Foto: Publicitātes foto
Februāris ir kino ražas laiks. Galvenokārt tāpēc, ka visas pasaules kino nozares uzmanības fokusā ir Holivudas balvu sezona, kas noslēgsies 10. martā ar ASV kinoakadēmijas balvas "Oskars" pasniegšanu. Tomēr arī pašmāju kino skatītājs piedzīvo vietējā kino leiputriju – gan spēlfilmu, gan seriālu pirmizrādes seko viena otrai, turklāt šis piedāvājums turpināsies arī nākamajos mēnešos.

Latvijas kino ir ievērots arī pasaulē – aprīlī gaidāmā Dāvja Sīmaņa filma "Marijas klusums" izrādīta slavenajā Berlīnes kinofestivālā, prestižajā Foruma programmā. Savukārt daudzsēriju filma "Padomju džinsi" izvēlēta kā viena no 12 dalībniecēm Eiropas lielākā seriālu festivāla "Series Mania" sekcijā "International Panorama". Jāatgādina, ka februārī pasniegtas Nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps", kā arī noskaidrots, kuras filmas bija iecienītākās Latvijas kinoteātros pērn.

Martā sagaidīsim ne tikai "Oskara" balvas uzvarētājus. Tepat Rīgā būs Starptaustiskais dokumentālā kino festivāls "Artdocfest/Riga", ko atklās dokumentālā filma par spožo dokumentālistu Juri Podnieku. Tāpat pie skatītājiem nonāks Ivara Zviedra jaunākas darbs – dokumentālā filma "Kaprači".

Kinoteātros nonāks 'Pansija pilī' noslēdzošās trīs sērijas

Foto: Lauris Aizupietis


Šī gada 24. februārī kinoteātros nonāks daudzsēriju filmas "Pansija pilī" noslēdzošās trīs sērijas, portālu "Delfi" informē filmu studijas "Mistrus Media" pārstāvji.

Lasīt vairāk

Foto: Nosvinēta Lienes Lindes dramēdijas 'Melnais samts' pirmizrāde

Foto: Andrejs Strokins


Pirmdien, 19. februārī, sirsnīgā un draudzīgā gaisotnē, pulcējot radošo komandu, draugus, atbalstītājus un skatītājus, pirmizrādi piedzīvoja Lienes Lindes dramēdija "Melnais samts"ar Ingu Tropu galvenajā lomā. Filma kinoteātros skatāma no 22. februāra, bet īpašie seansi ar radošās komandas piedalīšanos – no 21. februāra.

Lasīt vairāk

Pasniegti 'Lielie Kristapi'. Gada labākā filma – 'Pastkarte no Romas'

Foto: Kadrs no filmas "Pastkarte no Romas"


Svētdienas, 4. februāra, vakarā Dailes teātrī tika pasniegtas Nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps". Galveno balvu kategorijā "Labākā spēlfilma" saņēmusi režisores Elzas Gaujas "Pastkarte no Romas", kas ir aizkustinošs divu pastnieku senioru mīlestības stāsts ar Jāni Jarānu un Indru Burkovsku galvenajā lomā.

Lasīt vairāk

Kuram tiks 'Oskars'? Aktieri un lomas, kas pretendē uz zeltīto statueti

Foto: Kadrs no filmas


10. martā (Latvijā tas būs agrs 11. marta rīts) uzzināsim, kurā filma uzvarējusi šī gada "Oskaru" skrējienā. Lai gan uzmanības fokusā allaž ir tieši kinolentes, ne mazāk svarīgas ir arī aktiermeistarības kategorijas, kur allaž atrodami ne tikai balvām un nominācijām jau apbērtu filmu galveno lomu atveidotāji, bet arī ārpus "Labākās filmas" kategorijas palikušu darbu varoņi. Ir tādi, kas nominācijas krāj kā spožus ordeņus, un ir arī tādi, kam gods tikt labāko pieciniekā ceļā uz balvu gadās pirmo reizi. Gaidot "Oskara" balvas ceremoniju, ielūkosimies, kuri ekrāna meistari šogad novērtēti ar nomināciju kategorijā "Labākais aktieris".

Lasīt vairāk

Latvija Berlīnes kinofestivālā. Pirmizrādi piedzīvojusi filma 'Marijas klusums'

Foto: Publicitātes foto


Svētdien, 18. februārī, 74. Berlīnes starptautiskajā kinofestivālā kinoteātrī "Arsenāls" notikusi režisora Dāvja Sīmaņa filmas "Marijas klusums" pasaules pirmizrāde.

Lasīt vairāk

Sieviešu spēks. Labākās aktrises, kas šogad pretendē uz 'Oskara' balvu

Foto: Publicitātes foto


Kamēr Holivuda gatavojas "Oskara" balvas ceremonijai, ir gana daudz laika, lai paspētu noskatīties "Labākās filmas" godam nominētās kinolentes, kā arī izpētīt, kas atrodams citās kategorijās. Šonedēļ uzmanības fokusā – kategorija "Labākā aktrise". Tajā atrodamas gan vairākkārt jau "Oskara" nominācijas un citas godalgas saņēmušas aktrises, gan arī ekrāna mākslinieces, kuras līdz ar savu pirmo nomināciju raksta visas Holivudas un kino industrijas vēsturi. Kurai tiks "Oskars" – to uzzināsim 10. martā (Latvijā tas būs agrs 11. marta rīts). Tikmēr aicinām iepazīties ar piecām pretendentēm kategorijā "Labākā aktrise".

