Foto: Publicitātes foto
Zemgales rajona tiesa Bauskā šī gada 22. jūnijā apmierinājusi producenta Jura Millera prasību pret Latvijas Zinātņu akadēmiju (LZA) par turpat 440 000 eiro piedziņu kā kompensāciju par koncertzāles "Rīga" atjaunošanā ieguldītajiem līdzekļiem.

2014. gadā LZA zālē tika sākti remontdarbi, saskaņā ar abu pušu parakstītu nodomu protokolu, kurā LZA apņēmās savā bilancē pārņemt visus ieguldījumus, savstarpējā ieskaita veidā dzēšot tos ar īres maksu. Konflikts sākās 2015. gadā, kad zāle jau bija atjaunota, bet LZA atteicās pildīt nodomu protokolā paredzēto. Kopš tā laika jau notikušas vairākas tiesvedības.

Foto: LETA

LZA ir dotas 10 dienas labprātīgai Sprieduma izpildei, taču 26. jūnijā tā savos sociālajos tīklos paziņoja, ka Spriedums tiks pārsūdzēts.

"Es šo uzskatu par absolūtu nodokļu maksātāju līdzekļu šķērdēšanu un laika vilkšanu, jo pirmkārt, pašai LZA nav šo līdzekļu – tos būtu jāprasa no valsts budžeta, bet otrkārt, ar savu apzināto rīcību tā ir atkārtoti iznīcinājusi atjaunoto koncertzāli – tā turpat astoņus gadus jau ir neapkurināta, bez ventilācijas un elektrības," pauž Millers.

Millers norāda, ka kopš 2015. gada, kad aizsākās šis konflikts, vairākkārt piedāvājis LZA sēsties pie sarunu galda, lai atrisinātu konfliktu mierizlīguma veidā, taču LZA principiāli atteikusies no konstruktīvām sarunām. Vēl viens piedāvājums tikties, lai pārrunātu turpmāko nākotni LZA tika nosūtīts pirmdien, 26. jūnijā, taču uz to joprojām nav pienākusi atbilde.

Koncertzāle "Rīga" tika atklāta 2014. gada 20. septembrī, atjaunojot LZA Lielo zāli, kas pilnvērtīgi netika izmantota kopš 1972. gada decembrī tajā notikušā ugunsgrēka. Konflikts starp ēkas apsaimniekotāju un nomnieku radās brīdī, kad atteicās pārņemt savā bilancē telpu atjaunošanā veiktos ieguldījumus tā dzēšot nomas maksu, lai gan to paredzēja savstarpējā vienošanās.

Kopš 2015. gada decembra koncertzālei ir atslēgta elektrība, ūdensapgāde, apkure. Kā norāda Milers, LZA to ir atkārtoti iznīcinājusi. Producents uzsver, ka koncertzāle "Rīga" bija izcilākā akustiskā koncertzāle Rīgā ar 850 skatītāju sēdvietām, orķestra bedri un skatuvi, kas izmēru ziņā līdzvērtīga Latvijas Nacionālajam teātrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!