Foto: Midjourney
Jau teju 20 gadu kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) gan politiķi, gan iedzīvotāji raudzījušies uz to saulaino tāli, kad Latvijas dzīves līmenis varētu sasniegt Eiropas vidējo. Taču vērtējot tīri atalgojumu, izskatās, ka tam vēl būs nepieciešams krietns laiks. Latvijā vidējā darba samaksa palielinās, taču, kaut lēnāk, tā aug arī pārējā reģionā. Kā Latvija šobrīd izskatās uz ES un Eiropas Ekonomiskās zonas valstu fona?

Algas ES reģionā dažādās valstīs būtiski atšķiras, un to ietekmē konkrētās valsts likumi, nodokļi, darbaspēka pieprasījums, inflācija un daudzi citi faktori. Tādējādi pastāv ievērojama atalgojuma starpība iedzīvotājiem, kuri dzīvo valstī ar visaugstāko vidējo algu, un iedzīvotājiem, kuri mīt valstī, kurā šobrīd ir viszemākā alga – atšķirība ir teju desmit reižu – nepilni 13 tūkstoši eiro un 107 tūkstoši eiro.

Kaut arī Latvijā vidējā darba samaksa palielinās, arī pārējā reģionā, kaut arī lēnāk, tā aug. Kā Latvija šobrīd izskatās uz kopējā fona, kurās Eiropas valstīs ir visaugstākais atalgojums, kurās – viszemākais, un kādi apstākļi to veicina? 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!