Lasīt vairāk

'Avatars: Ūdensceļš' un 'Mātes piens'. Kuras filmas pērn kinoteātros skatījās visvairāk

Foto: Publicitātes foto


Pagājušajā gadā Latvijas kinoteātros visvairāk skatītā filma bijusi Džeimsa Kamerona zinātniskās fantastika filma "Avatars: Ūdensceļš", bet no Latvijas kino skatītāji visvairāk devušies uz Ināras Kolmanes vēsturisko drāmu "Mātes piens", liecina Nacionālā kino centra apkopotie dati.

Lasīt vairāk

Ar 'Tīkldāmas' pirmizrādi 'Forum Cinemas' prezentēs 'Pepsi' zāli

Foto: Pauls Cīrulis


Kinoteātris "Forum Cinemas" un kolas dzērienu un pārtikas produktu ražotājs "Pepsi" uzsāk sadarbību. Tās ietvaros tiek pilnveidots kinoteātra piedāvājumu un modernizēts tā iekārtojums un aprīkojums. Savukārt ar pirmizrādi filmai "Tīklmadāma" 15. februārī gaidāma modernākās "premium" zāles "Pepsi" prezentācija.

Lasīt vairāk

Bīstamas kaislības sacīkšu trasē un guļamistabā. Biogrāfiskās drāmas 'Ferrari' apskats

Foto: Publicitātes foto


Kaut arī Holivudas vecmeistara Maikla Manna ilgus gadus lolotais projekts par, iespējams, pasaulē slavenākā auto zīmola radītāja dzīvi, pēc nonākšanas uz kino ekrāniem nav guvis lielu skatītāju un kritiķu atsaucību, manuprāt, mēs tik un tā varam justies gandarīti, ka Manns vēl ir ar mums un sniedz augstvērtīgu baudījumu ja ne gluži prātam un sirdij, tad vismaz acīm un ausīm noteikti.

Lasīt vairāk

Feministisks manifests vai pornogrāfiska fantāzija. Skandalozais kino notikums 'Nabaga radības'

Foto: Publicitātes foto


Kamēr grieķu izcelsmes režisors Jorgs Lantims nodarbojās ar dīvainiem eksperimentiem savā dzimtenē, nevienu tas īpaši neuztrauca, taču atlika viņam nokļūt Holivudā un pierunāt izģērbties lielisko aktrisi Emmu Stounu, kā satraukums dzima burtiski pats no sevis. Manā skatījumā, nav tik būtiski, vai filma "Nabaga radības" pelnīti tiek apsūdzēta nesaudzīgā sievietes ķermeņa ekspluatēšanā, vai arī taisnība tiem, kas slavē šo kino kā feminisma uzvaras gājienu, jo Lantimam kopā ar savu uzticamo komandu ir izdevies radīt vienu no pagājušā gada aizraujošākajiem kino piedzīvojumiem.

Lasīt vairāk

'Padomju džinsi' iekļauts Eiropas lielākajā seriālu festivālā. Skaties treileri!

Foto: Publicitātes foto


Seriāls "Padomju džinsi" izvēlēts kā viens no 12 dalībniekiem Eiropas lielākā seriālu festivāla "Series Mania" sekcijā "International Panorama". Līdz ar šo panākumu un arī vairāku Nacionālo kino balvu "Lielais Kristaps" saņemšanu, jaunā seriāla veidotāji publicē tā treileri.

Lasīt vairāk

Poļu režisors uzņēmis filmu par Putinu; vienā no lomām – Andris Keišs

Foto: Kadrs no video


Komerciāli veiksmīgais poļu kinorežisors Patriks Vega ir uzņēmis mākslas filmu par Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu, vēsta Polijas valsts radio "Polskie Radio".

Lasīt vairāk

Noskaties! Tapusi jauna filma par spožo dokumentālistu Juri Podnieku

Foto: no Jura Podnieka studijas arhiva


Šī gada 1. martā filmu festivāla "Artdocfest/Riga" laikā kinoteātrī "Splendid Palace" pirmizrādi piedzīvos Antras Cilinskas un Annas Vidulejas režisētā dokumentālā filma "Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks" par izcilo režisoru un operatoru Juri Podnieku, kas balstīta uz viņa rakstītām dienasgrāmatām.

Lasīt vairāk

Tapusi filma par Latvijas labāko slēpotāju Patrīciju Eiduku

Foto: Kadrs no video


Šī gada 19. martā uz Latvijas kinoteātru ekrāniem nonāks režisoru Dāvida Ernštreita un Ineses Kļavas dokumentālā filma "Patrīcija" par Latvijas labāko slēpotāju Patrīciju Eiduku. Filma tapusi studijā "Mistrus Media".

Lasīt vairāk

Foto: Kā košā gleznā – nosvinēta animācijas filmas 'Sirds likums' pirmizrāde

Foto: Gints Ivuškāns


Ceturtdien, 1. februārī, kinoteātrī "Splendid Palace" pirmizrādi piedzīvoja latviešu animācijas klasiķes Rozes Stiebras jaunā pilnmetrāžas animācijas filma "Sirds likums", kas veidota sadarbībā ar pazīstamo gleznotāju Alekseju Naumovu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!