Foto: DELFI

Sestdien, 8. jūlijā, Rīgas pils atslēgas saņēma desmitais vēlētais Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs. Viņa inaugurācijas pieņemšanā Rīgas pilī pulcējās apmēram pusotrs tūkstotis lūgto viesu – pašmāju augstākās sabiedrības locekļi.

Edgara Rinkēviča inaugurācijā pulcējās liela daļa Latvijas sabiedrībā nozīmīgu cilvēku no visām jomām – Rīgas pilī ieradās sportisti, kultūras ļaudis, politiķi, uzņēmēji, mediķi, valsts aparātā strādājošie un citi sabiedrībā zināmi cilvēki, tostarp arī pretrunīgi vērtētas sejas. Lūgto viesu pulkā, protams, arī visi bijušie prezidenti un premjerministri.

Sasakaņā ar publiski pieejamo informāciju, šoreiz inaugurāciju pagodināja ap 1400 viesu, un labumu galds izmaksājis 50 tūkstošus eiro. Par to, kas viesiem tika celts galdā un ko lēja glāzēs, plašāk var izlasīt šeit, bet Valsts prezidenta kancelejas vadītāja Gunda Reire šonedēļ Latvijas Televīzijā pauda, ka kopējās inaugurācijas izmaksas tiks publiskotas jau pēc svinīgā pasākuma.

Jaunais prezidents sestdienas rītā Saeimā deva svinīgo solījumu: "Es zvēru, ka viss mans darbs būs veltīts Latvijas tautas labumam. Es darīšu visu, kas stāvēs manos spēkos, lai sekmētu Latvijas valsts un tās iedzīvotāju labklājību. Es turēšu svētus un ievērošu Latvijas Satversmi un valsts likumus. Pret visiem es izturēšos taisni un savus pienākumus izpildīšu pēc labākās apziņas."

Svinīgo sēdi klātienē vēroja bijušie Latvijas Valsts prezidenti Andris Bērziņš, Egils Levits, Vaira Vīķe-Freiberga, Raimonds Vējonis, Valdis Zatlers, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, ministri, kā arī diplomātiskā korpusa pārstāvji.

Pēc tam Rinkēvičs saņēma augstākos valsts apbalvojumus un vēlāk devās nolikt ziedus pie Brīvības pieminekļa, kur bija sapulcējušies ap 300 cilvēki. Rinkēviča inaugurācijas balle pilī sākās pulksten 16 un noslēdzās ap 21 vakarā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!