Foto: Shutterstock
Redzot kādu populāru kaķu video internetā, neviļus prātā ienāk jautājums, kāpēc kaķis tā dara. Baidīšanās no gurķiem, gulēšana kastēs, skatīšanās sienā, priekšmetu nogrūšana no galda... Vai atbilde ir pa rokai? "MansDraugs" vairākas reizes ķēries pie dažādu kaķu darbību skaidrošanas, tāpēc nu vienuviet piedāvājam svarīgākos "kāpēc" jautājumus par peļu junkuriņiem. Ielūkojies tajos un, iespējams, atradīsi kādu sen meklētu atbildi!

Kāpēc kaķis ēdienu izņem no bļodiņas un apēd citur

Foto: Shutterstock
Kaķis pienāk pie bļodiņas, kurā tikko ielikts ēdiens, zobos satver gaļas gabalu un aiznes to uz pretējo istabas stūri, kur gardumu kāri notiesā – izklausās pazīstami? Daudzi mīluļu saimnieki nereti saka, ka kaķi ēdienu izņem no bļodiņas un vai nu apēd turpat blakus bļodiņai, vai arī to aiznes uz citu istabu. Kāpēc kaķi tā dara?

"Care2" vēsta, ka šīs darbības cēlonis meklējams jau tālā pagātnē, kad kaķiem par ēdienu bija jāparūpējas pašiem. Zināms, ka kaķi ir mednieki, un noteikumi savvaļā ir nelokāmi – izdzīvo stiprākais un tas, kurš prot par sevi parūpēties un sagādāt maltīti.

Kaķi var izvēlēties aiznest ēdienu uz to vietu mājoklī, kur viņi ir vieni paši un kur viņus nenovēro saimnieka ziņkārīgās acis. Arī tas ir saistāms ar savvaļu, kur apkārt ir gan medījumi, gan citi dzīvnieki, kas var kārot kaķa lomu un mēģināt to satvert. Nereti arī dažādos raidījumos par dzīvniekiem savvaļā novērojams, ka, piemēram, lauva nomedī mazāku dzīvnieku, bet to vēl aiznes nedaudz tālāk, bieži vien – starp krūmiem. Tādā veidā lauva būs mazāk pamanāma, viņai klāt nesteigsies citi izbadējušies sugas brāļi un loms paliks vien lauvas vēderam.

Mazākie savvaļas dzīvnieki, kuri nomedījuši sev pusdienas, paši var par tādām kļūt, pakļūstot zem lielāka plēsēja nagiem, tāpēc, piemēram, kaķi un kaķiem līdzīgie dzīvnieki var izvēlēties savu medījumu apslēpt vai aiznest uz citu vietu, ne to, kur maltīte sagādāta.

Lasīt vairāk

Kāpēc kaķiem patīk uzturēties vannasistabā

Foto: Shutterstock

Teju ikviens kaķa saimnieks noteikti zinās, cik ļoti viņa mīlulim patīk ūdens. Nē, runa nav par to ūdeni, kas ir ieliets mīluļa trauciņā. Vai arī tavā mājoklī reizēm uz mirkli tiek atstāts no krāna tekošs ūdens, lai kaķītis varētu ar to paspēlēties? Varbūt kaķis steidzas pie tevis, kad esi dušā vai tikko no tās iznācis?

Nereti ir pat dzirdēts, ka kaķi cītīgi seko līdzi saimniekam līdz pat vannasistabai un reizēm arī tajā tiek ielaisti, kamēr paši saimnieki mazgājas. Ja kaķis tiek atstāts otrpus durvīm, saimniekam nākas klausīties mīluļa ņaudēšanā un nagu skrāpēšanā aiz durvīm. Tik neatlaidīga ir kaķu vēlme tikt iekšā, iespējams, vismīļākajā četrkājainā drauga vietā mājoklī – vannasistabā. Kas tajā ir tik vilinošs?

"Rocketnews24" raksta par trim versijām, kāpēc kaķi ir iecienījuši vannasistabu, un visas izklausās ticami.

