Foto: DELFI

Lietuvas Konkurences padome noteikusi 140 000 eiro sodu Igaunijas mediju holdinga kompānijai "Ekspress Grupp" par konkurences noteikumu pārkāpumu, iegādājoties ziņu portālu "Lrytas", tomēr Igaunijas grupa nolēmusi Lietuvas regulatora noteikto sodu apstrīdēt tiesā.

Lietuvas Konkurences padome piektdien publicēja lēmumu, kurā secināts, ka "Ekspress Grupp" bija pienākums saņemt regulatora atļauju pirms "Lrytas" pārņemšanas, tomēr to neizdarīja. Par pārkāpumu Lietuvas Konkurences padome noteica "Ekspress Grupp" 140 460 eiro sodu, kā arī pienākumu izlabot situāciju.

"Ekspress Grupp" valdes priekšsēdētāja Mari Līsa Rītsalu paziņoja, ka grupa nepiekrīt Lietuvas Konkurences padomes lēmumam un apstrīdēs to tiesā.

deutche_welle_video

Viņa uzstāja, ka Lietuvā pastāvošais regulējums noteic, ka Konkurences padomes atļauja pārņemšanas darījumam nepieciešama, ja "Lrytas" apgrozījums pārsniegtu 20 miljonus eiro gadā. ""Strīda būtība ir par "Lrytas" apgrozījuma ģeogrāfiskā sadalījuma interpretāciju pirms darījuma saskaņā ar Lietuvas tiesību aktiem," paskaidroja "Ekspress Grupp" vadītāja, piebilstot, ka sūdzību Lietuvas Konkurences padomē iesniedza konkurējošais Lietuvas portāls "15min".

Konkurences padomes vērtējumā, atļauja ir jāsaņem arī darījumiem, kurā katra dalībnieka ieņēmumi Lietuvā pārsniedz divus miljonus eiro gadā. "Ekspress Grupp" pauda pārliecību, ka ieņēmumi no ārvalstīs reģistrētu reklāmas vietas pircējiem nav uzskatāmi par Lietuvā gūtiem ieņēmumiem.

Tikmēr konkurences uzraugs uzstāja, ka ieņēmumu aprēķinā ir svarīgs fakts, kur notiek konkurence, nevis tas, kur reģistrēts reklāmas vietas pircējs.

Ja Lietuvas Konkurences padomes lēmums stāsies spēkā, "Ekspress Grupp" būs jāpiesakās un jāsaņem regulatora atļauja darījumam vai arī jāpārdod kompānija, kas pārvalda portālu "lrytas.lt".

2022.gada nogalē "Ekspress Grupp" un Lietuvas lielākā laikraksta izdevējs "Lietuvos rytas" vienojās par 100% ziņu portāla "lrytas.lt" pārvaldnieka "Lrytas" pārņemšanu. 2006.gadā dibinātais "lrytas.lt" piedāvā ziņas lietuviešu un angļu valodā.

Pirms darījuma 36% "Lrytas" piederēja Bena Gudeļa kontrolētajam uzņēmumam "big Group", 26,5% - Ģedvīdam Vainauskam, 13,2% - Vidmantam Strimaitim, bet pārējais mazākiem īpašniekiem.

"Ekspress Grupp" koncernā ietilpst portāli "Delfi" un interneta reklāmas kompānijas "Digital Matter" visās trijās Baltijas valstīs, Igaunijas dienas laikraksti "Eesti Paevaleht" un "Ohtuleht", nedēļas laikraksti "Eesti Ekspress" un "Maaleht", grāmatu izdošanas uzņēmums "Hea Lugu", preses izdevumu piegādātājs "Ekspress Post", Latvijas tiešsaistes biļešu tirgotājs "Biļešu paradīze" un citi uzņēmumi.

Lielākie "Ekspress Grupp" akcionāri ir Igaunijas uzņēmējs Hanss Luiks (26% akciju) un viņa kompānija "HHL Ruhm" (47% akciju). "Ekspress Grupp" akcijas kotē Tallinas biržas oficiālajā sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!