Foto: AFP/Scanpix/LETA

Maskavas policija sestdien aizturējusi trīs demonstrantus, kuri Sarkanajā laukumā atzīmēja 50. gadadienu kopš tur 1968. gadā notikušā protesta pret PSRS iebrukumu Čehoslovākijā.

Divi no aizturētajiem ir radinieki tiem astoņiem protestētājiem, kas izgāja Sarkanajā laukumā 1968.gadā. Aizturētais cilvēktiesību aktīvists Sergejs Šarovs-Delonē ir radinieks dzejniekam Vadimam Delonē, kuram par protestu tika piespriesti trīs gadi nometnē Sibīrijā. Savukārt aizturētā Anna Krasovickaja ir mazmeitai dzejniecei Natālijai Gorbaņevskajai, kura par sodu pavadīja divus gadus psihiatriskajā klīnikā. Trešais aizturētais ir politiķis Leonīds Gozmans.

Šarovs-Delonē centās izritināt transparentu "Par jūsu un mūsu brīvību", savukārt Krasovickaja stāvēja ar plakātu "Brīvību Sencovam". Uz akciju bija ieradušies vairāki desmiti cilvēku.

1968. gada 25. augustā padomju disidentu grupa izgāja Sarkanajā laukumā līdz tam nepieredzētā protestā pret PSRS iebrukumu Čehoslovākijā "Prāgas pavasara" apspiešanai. Viņi izritināja plakātus ar tādiem saukļiem kā "Par jūsu un mūsu brīvību" un "Kauns okupantiem" līdz tika piekauti un aizturēti.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Padomju Savienības un Varšavas pakta dalībvalstu armiju invāzija toreizējā Čehoslovākijā 1968. gada 21. augustā apspieda demokrātisko reformu kustību. Padomju armija Čehoslovākijā palika līdz 1989. gadam, kad beidzot tika gāzts PSRS uzspiestais komunistiskais marionešu režīms. Vēl četrus gadus vēlāk valsts mierīgā ceļā sadalījās Čehijas Republikā un Slovākijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!