Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI

Skursteņslauķe, karuseļa pavēlniece, bioloģisko materiālu rotu veidotāja – šiem cilvēkiem izdoma netrūkst ne hobija, ne biznesa izvēlē.

Cālis.lv iedvesmojošāko sarunu izlase ar cilvēkiem, kuri sevi atraduši un pilnveidojuši pašu izgudrotās profesijās vai šķietami neierastākās nodarbēs. Spilgtas personības, neparastas pieredzes demonstrē, ka ja mājokļa griesti ierobežo un ir pārāk zemi, ir jāiziet ārā un uz pasauli jāpaskatās plašāk.

Lipinu, līdz kādā brīdī viņš 'piedzimst'. Evija Ķivule par mājas gariņu radīšanu

Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI


Pretī veras ļoti mīlīgas sejiņas skaistām ačtelēm un dažādiem ietērpiem. Tikai šo mājas gariņu veidotāja Evija Ķivule zina, cik smalks darbs tas ir un ka, pārcepinot topošo darbu krāsnī, acu skatiens var sanākt šķībs. Viņas darinātie elfi un mājas gariņi radās, var teikt, nejauši. Un tagad vispieprasītākie ir tie, kurus darina pēc konkrētu bērnu līdzības. Par lellēm gan Evija viņus negrib saukt, jo tās asociējas ar stīvumu, šiem ir dzīvīgs skatiens un katrs izlolots, arī brīžiem viņa uzrunā viņus kā dzīvus – "nu, mazuļi".

Lasīt vairāk

Kintijas Bērzkalnes īpašo dienu apakšveļas 'bizness'

Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI


Kad runa ir par apakšveļu, lielākoties aktuāli ir divi jautājumi – cik tā būs ērta un vai uz auguma izskatīsies glīti? Taču zīmola "Thatday" radītāja Kintija Bērzkalne, pirms mazliet vairāk nekā pusotra gada dibinot uzņēmumu, šim sarakstam pievienoja jaunu aspektu, ko aizvien apvij kaudze stereotipu, – vai šī apakšveļa varētu aizstāt higiēnas preces īpašo dienu laikā? Mēnešreižu apakšveļas ražošanu Kintija sauc par ļoti apjomīgu hobiju, ko aizsākusi tikai tāpēc, ka iedegusies par ideju beidzot atvieglot sievietēm dzīvi. Toreiz viņa gan nezināja, ar cik lielām "mārketinga spēlītēm" būs jāsaskaras, cik grūti būs izveidot uzticamu komandu un cik ļoti viņa uztrauksies par katru nosūtīto paciņu.

Lasīt vairāk

'Ja galvenajam nepatiks, neaplaudēs neviens.' Reinis Reķis par brīvprātīgā darbu cietumā


Reini Reķi pirmoreiz uz Cēsu pāraudzināšanas iestādi uzaicināja draugs, kurš tur strādāja, – ciemos braucot visādi mūziķi, mākslinieki, vai arī viņš negribētu? Kāpēc ne? "Aizbraucu ar savu bungu meistarklasi – aizvedu dažādus instrumentus, kurus izrādīju un devu pašiem spēlēt. Pirms tam man draugs pieteica – Reini, tur būs viens galvenais, ja viņam nepatiks, nepatiks nevienam. Bet viņš bija priecīgs, piedabūju viņu un līdz ar to pārējos pie aktivitātēm. Man pēc tam jautāja, kā es to dabūju gatavu," tā pirmo reizi brīvprātīgā lomā slēgta tipa iestādēs atceras cēsnieks.

Lasīt vairāk

32 gadus saukt 'I-ā!' un 'Pēk, pēk'. Karuseļu Veltas zināmais un neredzamais stāsts

Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI


Kurš bijis Kalnciema ielas tirdziņā vai atjaunotajā Āgenskalna tirgū, droši vien pamanījis atraktīvo "karuseļu sievu". Viņu nevar nepamanīt. Arī man viņa sen "iekritusi acīs" – vasara vai ziema, karstums vai sals, viņa, tērpusies tādā kā musketieru tērpā un efektīgu cepuri galvā, enerģiski griež karuseli ar roku, vienmēr aizrautīgi uzmundrinot bērnus un arī pieaugušos, kas izbrauc ar karuseli: "I-ā, pēk, pēk, princesītes, princīši!"