Pirmā no tām vēsta, ka vannasistaba ir teritorija, ko kaķim ir grūtāk iezīmēt un piepildīt ar savu smaržu. Zināms, ka kaķi gandrīz vai visu māju var noklāt ar spalvām, tādējādi, protams, iezīmējot savu teritoriju un vietu mājoklī. Bet vannasistaba? Vēstīts, ka mitruma dēļ gan spalvas, gan arī smaržas tiek ātri vien aizskalotas un telpā dzīvnieka smarža ilgi neuzkavējas, līdz ar to vannasistaba kaķim allaž ir kā jauna un nezināma teritorija, kas jāiekaro.

Lasīt vairāk

Iekšā vai ārā? Kāpēc kaķi mēdz būt neizlēmīgi

Foto: Shutterstock

Te kaķis grib tikt ārā, bet jau pēc brīža skrāpējas un ņaud, gribēdams tikt atpakaļ. Pazīstama situācija? "Cathealth" skaidro, kas durvju otrā pusē ir tik vilinošs un kāpēc kaķi nemaz tik ilgi tur negrib uzkavēties.

Tiklīdz saimnieks aiziet uz vannasistabu, kaķis dodas līdzi. Tiklīdz ir izlaists uz lodžijas vai balkona, jau pēc mirkļa vēlas tikt atpakaļ istabā. Šīs un citas kaķu neizlēmības pazīmes saimniekiem noteikti ir ierastas. Kāpēc kaķi tik izmisīgi vēlas tikt otrpus durvīm, bet jau pēc mirkļa ņaud un grib tikt atpakaļ? "Cathealth" raksta, ka tas var būt saistīts ar vairākiem faktoriem.

Viens no iemesliem, kas liek kaķim uz brīdi paviesoties citā istabā, ir tas, ka tajā atrodas kāds no ģimenes locekļiem. Četrkājainais draugs vēlas pārbaudīt, vai cilvēks vēl istabā ir un ko tur dara. Nav noslēpums, ka kaķis vēlas piedalīties itin visos procesos mājā, tostarp iepirkumu maisa satura izpētē, tāpēc ir saprotama arī vēlme noskaidrot, ko attiecīgajā mirklī dara cilvēks.

Savukārt kā cits iemesls tiek minēts teritorijas apzināšana. Nereti dzirdēts, ka kaķi apzināti lec uz durvju rokturiem un cenšas tos atvērt, tādējādi paplašinot teritoriju (proti, istabu nenorobežo aizvērtās durvis un kaķis var brīvi staigāt no vienas istabas uz otru). Tā kā kaķis bieži vien jūtas galvenais mājoklī, atvērtās durvis, runājot līdzībās, ir zemes, pār kurām kaķis valda.

Lasīt vairāk

Kāpēc kaķi bīstas no gurķiem?

Foto: Shutterstock

Internetā strauju popularitāti iemantojuši video, kuros redzams, kā aiz kaķa noliek gurķi, no kura dzīvnieks sabīstas. Kāpēc kaķi baidās no gurķiem un vai tiešām šī nodarbe ir nekaitīga? Vaicājām speciālistiem.

Video, kuros redzami gurķa nobiedēti kaķi, ir skatīti miljoniem reižu. Mīluļu saimnieki kaķiem aiz muguras novieto gurķi, un kaķis, tikko to ieraudzījis, nobīstas, salecas un skrien prom. Lai arī daži kaķi, šķiet, izliekas gurķi nemanām, pārsvarā dzīvnieku reakcija ir līdzīga - tas ir negaidīts pārsteigums. Bet - cik nevainīgs tas ir?

Protams, nav iespējams katram kaķim pajautāt, kas viņu tā pārsteidzis, raksta Pets4homes.com. Taču biežākais izskaidrojums šādai reakcijai ir tāds, ka kaķis vienkārši ir pārsteigts no tā, ka aiz viņa atrodas priekšmets, kas pirms tam tur nav bijis. Tāpat tiek uzskatīts, ka kaķis gurķī saredz ienaidnieku - čūsku, taču, aplūkojot to pēc sākotnējā pārbīļa, secina, ka objekts nekustas un ir šķietami nekaitīgs.

Lasīt vairāk

Lāzera mistērija – kāpēc kaķi kā aptrakuši cenšas to noķert

Foto: Shutterstock

Kā nodarbināt kaķi? Paspīdinot viņa ceļā lāzera stariņu. Sarkano punktiņu, kas, saimnieka vadīts, strauji maina virzienu, kaķis cenšas veikli noķert un aši maina kustības. Kas lāzera punktiņā ir tik vilinošs un kāpēc saimniekiem tā ir viena no iecienītākajām rotaļlietām?

