Foto: Shutterstock
Fotogrāfijā redzamā situācija noteikti ir ikdiena daudzos mājokļos, kur dzīvo četrkājainais draugs. Kaķim patīk siltums, un to viņš centīsies iegūt ļoti tiešā veidā – apguļoties jau iesildītā vietiņā, ko saimnieks pametis, iekārtojoties patīkamā segā vai, protams, uzlecot uz radiatora un veltot laiku saldam miedziņam tur. Vai atpazīsti šo situāciju? Ja tā, tad noteikti sapratīsi, par ko ir runa arī turpmāk. Te atradīsi vārdos situācijas un brīžus, ar kuriem saskaras ne viens vien peļu junkuriņa saimnieks.

Jauns gads, jauna dzīve! Ikdienišķi kaķu paradumi, kurus vērts iemācīties arī cilvēkam

Foto: Shutterstock

Sākoties jaunam gadam, ne viens vien veido sarakstu ar lietām vai darbībām, kuras apņemas 365 dienu laikā īstenot. Taču ne vienmēr tām jābūt lielām un vērienīgām, jo var apņemties arī pašas vienkāršākās lietas, kuru izpildi iepriekš nācās atlikt. "Catster" autoru komanda piedāvā dažus plāna punktus, kurus vari atzīmēt savā sarakstā un sākt īstenot lēnām, bet mērķtiecīgi, gluži kā kaķis.

Ne viens vien peļu junkuriņa saimnieks noteikti varēs apstiprināt, ka dzīve ar četrkājaino draugu ir īpaša. Katra diena ir citāda, vienmēr kaķītis spēj sagādāt kādu īpašu pārsteigumu, attapties interesantā vietā mājoklī vai gluži vienkārši just, ka tieši šajā brīdī saimniekam viņš tik ļoti nepieciešams, un mīļi pieglausties. Taču ir vēl kāds faktors, un tas kaķus atšķir no suņiem. Kāds? Šie mīluļi ir neatkarīgi. Pretēji suņiem, kuri saimniekam seko ik uz soļa un pacietīgi gaida, ko viņš darīs tālāk, kaķis mēdz pat stundām ilgi nelikties ne zinis par saimnieka esamību un darbībām. Sak, ja negribēšu, nenākšu! Iespējams, tieši neatkarība, pastāvēšana par sevi, sevis izvirzīšana pirmajā plānā un citas īpašības var būt tās, ko mums aizgūt no kaķu rakstura.

Arī gadījumā, ja tev nav četrkājainā drauga, turpmāk minētās prasmes vari apgūt. Saprotams, līdzīgus padomus varētu sniegt arī kāds tuvs draugs, taču, dzīvojot kopā ar kaķīti, reizēm prātā neviļus rodas doma, kā būtu, ja mēs dzīvotu pēc kaķu "likumiem".

Lasīt vairāk

Kur tad kaķis? Amizantas situācijas, kuras mēdz piedzīvot mīluļu saimnieki

Foto: Shutterstock

Tumsā pievērs uzmanību, vai pa ceļam kaut kur nespīd divas apaļas acis, virtuves plauktiņu atver mierīgāk, zinot, ka pie tā klāt jau noteikti būs kaķītis – kaķa saimniek, vai atpazīsti sevi? Nevar noliegt, ka ikdienā ar četrkājaino draugu noteikti ir vēl daži citi piesardzības pasākumi, kurus ievēro, lai nejauši netraumētu mīluli.

Arī kaķu saimniece Endžija Beilija "Catster" dalās pārdomās par saviem ieradumiem, kas noteikti nebūs sveši citiem peļu junkuriņu īpašniekiem. Ikdienas dzīve ar četrkājaino draugu klātbūtni izmainās, tiek rūpīgāk sekots līdzi tam, kā saimnieks veic pat visvienkāršākās darbības. Piemēram, jau minētā plauktiņu atvēršana kļūst lēnāka. Kāpēc? Jo kaķu saimnieki labi zina – ja līdzās atrodas mazais murrātājs, ar ātru durtiņu atvēršanu var gadīties nejauši trāpīt kaķim. Tāpat tiek īpaši sekots līdzi, lai kaķis neizkļūtu pa atvērto logu un durvīm.

