. Vai tāpat ir Islandē?

Varam uz to paskatīties divos veidos, bet, jā, esam redzējuši tempa kritumu, mēs, ja nemaldos, šogad esam pieredzējuši kritumu tirdzniecības apjomos par trešdaļu. Mūsu indekss ir krities par 12%. Tātad, runājot par šiem datiem, mēs esam pieredzējuši pretvēju.

Taču, ja runājam par interesi par IPO un kopējo situāciju, tad es teiktu, ka mums klājas pārsteidzoši

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!