Lāzers ir visai lēta, taču efektīva rotaļlieta, kas ļauj mājas apstākļos nodarbināt kaķi. Protams, jāņem vērā, ka pašam saimniekam jāspēj atbildīgi vadīt lāzera stars un jāpasargā kaķi no neveiklām situācijām, piemēram, aizkrišanas aiz dīvāna vai saduršanās ar asu priekšmetu. Taču tad, ja saimnieks uzmanīgi un akurāti virza sarkano stariņu pa grīdu, kaķis var izkustēties un mēģināt notvert nenotveramo.

"Lāzers simulē medījuma kustības, tāpēc piesaista kaķa uzmanību, liek viņam staru ķert un lēkt tam virsū," dzīvnieku uzvedības speciāliste Stefānija Bornsa-Veila atklājusi "How stuff works". Spēlēšanās ar lāzeru varot būt raksturīga gan jauniem un draiskulīgiem kaķiem, kuriem ir neizsīkstoša enerģija, gan arī vecākiem kaķiem. Tāpat speciāliste pastāstījusi, ka saimnieks var novērot pēkšņu mednieka instinkta izzušanu brīdī, kad viņš pārstāj spīdināt lāzeru.

Lasīt vairāk

Vai saimnieks saprot, kā un kāpēc kaķis ņaud

Foto: Shutterstock

Katram kaķa saimniekam noteikti ir zināmas skaņas, kādas izdod viņa mīlulis. Vēlas ēst? Grib tikt iekšā vannasistabā? Redz aiz loga putniņus, taču netiek tiem klāt? Tie saimnieki, kas jau ir ieklausījušies savos dzīvnieciņos, noteikti spēj atšifrēt, ko mīlulis attiecīgajā brīdī vēlas, taču tie, kam šīs prasmes vēl ir svešas, vēlams kaķos tomēr ieklausīties.

Ellena Vaita, kura specializējas dzīvnieku psiholoģijā un uzvedībā, "Star2" raksta, ka kaķi, protams, mēdz būt dažādi. Kamēr viens ir izteikti draudzīgs un ne mirkli nevēlas pavadīt šķirti no saimnieka, tikmēr cits cilvēkam tuvosies retāk. Līdzīgi ir arī ar "runāšanos" jeb ņaudēšanu. Viens kaķis ņaud mazāk, cits – vairāk. Turklāt atšķiras arī tonalitāte un veids, kādā kaķi ņaud, un Vaita raksta, ka tie tiek pielāgoti noteiktām situācijām. Piemēram, veids, kādā kaķis ņaud, var atšķirties tad, kad mīlulis prasa ēst un kad norisinās aktīva spēlēšanās.

Tiesa gan, pat speciālistei Vaitai neesot viegli atšifrēt to, ko viņas mīlulis konkrētajā brīdī vēlas pateikt. Piemēram, pārnākot mājās no darba, saimnieks var dzirdēt, ka mīlulis ņaud, un nodomāt, ka kaķītis tā viņu sagaida mājās, lai arī, iespējams, gluži vienkārši vēlas ēst, jo barības trauciņš ir tukšs. Tāpēc Vaita iesaka arī pavērot, par ko liecina kaķa ķermenis. Ja četrkājainais draugs ņaud un nepārprotami virzās uz virtuves pusi, noteikti nav divu domu – būs vien jāpiepilda barības trauciņš.

Katram kaķa saimniekam Vaita iesaka pavērot un ieklausīties, kādos brīžos un kā viņa mīlulis ņaud. Tādējādi, kā viņa pati raksta, varēs saprast un noteikti tās skaņas, kurām nekavējoties jāpievērš uzmanība, piemēram, ja kaķītis ir kaut kur iesprūdis. Parasti tās ir visai spalgas skaņas.

Lasīt vairāk

Kāpēc mājdzīvnieks ap ēdiena bļodiņu atstāj nekārtību

Foto: Shutterstock

Suns paēd, bet saimniekam nākas vēl aiz viņa satīrīt – izklausās pēc ikdienas tavās mājās? Zināms, ka gan kaķi, gan suņi var būt gana nekārtīgi ēdāji, izbārstot gan sauso, gan slapjo barību ārpus ēdiena trauciņa malām. Kāpēc tā notiek un kā ar to cīnīties?

