Foto: Shutterstock
No amata piektdien, 25. augustā, atkāpies Britu muzeja direktors Hartvigs Fišers, atzīstot, ka muzejs nav pienācīgi reaģējis uz ziņām par eksponātu pazušanu.

Londonas centrā esošais muzejs, kas glabā mākslas un vēstures artefaktus no visas pasaules, pazīstams, piemēram, ar tādiem eksponātiem kā Rozetas akmens un tā dēvētais Partenona marmors.
Pagājušajā nedēļā muzejs paziņoja, ka atlaists kāds darbinieks, jo konstatēts, ka krājumā esošie artefakti "trūkst, nozagti vai bojāti", par ko attiecīgi ziņots policijai.

Starp pazudušajiem artefaktiem ir zelta un dārgakmeņu izstrādājumi, kas datējami, sākot ar 15. gadsimtu pirms mūsu ēras un beidzot ar 19. gadsimtu, teikts muzeja paziņojumā.

Londonas Metropoles policija ceturtdien, 24. augustā, paziņoja, ka šajā lietā nopratināts kāds vīrietis, taču neviens nav aizturēts.

Fišers paziņojis, ka nekavējoties atstāj savu amatu, jo eksponātu zādzība bijusi iespējama to uzglabāšanas procedūras nepilnību dēļ.

Viņš norādījis, ka tā ir tieša direktora atbildība.

Fišers atzinis, ka muzejs nav pienācīgi reaģējis uz brīdinājumiem, kas izteikti vēl 2021. gadā.

Sabiedriskās raidorganizācijas BBC rīcībā nonākusī e-pasta sarakste liecina, ka 2021. gadā kāds mākslas priekšmetu tirgotājs informējis muzeju par izsoļu vietnē "eBay" tirgotajiem artefaktiem, taču šis brīdinājums ticis ignorēts.

Vairums no pazudušajiem eksponātiem ir nelieli priekšmeti, kas glabājušies kādas muzeja kolekcijas noliktavā.

Neviens no tiem pēdējā laikā nav ticis publiski izstādīts, un tie tikuši glabāti akadēmiskiem un pētniecības mērķiem.

Pirms savas atkāpšanās Fišers paziņoja, ka pastiprināta muzeja apsardze un pieaicināti eksperti no malas, lai precīzi uzskaitītu, kas pazudis un kādi eksponāti ir bojāti.

Britu muzejs dibināts 1753. gadā, un tā krājumā ir aptuveni astoņu miljoni priekšmetu, tostarp tādi seni artefakti kā ēģiptiešu mūmijas.

Fišers ir vācu mākslas vēsturnieks un Britu muzeja direktora amatu ieņēma kopš 2016. gada. Vēl jūlijā viņš paziņoja, ka plāno nākamgad amatu atstāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!