Foto: Rīgas dome

No trešdienas, 1. maija, Rīgā stājas spēkā jaunie koplietošanas transportlīdzekļu izmantošanas noteikumi, kas paredz noteikt gan ātruma ierobežojumus, gan speciālas zonas mikromobilitātes rīku novietošanai.

No 1. maija koplietošanas elektroskrejriteņus un velosipēdus Vecrīgā varēs novietot tikai speciāli izveidotās vietās, kas nozīmē, ka novietošanas aizlieguma zonā būs visa Vecrīga.

Savukārt no 1. jūnija šī zona tiks paplašināta līdz Elizabetes ielai un pakāpeniski tiks ieviesta visā Rīgas vēsturiskā centra teritorijā.

Jaunie noteikumi paredz, ka ātruma ierobežojuma zonā, Rīgas vēsturiskajā centrā, koplietošanas transportlīdzekļa ātrums nedrīkstēs pārsniegt 20 kilometrus stundā. Tostarp koplietošanas transportlīdzekli būs jānovieto tikai kartē norādītās zonās.

Koplietošanas transportlīdzekļu pakalpojumu sniegšanai būs atļauts izmantot tikai tādus transportlīdzekļus, kuri aprīkoti ar sistēmu, kas regulē ātrumu un novietošanu, pielāgojot to kartē norādītajām koplietošanas transportlīdzekļu ātruma ierobežojuma zonām un novietošanas aizlieguma zonām.

Nepareizi novietoti transportlīdzekļi pakalpojumu sniedzējam būs jāpārvieto nekavējoties, bet ne vēlāk kā trīs stundu  laikā. To kontrolēs Rīgas pašvaldības policija.

Koplietošanas transportlīdzekļu ātruma ierobežojuma zonas un novietošanas aizlieguma zonas publiskotas pašvaldības datu publiskošanas portāla “Geo Rīga” sadaļā “Satiksme un mobilitāte”. Tās ieviestas krastmalā, Kr. Valdemāra ielā, Zigfrīda Annas Meierovica bulvārī, Aspazijas bulvārī, Kaļku ielā un citur.

Jau ziņots, ka aprīlī stājās spēkā jauni noteikumi elektroskrejriteņu braucējiem, piemēram, pie transportlīdzekļa jābūt piestiprinātai numurzīmei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!