Tiesa, ne vienmēr graudiņi ap ēdiena trauciņu ir izbārstīti. Daudzi kaķi un suņi ēd ļoti kārtīgi, un pat tad, ja ārpus trauciņa ir pārbiris kāds graudiņš, to apēd. Bet "Vetstreet" apkopoti skaidrojumi, kāpēc suņuks allaž ap pusdienu bļodiņu atstāj ēdiena gabalus.

Konkrētām kaķu un suņu šķirnēm ēšana, kuras laikā ēdiens krīt pāri bļodiņas malām, var būt jau iepriekš paredzama. Iemesls – specifiskā ķermeņa uzbūve, proti, sarauktais purniņš. Tāds ir gan, piemēram, Persijas kaķim, gan mopsim un franču buldogam. Šiem mīluļiem ir grūtāk veikli dabūt ēdienu mutē, tāpēc bieži vien kāds gabaliņš izkrīt. Reizēm arī košļājot ēdiena graudiņi mēdz izkrist no mutes, bet tā tas ir ne tikai iepriekš minētajām dzīvnieku šķirnēm, bet arī citiem kaķiem un suņiem.

Ja mīluli nomoka veselības problēmas, arī tad var būt grūtības uzņemt un apstrādāt ēdienu. Klepus un ēdiena atvemšana, piemēram, ir iemesli, kas arī var citādi tulkot ēdiena izbārstīšanu ap bļodiņu. Līdzīgi ir arī ar ūdeni, kas brīdī, kad suns dzer, līst pāri bļodiņas malām.

Lasīt vairāk

Kāpēc kaķis nokārtojas dīvānā un gultā

Foto: Shutterstock

Pārnākt mājās un ieraudzīt, ka kaķis atkal ir padzīvojies dīvānā vai gultā, atstādams tur "dāvaniņas" – to gan teju ikviens saimnieks nevēlas piedzīvot. Taču bieži vien tieši saimnieki nepareizi iztulko šādas darbības, pieļaujot, ka kaķis nokārtojas nepiemērotās vietās, jo vienkārši ir nejauks. Patiesībā šādas darbības iemesls var būt pat veselības problēmas un stress.

Kaķu uzvedības eksperte Merilina Krīgere "Catster" raksta, ka mājoklī katrai vietai ir sava nozīme. Kastītē kaķis nokārtojas, bet dīvāns un gulta ir vieta, kur ģimenes locekļi un četrkājainais draugs atpūšas. Taču dažos mājokļos šī hierarhija izzūd mirklī, kad saimnieks redz – kaķis nokārtojies dīvānā vai pat saimnieka gultā. Kāpēc tā?

Krīgere atgādina, ka neviens kaķis nav ļauns un speciāli netīko ieriebt saimniekam, nokārtojoties tur, kur tas nav paredzēts. Un arī kaķu saimniekiem viņa iesaka nebārt dzīvniekus, jo šādu darbību neveicina kaķa šķietami riebīgais raksturs. Pie vainas var būt arī tas, ko pat saimnieks nav izpildījis, piemēram, iztīrījis kaķa kastīti. Savukārt dzīvnieks par to paziņos, pievēršot saimnieka uzmanību.

Nokārtošanās ārpus kastītes, tostarp gultā vai dīvānā, var liecināt par mīluļa veselības pasliktināšanos. Ja saimnieks jau iepriekš ir ievērojis kaķa uzvedības izmaiņas, nekavējoties jāvēršas pie veterinārārsta. Diabēts, artrīts, problēmas ar nierēm – šīs un citas kaites var būt par iemeslu tam, kāpēc kaķis nokārtojas nepiemērotās vietās. Ja nav pārbaudīts mīluļa veselības stāvoklis, ir aplami domāt, ka kaķis tā dara tikai sava nejaukā rakstura dēļ. Apdomīgi saimnieki vispirms pārliecināsies, vai kaķītis nav sasirdzis un vai nav nepieciešama viņa ārstēšana.

Lasīt vairāk

Kāpēc kaķiem patīk gulēt neparastās vietās

Foto: Shutterstock

Tikko esi iegādājies īpašu, mīkstu gultiņu, bet tavs kaķis vienalga turpina gulēt uz netīro drēbju kaudzes? Neuztraucies, šī darbība liecina, ka kaķis gluži vienkārši vēlas būt tuvāk tev, jo netīrās drēbes mīlulim atgādina par cilvēku. Kāpēc kaķiem patīk gulēt neparastās vietās?

