Foto: Vida Press
Nupat uz lielajiem ekrāniem iznācis amerikāņu režisora Vesa Andersona jaunākais veikums "Asteroīdu pilsēta" ("Asteroid City"), tādēļ apskatīsim, kuras viņa filmas skatītāji starptautiskajā filmu datubāzē "Imdb.com" novērtējuši visaugstāk.

Vairāki ārzemju kino apskatnieki un kino kritiķi lēš, vai tikai Andersons ar filmu "Asteroīdu pilsēta" nav kļuvis pats par savas estētikas vergu, taču nevar noliegt, ka Andersons ir viens no pamanāmākajiem un talantīgākajiem savas paaudzes režisoriem, kuru nereti mēdz dēvēt par vizuālās estētikas burvi. Lai vai kā, atzīmējot Andersona jaunākās filmas iznākšanu, "Imdb.com" veidotāji publicējuši filmu sarakstu, kuras visvairāk uzrunājušas skatītājus, saņemot augstāko novērtējumu.

1. Viesnīca "Diženā Budapešta", vērtējums 8,1

Viesnīca "Diženā Budapešta" ("The Grand Budapest Hotel", 2014) stāsta par Eiropā slavenās viesnīcas konsjerža Gustava H piedzīvojumiem. Gustavs lepojas, ka sniedz pirmās klases cienīgus pakalpojumus viesnīcas viesiem, tostarp apmierinot vairāku sieviešu seksuālās vajadzības. Kad viena no Gustava mīļākajām slepenos apstākļos nomirst, viņš kļūst ne tikai par nenovērtējamas gleznas īpašnieku, bet arī galveno aizdomās turēto viņas slepkavībā.

Filma guvusi ne tikai skatītāju, bet arī kritiķu atzinību, kā arī ieguvusi vairākas balvas, tostarp "Grand Prix" par labāko režiju starptautiskajā Berlīnes filmu festivālā un atzīta par vienu no 2014. gada labākajām filmām.

2. "Lieliskais Lapsas kungs", vērtējums 7,9

"Lieliskais Lapsas kungs" ("Fantastic Mr. Fox", 2009) ir leļļu animācijas filma, kuras pamatā ir populāra Roalda Dāla bērnu grāmata. Stāsts ir par Misteru Lapsu (Džordžs Klūnijs), kas pēc 12 gadu ilgas rāmas dzīves laukos pārkāpj sievai (Merilai Strīpai) doto solījumu un iebrūk viņu kaimiņu fermās. Padošanās dzīvnieciskajiem instinktiem apdraud ne tikai laulību, bet arī ģimenes un viņu dzīvnieku draugu dzīvības. Kad zemnieki iesprosto Lapsu un viņa ģimeni un draugus pazemē, viņiem jārada plāns, kā izglābties.

Animācijas filma tika nominēta Amerikas Kinoakadēmijas balvai kategorijās "Labākā animācijas filma" un "Labākā oriģinālmūzika".

3. "Mēness lēkta karaļvalsts", vērtējums 7,8

Traģikomēdijā "Mēness lēkta karaļvalsts" ("Moonrise Kingdom", 2012) notikumi risinās 1965. gadā uz Ņūpenzansas salas, kas atrodas pie Jaunanglijas krastiem. Šajā vietā cilvēkus nav skārušas ļaunas lietas, ko cilvēki piedzīvo citviet pasaulē, bet par spīti tam, divpadsmitgadīgie Sems (Džareds Gilmans) un Sūzija (Kara Heivorda) ir iemīlējušies un nolemj bēgt. Taču salai tuvojas spēcīga vētra, kas liek grupai dīvainu pieaugušo (Brūss Viliss, Edvards Nortons, Bils Marejs) mobilizēt meklēšanas grupu un atrast jauniešus, pirms notiek nelaime.

Filma ieguvusi atzinību arī kinopasaulē – Zelta globusa balvai tā tika izvirzīta nominācijā "Labākā komēdija", bet 85. Kinoakadēmijas balvai un BAFTA balvai nominācijā "Labākais oriģinālscenārijs".

4. "Suņu sala", vērtējums 7,8

Leļļu animācijas filma "Suņu sala" ("Isle of Dogs", 2018) stāsta par divpadsmitgadīgo Atari, kurš vienatnē dodas glābt savu uzticamo suni Sportu pēc tam, kad pēc mēra pavēles visi Megasaki pilsētas suņi tiek nosūtīti dzīvot uz vientuļas salas. Kopā ar pārējiem suņiem viņš uzsāk krusta gājienu pret korumpēto mēru, kas pāraug piedzīvojumā, kurš mainīs ne tikai pilsētas, bet arī paša Atari dzīvi.

Animācijas filmu ļoti augstu novērtējuši kritiķi un tā saņēmusi 93 dažādu balvu nominācijas (tostarp divas "Oskara") un ieguvusi 34 no tām.

5. "Karaliskie Tenenbaumi", vērtējums 7,6

Komēdija "Karalaiskie Tenenbaumi" ("The Royal Tenenbaums", 2001) stāsta par lielo Tenenbaumu ģimeni, kurā izauguši trīs neparasti bērni ģēniji. Pēc gadiem katrs ģimenes loceklis aiziet uz savu pusi, taču viņiem visiem nākas atkal apvienoties, kad uzzina, ka tēvs ir neārstējami slims un viņam atlicis dzīvot pavisam maz.

Filma ieguvusi vairākas balvas (iegūtas 11 dažādas balvas, kopā nominēta 46 reizes), tostarp bija nominēta "Oskaram" par labāko oriģinālo scenāriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!