Lasīt vairāk

Astoņas kaķu saimniekiem pašsaprotamas darbības, kuras citiem iet secen

Foto: Shutterstock

Kaķu saimnieku ikdienā ir daudzi jo daudzi notikumi un pat pārsteigumi, par ko parūpējas peļu junkuriņš un kurus gan neizdodas piedzīvot cilvēkiem, kurus mājās negaida četrkājainais draugs. Turklāt kaķu saimnieki noteikti piekritīs – mīlulis viņiem iemācījis priecāties par sīkumiem un neņemt pie sirds to, ka kaķis, piemēram, apgūlies tikko svaigi izmazgātas veļas grozā. "Cattime" kaķu mīļotāju, pazinēju un speciālistu komanda noteikusi astoņas darbības, kuras cilvēkam iemāca, parāda un dzīvē ievieš kaķis. Daudzas no tām noteikti būs pazīstamas arī tev!

Tu skaidri zini, ka šodien jāiztīra vannasistaba, jāuzvāra zupa, jāsāk rakstīt sen kā atliktais referāts... Bet tu taču neiesi celties no dīvāna, ja tev klēpī apgūlies mazais peļu junkuriņš, kurš tik patīkami murrā, ka pārtraukt šo baudas brīdi būtu negodīgi ne pret kaķi, ne tevi pašu.

Darāmais taču pagaidīs, vai ne? Kā nekā, tās būs vien dažas minūtes, iespējams, pusstunda, kas tevi aizkavēs no ķeršanās pie garā darbu saraksta, taču kaķītis būs nedaudz pagulējis, pamurrājis, protams, izrādījis savu mīlestību un pieķeršanos... Padomā, cik bieži jūs tā mierīgi varat pasēdēt kopā? No rīta, baudot kafijas tasi? Vakarā, pārnākot mājās un gatavojot vakariņas? Kaķis iemāca novērtēt katru brīdi, apstāties ikdienas steigā un apzināties, ka pat steidzami darbi savu reizi var pagaidīt. Turklāt, kad mīlulis guļ klēpī, saimniekam tas māca arī pacietību un spēju lēni un mierīgi kustēties, lai tikai neiztraucētu guļošo dzīvnieciņu. Zināms, ka daudziem kaķiem liekas kustības nemaz nepatīk, un tad gan saimnieks var sajust kaķa asos nagus savā rokā vai kājā. Tāpēc atslābinies, izbaudi desmit minūtes miera un klusuma (izņemot kaķa patīkamās "dzirnaviņas"), bet pēc tam ar jaunu sparu ķeries pie darbiem!

Lasīt vairāk

Četras apburošas kaķu darbības, kurām saimnieks nespēj pretoties

Foto: Shutterstock

Kaķu saimnieki noteikti piekritīs – reizēm mīluļi spēj izdarīt ko tādu, ka nav spēka uz viņiem dusmoties, vien atliek apstāties ikdienas skrējienā un novērtēt amizanto brīdi. Tas var būt, piemēram, veids, kādā kaķītis guļ, vai vieta, kur viņš ir apgūlies. Dzīve ar kaķi nav garlaicīga, jo četrkājainais draugs allaž parūpējas par daudziem jautriem brīžiem.

Blogere un kaķu mīļotāja Endžija Beilija, kura rūpējas par kaķenīti Fēbi, novērojusi vairākas mīlules darbības un pieķērusi sevi pie domas – tās sākušas viņu pašu gandrīz vai kontrolēt. Tiklīdz Fēbe izdara kādu darbību, tā Beilijas dienas ritms apstājas un visa uzmanība tiek pievērsta tikai un vienīgi kaķenītei.

Beilija uzskata, ka kaķi savus saimniekus var itin viegli apžilbināt un savaldzināt. Atliek vien nogulties mīlīgā pozā, īstajā brīdī būt īstajā vietā vai gluži vienkārši atnākt un paskatīties uz saimnieku, kurš novēršas no grāmatas lasīšanas vai televizora skatīšanās, visu uzmanību veltot savam mīlulim.

"Viņi zina, ka mēs, cilvēki, esam piekāpīgi," pārdomās "Catster" min Fēbes saimniece, raksturojot kaķumīļus. Nudien, četrkājainajiem draugiem nav viegli kaut ko aizliegt, jo viņi vienalga darīs to, ko ieņēmuši prātā. Tāpēc, lūk, Beilijas novērojumi par tām darbībām, kas teju vienmēr pievērš saimnieka uzmanību. Salīdzini tās ar notikumiem savā mājā. Vai arī tu esi zem sava kaķa ķepas?