Četrkājainajiem draugiem patīk gulēt drošās vietās, kur viņus neviens nevar apdraudēt. Parasti tās ir dažādas īpaši augstas vietas mājoklī, piemēram, skapjaugša vai ledusskapis. Tāpat murrātājiem patīk gulēt tumšās un siltās vietās, piemēram, īpašajās kaķu mājiņās, kas var būt gan no plastmasas, gan mīksta auduma. Tā var būt arī parasta kartona kaste ar ieklātu mīkstu sedziņu (plašāk par to, kāpēc kaķiem patīk gulēt kastēs, lasi šeit).

Kaķi guļ aptuveni 16 stundas diennaktī, bet pavisam mazi kaķēni un kaķi-seniori var gulēt pat vēl ilgāk. Tāpēc saprotams, ka ilgās miega stundas kaķis nevēlēsies pavadīt vienā, saimniekam paredzamā vietā.

Lasīt vairāk

Lasītāja jautā: kāpēc kaķis sācis čurāt saimnieku gultā?

Foto: Shutterstock

Mājas kaķim jau gana agri tiek iemācīts dabiskās vajadzības nokārtot īpašā kastītē, bet ko darīt, ja vecumā viņš izvēlas neiet uz kastīti? "MansDraugs" saņēma lasītājas jautājumu par viņas 14 gadus veco kaķi, kurš par spīti saslapina pat saimnieku gultu. Kāpēc kaķis tā dara? Vaicājām zoopsiholoģei Ingai Cerbulei.

Lasītāja Zane raksta: "Kastrēts runcis, kuram ir 14 gadu, pēkšņi sācis savas dabiskās vajadzības kārtot ārpus savas kastītes. Kaste tiek tīrīta regulāri, tāpat kaķa kungs ik dienu pastaigājas arī laukā, tomēr viņš kļuvis riebīgs – vaktē brīdi, kad tiek atstātas vaļā guļamistabas durvis, lai ielavītos un piečurātu saimnieku gultu (pēdējais gadījums bija vispār ārpus saprašanas – viņš vienkārši ielēca gultā un apslapināja tur guļošo cilvēku), tāpat viņš arī kakā visneiedomājamākajās vietās, ieskaitot līdzās saviem barības traukiem. Kādēļ runcis tā sācis darīt un vai viņu vēl iespējams pārmācīt?"

Skaidro zoopsiholoģe Inga Cerbule: "Pirmkārt, es ieteiktu pārbaudīt kaķa urīnvadus. Jāvēršas pie vetārsta, kas noskaidros, vai kaķis ir vesels." Iespējams, ka kaķa urīnvados izveidojies iekaisums, kas veicina urīna izdalīšanos nepiemērotos brīžos.

Ja mājās ir vairāki kaķi, Cerbule iesaka katram ieviest atsevišķu kastīti. Taču, ja visiem kaķiem kastīte ir viena, zoopsiholoģe iesaka tomēr parūpēties par vēl vienu. "Ja kaķi spēlē dominances spēles, kādam kaķim var būt bail nokārtoties kopējā kastītē," tā zoopsiholoģe.

Lasīt vairāk

Perversā apetīte – izskaidrojums, kāpēc kaķi ēd maisiņus

Foto: Shutterstock

Tu pārnāc mājās, izņem produktus no iepirkumu maisiņa un pat nespēj attapties, kā četrkājainais draugs jau iekāpis celofāna maisiņā, apgūlies un sācis to grauzt. Pazīstama situācija? Kas maisiņos ir tik vilinošs? Atbildi rod "Vetstreet" un "Pethealthnetwork".

"Es bieži redzu kaķus, kuriem patīk grauzt plastmasu. Pārsvarā tie ir sadzīves priekšmeti," stāsta Eimija Paika, dzīvnieku uzvedības eksperte. Lielākoties kaķi grauž plastmasas pudeļu korķīšus, īsās stieplītes no maizes iepakojumiem, kā arī, protams, celofāna maisiņus. Daži kaķi pat grauž vadus, dažādas virvītes, papīru un audumu, un šī darbība nemaz nav tik parasta. Neēdamu lietu graušanu un ēšanu apzīmē kā perverso apetīti (angļu valodā – "pica"), kad kaķītis ēd ne tikai sev paredzēto barību, bet arī citus priekšmetus.

