Foto: Anšlavs Eglītis sarunā ar amerikāņu producentu Haroldu Brentu Volisu un kanādiešu aktrisi Ženevjēvu Bižo sarunā pēc filmas “Tūkstoš dienu Anna” uzņemšanas, 1970. gads.

Ar saukli "Rakstīts Holivudā, pieredzēts Inciemā" Latvijas kino ekrāniem šoziem iekaro daudzsēriju filma "Pansija pilī", kas veidota pēc Anšlava Eglīša atmiņu romāna ar tādu pašu nosaukumu motīviem. Liela daļa viņa dzīves ASV bija saistīta ar kino un Holivudā tapis ne tikai šis darbs vien.

Anšlavs Eglītis no Latvijas bēgļu gaitās devās Otrā pasaules kara laikā. Pēc emigrācijas Vācijā un Šveicē, 1950. gadā devās uz Kaliforniju, ASV. Viņš jau no 20. gadsimta vidus darbojās Holivudas Ārzemju preses asociācijā, regulāri rakstot filmu apskatus un intervējot Holivudas filmu zvaigznes latviešu trimdas laikrakstam "Laiks". Būdams asociācijas biedrs, Eglītis piedalījās arī balvu "Henriete" un "Zelta Globuss" laureātu nominēšanā.

Žurnālista gaitās Eglītis ticies ar daudzām kino zvaigznēm, tai skaitā aktrisi Džīnu Lolobridžidu, Sigurniju Vīveri, aktieri Arnoldu Švarcenegeru, režisoru Alfrēdu Hičkoku un daudziem citiem. Ikdienā uzkavējoties Holivudas "sabiedrības krējuma" aprindās un veidojot draudzīgus kontaktus, viņa privātajā arhīvā uzkrājušies kinozvaigžņu parakstīti fotoportreti, plakāti, vēstules un apsveikumi.

"Delfi" sadarbībā ar Latvijas Nacionālo arhīvu aicina iepazīties ar daļu no Latvijas Valsts arhīvā glabātajiem dokumentiem, kas atspoguļo Anšlava Eglīša kino žurnālista darbu Holivudā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!