Foto: LETA
Lai turpinātu paaugstināt izglītības kvalitāti un konkurētspēju, tuvinot Rīgas Tehnisko universitāti (RTU) pasaules 500 labāko universitāšu līmenim, ir sāktas plašas strukturālas reformas, tai skaitā izveidojot līdz šim nebijušu Inovāciju prorektora dienestu, apvienojot fakultātes un integrējot RTU zinātnes ekosistēmā citas augstākās izglītības iestādes.

Kā norādīja universitātē, no 1. janvāra plānots apvienot Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultāti, Elektrotehnikas un vides inženierzinātņu fakultāti (EVIF), Elektronikas un telekomunikāciju fakultāti un E-studiju tehnoloģiju un humanitāro zinātņu fakultāti, izveidojot Digitālo tehnoloģiju un inženierzinātņu fakultāti.

Līdzšinējā Būvniecības inženierzinātņu fakultāte (BIF) un Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultāte transformēsies Būvniecības un mehānikas fakultātē. Savukārt Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātei (MLĶF) pievienos EVIF Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūtu un BIF Ūdens sistēmu un biotehnoloģiju institūtu, izveidojot Dabas, vides un materiālzinātņu fakultāti.

Inženierekonomikas un vadības fakultāte saglabās līdzšinējo statusu, un turpmāk tās nosaukums būs Vadības un sociālo zinātņu fakultāte. Lai stiprinātu dizaina izglītību, RTU Arhitektūras fakultātei plānots pievienot MLĶF Dizaina tehnoloģiju institūtu, izveidojot Arhitektūras skolu.

No 2022. gada 1. novembra RTU ekosistēmā jau darbojas Latvijas Jūras akadēmija, un no šī gada 1. aprīļa – Liepājas Jūrniecības koledža. Savukārt nākamā gada 1. martā ekosistēmā iekļausies arī Liepājas Universitāte, bet 2025.gadā – Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija. Tās līdztekus Arhitektūras skolai un RTU Rīgas Biznesa skolai turpinās darboties kā neatkarīgas struktūrvienības RTU ekosistēmā studiju prorektora pārraudzībā.

Universitātē skaidro, ka, īstenojot strukturālās pārmaiņas un "maksimāli efektīvi" izmantojot universitātei pieejamos finanšu līdzekļus, tiks nodrošināts papildu finansējums akadēmiskā un zinātniskā personāla atalgojuma pieaugumam, kāpināta izglītības kvalitāte, studiju programmu konkurētspēja, kā arī nodrošināta straujāka prioritāro zinātnes un inovāciju virzienu attīstība, novirzot tiem papildu resursus. Jūlijā darbu sāka RTU Inovāciju prorektora dienests, kā uzdevums ir veicināt ilgtspējīgu RTU inovāciju izaugsmi un to lietošanu zināšanās balstītā ekonomikā.

RTU rektors Tālis Juhna uzsvēra, ka esošās studiju programmas tiks saglabātas un studentu ikdiena nemainīsies, vienlaikus pavērsies plašākas iespējas sadarbībai ar radniecīgo nozaru studentiem, tā sekmējot starpdisciplināru pētījumu un inovāciju tapšanu.

Septembrī vēl plānotas iekšējas diskusijas par piedāvātā fakultāšu konsolidācijas risinājuma detaļām, ieskaitot diskusijas par atbilstošākajiem fakultāšu nosaukumiem. Gala lēmums par izmaiņām tiks pieņemts septembra beigās.

Arī RTU Studentu parlamenta prezidente Anete Tarasova fakultāšu apvienošanu un iekšējo procesu uzlabošanu vērtē atzinīgi, jo tādā veidā, viņas ieskatā, būs iespējams veicināt savstarpējo sadarbību, zinātnes attīstību un studiju programmu pilnveidi.

RTU Studentu parlaments ir apņēmies turpināt iesaistīties diskusijās un sekot līdzi, lai apvienošanas procesā tiktu pievērsta uzmanība "ikvienam jautājumam, kas skar studējošo intereses".

Jau ziņots, ka arī Latvijas Universitātē (LU) plāno būtiski samazināt fakultāšu skaitu, apliecināja augstskolas rektors Muižnieks.

Patlaban LU ir 13 fakultātes, kas aptver četras zinātņu nozares. Dabaszinātņu nozarē LU darbojas Bioloģijas, Datorikas, Fizikas, matemātikas un optometrijas, Ģeogrāfijas un zemes zinātņu un Ķīmijas fakultātes. Humanitārās un mākslas zinātnes var apgūt Humanitāro zinātņu, Teoloģijas un Vēstures un filozofijas fakultātēs. Sociālās zinātnes pārstāv Biznesa, vadības un ekonomikas, Juridiskā, Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas un Sociālo zinātņu fakultātes. Savukārt medicīnas un veselības zinātnes tiek pārstāvētas Medicīnas fakultātē.

Jaunās fakultātes varētu tikt veidotas, balstoties minētajos zinātņu virzienos. Pagaidām nav zināms, cik fakultātes varētu tikt izveidotas konsolidācijas rezultātā, taču to nebūs mazāk par četrām, bet maksimālais fakultāšu skaits varētu būt sešas vai septiņas.

Fakultāšu konsolidācijas procesā tiek pieļauta iespēja arī dalīt līdz šim vienā fakultātē apvienotas studiju nodaļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!