Kā iemeslu maisiņu graušanai Paika min ne tikai garlaicību, bet arī kaķa veselības problēmas, piemēram, zobu un mutes iekaisumus, kuņģa un zarnu trakta problēmas. Apēstie objekti un pat nelielas daļas no tiem var aizsprostot kaķa barības vadu, izraisot arvien nopietnākas veselības problēmas. Tāpēc, ja novērots, ka dzīvnieciņš ir nograuzis diezgan lielu daļu no maisiņa vai citas lietas un ja turpāk novērojamas, piemēram, izmaiņas kaķa ēšanas paradumos vai izkārnījumos, vēlams konsultēties ar veterinārārstu.

Dzīvnieku eksperte Mišele Bleika norāda, ka kaķi jūt ēdiena klātbūtni maisiņā, kurā tikko bijuši pārtikas produkti, tāpēc atpazīst gardo smaržu un vēlas tai tikt pēc iespējas tuvāk. Ja maisiņā ir bijusi svaiga gaļa, kuru kaķis ēd, un ja tās šķidrums ir iztecējis, ticams, ka kaķis to vēlēsies laizīt, iespējams, pat kost.

Lasīt vairāk

Kāpēc dzīvnieki mēdz nekustīgi sēdēt un skatīties sienā?

Fotogrāfijas, kurās redzami pret sienu pavērsušies dzīvnieki un kuras publicētas internetā, pārsvarā cilvēkos izsauc sajūsmu par to, ka kaķi vai suņi tā ir izdarījuši. Taču, iespējams, mazākums cilvēku aizdomājas, vai aiz šīs nodarbes patiesībā neslēpjas kāda lielāka dzīvnieku veselības kaite.

Ja saimnieks novēro, ka viņa mīlulis laiku pavada, pieri atspiedis pret sienu, tas nozīmē, ka vaina meklējama dzīvnieka nervu sistēmā, vēsta portāls PetMD.com.

Tiesa, ja saimnieks nav pārliecināts, ka galvas atspiešana uzreiz signalizē par kādu dzīvnieka veselības problēmu, vērts apdomāt, vai nesen nav novērotas arī citas pazīmes. Gan neremdināma skraidīšana un riņķošana, gan ģībšana un problēmas ar redzi var nozīmēt, ka mājas mīlulis nav vesels.

Zoopsiholoģe Inga Cerbule skaidro, ka tā nav normāla uzvedība. "Ja es redzētu, ka mans suns stāv ar galvu pret sienu, es noteikti brauktu pie veterinārārsta," tā speciāliste.

Lasīt vairāk

Kāpēc kaķu saimniekiem nevajadzētu savus mīluļus tvert aiz skausta

Foto: Shutterstock

Reizēm, kad mājas mīlulis paveic kādu nedarbu, saimnieks kaķi satver aiz skausta un nedaudz papurina. Jā, kaķenes tā dara ar saviem mazuļiem, taču – vai tā ieteicams darīt pašiem saimniekiem?

Kaķa satveršana aiz skausta reizēm tiek izmantota gadījumos, kad saimnieks kaķi soda par sliktu rīcību. Iespējams, no saimnieka skatu punkta šī darbība izskatās visa nevainīga, jo aiz skausta savus mazuļus paceļ arī kaķene. Taču viņa to dara pavisam citu iemeslu dēļ, un mazotnē kaķiem šāda darbība ir daudz nekaitīgāka.

Lasīt vairāk

Kāpēc kaķiem patīk nogrūst lietas no galda

Foto: Shutterstock
Dara blēņas, acīs skatīdamies – vai kaķu saimnieki atpazīst šādu darbību? Daudzi četrkājainie draugi mēdz reizēm nogrūst kādu priekšmetu no galda, labi zinot, ka saimnieks viņu vēro un lūdz pat nedarbu tomēr neveikt. Kāpēc kaķiem patīk grūst dažādas mantas no galda?

Vietnē "YouTube" lielu popularitāti guvuši video, kurā kaķi dara nedarbus, nogāžot no galda pat plīstošus objektus. Protams, tos ir nofilmējuši četrkājaino draugu saimnieki, kuri ar interesi vēro, ko dzīvnieks izdarīs un vai tiešām viņš no galda nogrūdīs, piemēram, stikla glāzi. Kad kaķis tā ir izdarījis, blēņdaris skatās uz saimnieku, par nedarbu nelikdamies ne zinis.

