Foto: Shutterstock
Kādreiz, pašos pirmsākumos, cilvēks dabas priekšā jutās sīks un niecīgs. Izprotot dabas un fizikas likumus, Homo sapiens kļuva drosmīgāks un sadomāja dabu pakļaut sev. Taču brīžiem par cilvēka sastrādāto gribas neizpratnē ieplest acis un uzdot to vienu – vissvarīgāko – jautājumu: kamdēļ?!


Cilvēks – visvarenais radības kronis? Nudien!? Pasaules vēsture un zinātne neļaus aizmirst tos nožēlojamos gadījumus, kad cilvēks mēģinājis apmānīt pašu Dabas māti un kārtīgi dabūjis pa degunu, vai arī mēģinājis izmantot dabas likumus, lai gūtu sev labumu, bet ne pārāk krietnā veidā. Atlasījām piecus muļķīgākos un absurdākos mēģinājumus.

Pašu radīta elle

Pagājušā gadsimta 60. gados ASV Pensilvānijas štata Centrālijas apkaimes iedzīvotāji paši sev sakūra elli – turklāt burtiskā nozīmē.

Atkritumi vienmēr bijuši problēma, arī pirms 60 gadiem. Ko nolēma Centrālijas iedzīvotāji? Sagāzt visu pamestās ogļu raktuvēs un pielaist uguni. Varena doma! Šis pazemes ugunsgrēks turpinās joprojām, arvien izplešas, un, pēc aptuvenām aplēsēm, uguns gruzdēs vēl vismaz divus gadsimtus...

Apjēdzot, kas ir nodarīts, štata un federālā valdība šī ugunsgrēka dzēšanā pa šiem gadiem jau ir iztērējusi gandrīz 50 miljonus dolāru, arī finansējot iedzīvotāju pārcelšanos.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!