Foto: DELFI
Mūsmājās šie salāti vienmēr no svētku galda "pazūd" pirmie, tāpēc nereti tiek gatavotas pat divas bļodas ar šiem salātiem. Viegli un ātri pagatavojami, kā arī draudzīgi veģetāriešiem, jo šeit nav ne miņas no gaļas.

Izcili, ja šie salāti tiek gatavoti dažas stundas pirms pasniegšanas, tad tomāti nebūs atsulojušies, kā arī majonēzes kārta būs iesūkusies pa visām salātu sastāvdaļām.

Ja ir vēlme salātus uztaisīt pēc iespējas ātrāk, tad, protams, jāpērk veikalā atrodamie ķiploku grauzdiņi. Tiesa, es parasti izvēlos to grūtāko ceļu, tāpēc vienmēr šiem salātiem grauzdiņus taisu pati.

::recepte::

Formas maizi jeb tā saukto "ķieģelīti" sagriež kubiciņos, ieber lielā traukā un apmaisa ar sāli un ķiploku sāli. Abas garšvielas jāpievieno pēc garšas - cik vien pats vēlies asus grauzdiņus. Protams, ķiploku sāls vietā var arī izvēlēties "tradicionālo" grauzdiņu garšu ar īstiem ķiplokiem. Tiesa, tad ķiploki uz grauzdiņiem jāspiež tad, kad tie būs noņemti no pannas. Vairāk par to, kā mājās pagatavot ideālos grauzdiņus zupām un salātiem, lasi te.

Sakarsē pannu ar eļļu, kā arī uzber nelielu daudzumu ar maizes kubiciņiem, jo tad visi grauzdiņi varēs vienmērīgāk izcepties. Ik pa laikam tos apmaisa. Ņem nost no pannas tad, kad tie kļuvuši zeltaini brūni un kraukšķīgi.

Visus grauzdiņus izber uz atsevišķas paplātes, kur iepriekš uz tās ir uzlikts cepamais papīrs, bet virs tā papīra dvieļa loksnes. Tad no grauzdiņiem notecēs liekā eļļa, kā arī tie, brīvi izvietoti, ātrāk atdzisīs. Nesatraucies, ja grauzdiņi nav pietiekami cieti, jo tāpat atdzišanas periodā tie mēdz nedaudz sacietēt.

Kamēr atdziest visi saceptie grauzdiņi, laiks gatavot pārējos salātus. Pupiņas ieber caurdurī un noskalo. Kad liekais šķidrums notecējis, tās ber traukā, kā arī samaisa ar sāli. Mans ieteikums - labāk izvēlēties kādu trauku, kas ir četrkantains (lieliski der lazanjas trauks), kur visas sastāvdaļas var viegli kārtot, bet pēc tam salātus būs ērtāk ar karoti paņemt.

Virsū pupiņu kārtai uzsmērē majonēzi, tad to izlīdzina ar karoti. Neaizmirsti, ka šie ir kārtainie salāti, tāpēc nevajag visas sastāvdaļas maisīt kopā ar majonēzi! Majonēzi liec tikai pa kārtām!

Smalki sagriež sarkano sīpolu, kārto to uz majonēzes kārtas.

Palielos kubiņos sagriež tomātus, kā arī kārto tos uz pupiņu-sīpolu kārtas. Tomātus nedaudz apkaisa ar sāli, bet pēc tam uzsmērē majonēzes kārtu un izlīdzina ar karoti.

Sarīvē sieru un uzkaisa virsū pupiņu-sīpolu-tomātu kārtai.

Kad grauzdiņi ir atdzisuši, tos uzber uz siera kārtas.

30Minūtes
12Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

1 gab.sarkanie sīpoli800 gkonservētas sarkanās pupiņas4 gab.tomāti250 gmajonēze250 gsiers pēc garšassāls600 gķiploku grauzdiņi GRAUZDIŅU PAGATAVOŠANAI:60 gķiploku sāls600 gformas maize jeb "ķieģelītis" pēc garšaseļļa pēc garšassāls

Sagatavošana

1

Formas maizi jeb tā saukto "ķieģelīti" sagriež kubiciņos, ieber lielā traukā un apmaisa ar sāli un ķiploku sāli. Abas garšvielas jāpievieno pēc garšas - cik vien pats vēlies asus grauzdiņus. Protams, ķiploku sāls vietā var arī izvēlēties "tradicionālo" grauzdiņu garšu ar īstiem ķiplokiem. Tiesa, tad ķiploki uz grauzdiņiem jāspiež tad, kad tie būs noņemti no pannas. Vairāk par to, kā mājās pagatavot ideālos grauzdiņus zupām un salātiem, lasi te.

2

Sakarsē pannu ar eļļu, kā arī uzber nelielu daudzumu ar maizes kubiciņiem, jo tad visi grauzdiņi varēs vienmērīgāk izcepties. Ik pa laikam tos apmaisa. Ņem nost no pannas tad, kad tie kļuvuši zeltaini brūni un kraukšķīgi.

3

Visus grauzdiņus izber uz atsevišķas paplātes, kur iepriekš uz tās ir uzlikts cepamais papīrs, bet virs tā papīra dvieļa loksnes. Tad no grauzdiņiem notecēs liekā eļļa, kā arī tie, brīvi izvietoti, ātrāk atdzisīs. Nesatraucies, ja grauzdiņi nav pietiekami cieti, jo tāpat atdzišanas periodā tie mēdz nedaudz sacietēt.

4

Kamēr atdziest visi saceptie grauzdiņi, laiks gatavot pārējos salātus. Pupiņas ieber caurdurī un noskalo. Kad liekais šķidrums notecējis, tās ber traukā, kā arī samaisa ar sāli. Mans ieteikums - labāk izvēlēties kādu trauku, kas ir četrkantains (lieliski der lazanjas trauks), kur visas sastāvdaļas var viegli kārtot, bet pēc tam salātus būs ērtāk ar karoti paņemt.

5

Virsū pupiņu kārtai uzsmērē majonēzi, tad to izlīdzina ar karoti. Neaizmirsti, ka šie ir kārtainie salāti, tāpēc nevajag visas sastāvdaļas maisīt kopā ar majonēzi! Majonēzi liec tikai pa kārtām!

6

Smalki sagriež sarkano sīpolu, kārto to uz majonēzes kārtas.

7

Palielos kubiņos sagriež tomātus, kā arī kārto tos uz pupiņu-sīpolu kārtas. Tomātus nedaudz apkaisa ar sāli, bet pēc tam uzsmērē majonēzes kārtu un izlīdzina ar karoti.

8

Sarīvē sieru un uzkaisa virsū pupiņu-sīpolu-tomātu kārtai.

9

Kad grauzdiņi ir atdzisuši, tos uzber uz siera kārtas.

Lai garda maltīte!

Foto: DELFI
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!