Tāpat kaķu saimnieki noteikti zina, ka četrkājainajiem draugiem patīk kustība, piemēram, pretī viņiem pavicināts striķītis vai nūjiņa. Mīluļi labprāt to centīsies satvert. Reizēm kaķi mēdz parotaļāties ar kādu uz grīdas atrodamu priekšmetu, piemēram, nokritušu auga lapu vai saimnieka atstātu plastmasas pudeles korķīti, ko dzīvnieks ar ķepu nedaudz pabakstīs. Redzot, ka priekšmets labi slīd, kaķis azartiski metīsies spēlēs.

Lasīt vairāk

Kāpēc kaķiem mēdz būt pārsteiguma izteiksme – atvērta mute

Foto: Shutterstock

Internetā rodami dažādi video, kuros redzami kaķi ar atvērtām mutītēm. Lai arī šāda izteiksme video skatītājos rosina domāt, ka kaķis gluži vienkārši par kaut ko ir pārsteigts, patiesībā šīs darbības pamatā var būt rets veselības stāvoklis.

"The Dodo" raksta par kādu gadījumu, ko ar savu mīluli pieredzējusi Kārlija Traforda Kanādā. Viņas kaķenīte Džeksona, kurai ir trīsarpus gadi, izskatījās ļoti neparasti – lai arī kaķis staigājis pa māju kā parasti, Džeksonas žoklis bijis atvērts teju vai izbrīna izteiksmē, it kā dzīvnieciņš mēģinātu bļaut.

"Tas bija ļoti bailīgi. Viņas mute bija pilnībā atvērta. Patiesību sakot, nezinu, vai tā varēja būt atvērta vēl plašāk," atceras Traforda, piebilstot, ka kaķenītes mēle esot kustējusies, bet žokli dzīvnieciņš aizvērt nevarēja. Saimniece pat esot sadzirdējusi vārgus kaķa ņaudienus.

Lasīt vairāk

Kāpēc kaķiem patīk gulēt kastēs?

Foto: Shutterstock

Ja mājās mīt kaķis un ja parādās kāda lielāka vai mazāka kaste, nav ilgi jāgaida, līdz murrātājs ir tajā iekšā. Kas kastēs ir tik vilinošs, lai gandrīz jebkuram kaķim radītu vēlmi tajās iekāpt? Arī manā ģimenē mīt kaķis, kuram patīk kastes un šauras vietas, tāpēc man šī četrkājaino draugu nodarbe ir ierasta.

Manas ģimenes kaķene ir sešus gadus veca, un pa šo laiku ir izmantojusi ik reizi, kad uz grīdas stāv kāda kaste vai grozs, lai tajā mēģinātu ielēkt un apgulties. Viņai patīk gan kurpju kastes, gan čaukstošie maisiņi, gan sēņu grozi un nedaudz atvērtas skapja durvis, kas ved uz noslēpumainu, drēbju pilnu plauktu.

Jāsaka, ka mūsu kaķene piedzīvojusi arī nepatīkamus brīžus pārnēsājamā kastē. Ilgu laiku pagaidu vietā, kur viņa tika nogādāta, kamēr mēs bijām ceļojumā, kaķene turpināja gulēt kastē un pat ar ķepu spēja pagrūst pārnēsājamās kastes durvis tā, ka tās gandrīz aizveras, iekšā guļošo dzīvnieku it kā pasargājot no ārpasaules. Tādā veidā viņa, šķiet, gribēja pateikt, ka nav ar mieru palikt svešajā vietā un grib, lai viņu ved prom. Ar laiku, protams, kaķene pierada un iepazina vidi, kur atrodas. Viņai īpaši iepatikās kāds pītais grozs, kurā reizēm ieleca un gulēja.

Lai gan tagad kaķenei kastes nav vairs tik viegli pieejamas, reizēm, kad pārnēsājamā kaste tiek izlikta viņai sasniedzamā vietā, kaķene tajā mēdz ielīst un pagulēt. Tiesa, ar viņas pārnēsāšanu joprojām būtu grūtības. Tiklīdz kaķene sajūt, ka kāds vēlas viņu atkal pārvest uz citurieni, viņa ieskrien stūrī aiz gultas, patveras tur un nelien laukā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!