Lasīt vairāk

Jau pirms aizbraukšanas zināja, ka atgriezīsies Latvijā. Edīte Ligere par dzīvi Vācijā

Foto: Privātais arhīvs


"Jo vairāk gaisma tevi apspīdēs, jo lielākas ēnas tu aiz sevis metīsi," Edīte Ligere citē kādu mūku, lai izskaidrotu, kāpēc saņem privātas aizvainojošas vēstules no cilvēkiem, kas nespēj izprast viņas uzņēmuma "Carlo's Bugs" produktu – šokolādes konfektes no kukaiņu pulvera. Analizē, kāpēc, par spīti darbam un centieniem, liktenis pats saliek punktus uz "i", kas ir latvietība un kāpēc nevar pārgriezt nabassaiti ar mājām.

Lasīt vairāk

Placenta un mirušā pelni gredzenā? Pirmā latviete, kas darina neparastas piemiņas rotas

Foto: Privātais arhīvs


Norvēģijā dzīvojošā Kristīne Treibaha ir pirmā latviete, kas sākusi darināt piemiņas rotas no bioloģiskajiem materiāliem – mātes piena, matiem, nabassaites, placentas, kremācijas pelniem... Citviet pasaulē šīs rotas ir ieguvušas lielu popularitāti, un latvietes mērķis ir iepazīstināt un iemācīt latviešus nebaidīties no tā, ka viņi kaut ko vēlas saglabāt un nēsāt sev līdzi. Ar šīm rotām viņa popularizē domu, ka atmiņas ir svarīgi saglabāt – jebkādas un ar jebkādu iznākumu.

Lasīt vairāk

Tekstilmāksliniece Irīna Abakoka, kuras zīmolā paslēpušās dilles

Foto: Privātais arhīvs


Veikala plauktā ieraugot zaļu krekliņu, visticamāk, bez papildu jautājumiem pieņem, ka tas krāsu ieguvis sintētiskā ceļā. Savukārt, ja paskatīsies uz zīmola "Dilles Fashion" radītajiem apģērbiem, stāsts būs pilnībā citāds – šajā gadījumā krekliņš krāsu varētu būt ieguvis, "izpeldoties" tumši sarkano dāliju ziedos. Zīmola dibinātājas tekstilmākslinieces Irīnas Abakokas dienas rit starp ozollapu zariem, pļavas puķēm un dažādiem augu marinējumiem, pēcāk ļaujot cilvēkiem savā ziņā uzvilkt dabu. Pēc bērnu piedzimšanas Irīna savu sirdslietu – tērpu radīšanu – bija pilnībā aizmirsusi, taču tik neveiksmīgs atgadījums kā gūžas kaula lūzums un sapnī redzētā mirusī vecmāmiņa spēja viņu atgriezt uz sava ceļa.

Lasīt vairāk

Tehnoloģijas darbu neatņems. Robotikas skolas dibinātāja Felicita Zatlere-Kotāne

Foto: Publicitātes foto


Ja tev šķiet, ka proti apieties ar tehnoloģijām, jo bez problēmām spēj "Microsoft Word" dokumentā uzrakstīt pāris rindkopu, nākotnē tevi varētu sagaidīt grūtas dienas. Līdz ar tehnoloģiju attīstību mainās arī prasmes, kas būs jāapgūst gan jaunajai paaudzei, gan arī ikvienam no mums. Ar robotiem cilvēci "biedē" jau daudzus gadus, taču bērniem mūsdienās ir dota iespēja jau no mazotnes jaunpienācēju iepazīt līdz kaulam. Latvijā šo darbu veic robotikas skola "RoboHub", kurā konstruējot, modelējot un programmējot bērni var ne tikai izprast tehnoloģijas, bet arī iemācīties tās izmantot savā labā.

Lasīt vairāk

Latvijā pagaidām vienīgā sieviete profesijā. Kā Līga kļuva par skursteņslauķi

Foto: Privātais arhīvs


Skrīveros dzīvo Līga Ondzule, kas kopā ar vīru audzina trīs bērnus. Brīvdienās ģimene kopā dodas uz dievkalpojumu baznīcā, apdara mājas darbus un apciemo vecmāmiņu. Šķiet, kas gan šajā ģimenes idillē varētu būt pārsteidzošs? Tā ir Līgas nodarbošanās – viņa pagaidām ir vienīgā sieviete, kas Latvijā strādā kā skursteņslauķis. Jā, katru dienu viņa ģērbj savu melno uniformu ar bronzas "laimīgajām" pogām un kāpj uz māju jumtiem, no kurienes nereti paveras skaists skats uz apkārtni.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!