Lasīt vairāk

Murrājošais bieds – kāpēc kaķa dēļ mierīga lasīšana ne vienmēr izdodas

Foto: Shutterstock

Ko dara saimnieks, to vajag arī kaķim. Pat lasīt grāmatas. Kaķu saimnieki noteikti piekritīs, vai ne? Tiklīdz rokās tiek paņemts jaunākais žurnāls, grāmata vai kāda reklāmas lapa, jau pavisam drīz klāt ir kaķis, kas tā vien steidz apostīt lapu. Nešpetnākie mīluļi var pat sākt to grauzt.

Zināms, ka kaķiem patīk galviņu berzēt gar dažādām virsmām – dīvāna stūri, saimnieka pieri un kājām. Arī grāmata var krist par upuri šādām kaķa darbībām!

Ja tikko gatavojies šķirt lappusi un to jau turi starp pirkstiem, kaķis var atnākt un gar lapu sākt berzēties. Tādā veidā var gan salocīt lapu, gan arī reizēm pat saplēst. Vai tavs kaķis grauž arī maisiņus? Daudziem kaķiem patīk grauzt arī kartona kastes un papīra lapas. Palūko, ko tavs kaķis dara ar grāmatu. Beilija min, ka viņas kaķis siekalojas, tāpēc uz grāmatas lappusēm allaž paliek slapji nospiedumi. Turklāt mīluli nav nemaz tik viegli no šīs darbības atradināt. Tiklīdz kaķis ir pastumts malā, dzīvnieks atgriežas ar jaunu sparu. Kāda te lasīšana, ja četrkājainais draugs prasa uzmanību?

Lasīt vairāk

Piecas kaķu delverības, kas liek viņus iemīlēt vēl vairāk

Foto: Shutterstock

Kaķi spēj pārsteigt. Kurš apgalvos pretējo, tas vienkārši nav pievērsis pietiekami lielu uzmanību peļu junkuriņiem, vai ne? Ne viens vien murrātāju saimnieks ir pārliecināts, ka kaķis ir labākais mājdzīvnieks, kāds vien var būt, un iemesls tam ir gluži vienkāršs – ar kaķi nav garlaicīgi! Viņi spēj pārsteigt, sasmīdināt, uzmundrināt, iedvesmot un vēl, un vēl... Par to mēs viņus mīlam! Tāpēc "Catster" komanda izvēlējusies sešus iemeslus, kāpēc vērts kaķīšus mīlēt vēl stiprāk vai kāpēc to vajadzētu sākt darīt. Vai vari tiem piekrist?

Esi atnācis mājās ar iepirkumu maisiņu? Iegādājies jaunus apavus, kas iepakoti kastē? Kaķu saimnieki, ticams, instinktīvi jau paredz, kas notiks tālāk. Maisa saturs tiks kārtīgi izpētīts, taču brīdī, kad produkti būs jau salikti pa plauktiem un ledusskapī, maiss tukšs nepaliks, jo tajā jau būs iekārtojies peļu junkuriņš. Savukārt kurpju kaste... Tas nudien ir atsevišķa stāsta vērts. Reti kura kaste, liela vai maza (īpaši, ja maza), paliek tukša, jo kaķis kā magnēts steigsies tai klāt un centīsies pilnībā vai daļēji tajā iekāpt. Nu, vai nav paredzami?

Līdzīgi ir arī ar svaigu gultasveļu, sasvīdušām drēbēm, striķīšiem, no kuriem tiek atraisīta svētku tortes kārba... Turklāt nekas nespēj aizstāt pazīstamo sausās barības graudiņu skaņu, saimniekam tos berot kaķa bļodiņā. Viens mirklis – un mīlulis jau atrodas pie tās. Piemērus varētu turpināt saukt, piemēram, paklausīgo sekošanu saimniekam it visur, tostarp arī uz vannasistabu, skraidīšana gar kājām, kad cilvēks no rīta mostas un staigā pa mājokli, intereses radīšana par spīdīgajiem konfekšu papīrīšiem... Paredzami un ne mazāk aizraujoši, vai ne?

Protams, saimniekam šī paredzamība sagādā daudzus jautrus brīžus, un bieži vien to kā triku var izmantot ģimenes un draugu kompānijā. Atver kādu tukšu kasti un gaidi, kad tajā iekāps mājas mīlulis. Kādā kopīgā pasēdēšanas reizē var pat likt sava veida derības par to, vai šoreiz kaķis kastē tik tiešām iekāps. Iespējams, kad saimnieks būs vispārliecinātākais, ka mīlulis tik tiešām šoreiz atkal iekāps kastē, viņš to kā par spīti neizdarīs. Bet tāpēc vien dzīve ar četrkājaino draugu ir interesanta!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!