Kaķi ir apbrīnojami gudri un interesanti radījumi, kuri teju desmit tūkstoš gadu ir uzticami cilvēku kompanjoni. Lūk, daži interesanti fakti par murrātājiem!

1. Kādudien Maskavā esošās Nīderlandes vēstniecības darbinieki pamanīja, ka divi Siāmas kaķi bieži ņaud un ar ķepām kašņā ēkas sienas. Viņu saimnieki beidzot sāka pētīt, kādēļ kaķi tā dara, būdami pārliecināti, ka aiz sienas atradīs peli. Taču tās vietā viņi atrada noklausīšanās ierīces, ko bija uzstādījuši krievu spiegi. Kaķi, pateicoties savai labajai dzirdei, bija dzirdējuši, kā tās ieslēdzas.

2. Sākotnējā itāļu stāsta par Pelnrušķīti versijā labvēlīgās feju krustmātes tēla funkcijas veica kaķis.

3. Īzaks Ņūtons izgudroja ne tikai gravitātes principu, bet arī mazās kaķu durtiņas. Kad viņš piķa melnā tumsā veica eksperimentus ar gaismu, tos ik pēc brīža izjauca viņa kaķis Spitheds, atverot durvis un ielaižot telpā gaismu. Staigādams šurpu turpu, viņš saniknoja Ņūtonu, tādēļ zinātnieks uz laiku pārtrauca savus nopietnos eksperimentus, lai pagatavotu mīlulim speciālas mazas durtiņas. To pavēršana eksperimentu gaitu vairs neietekmēja. Par izgudrojumu laimīgs bija gan pats Ņūtons, gan viņa četrkājainais draugs.

4. Vezuvam tuvējās pilsētās un ciemos Neapoles līča austrumu krastā nav nevienas ģimenes, kurai nebūtu vismaz viena kaķa. Gadsimtiem ilgi cilvēki ir paraduši paļauties uz četrkājaino draugu spēju paredzēt briesmas vairāk nekā uz zinātnieku prognozēm. Viņi spēj sajust pavisam niecīgu zemes vibrāciju, kas vēsta par izvirduma tuvošanos, bet cilvēkam ir nemanāma. Tās ietekmē kaķi kļūst tramīgi, nervozi, satraukti skraida, it kā cenšoties atrast vietu, kur paslēpties.

Foto: PantherMedia/Scanpix

5. Kara laikā kaķi bieži glābuši savus saimniekus no bumbvedēju uzlidojumiem. Pilsētnieki uzmanīgi vēroja savus kaķus, un, tikko tie sāka kļūt nemierīgi, saimnieki jau skrēja uz bumbu patvertnēm, paķerot līdzi arī savus četrkājainos "sargkareivjus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!