Apjomīgas rotaslietas, ziedu motīvi, košas krāsas un negaidīta materiālu izvēle ir dominējošie akcenti juvelierizstrādājumu kolekcijās. Tāpat šogad aktualitāti nezaudē lieli un krāsaini akmeņi. Dizaineri nebaidās no ekstravagances un detaļu pārbagātības, velkot paralēles ar pagājušā gadsimta sākumu – pārmaiņu laiku, piepildītu ar ticību nākotnei.
Konsultē Simona Spure, "Grenardi" juvelierizstrādājumu speciāliste.

Atšķirīgas tendences vērojamas darbam, atpūtai un vakaram domātās rotās. Atpūtas laikam paredzētajās dominē romantika, sievišķība, pat neliels meitenīgums.

Ziedu motīvs ir viens no galvenajiem elementiem visdažādākajās formās un krāsās. Izstrādājumus veido arī kā miniatūras mozaīkas no neskaitāmiem maziem ziediņiem, tikpat daudz izmanto arī lielu ziedu formas – tulpes, rozes, liela izmēra margrietiņas no perlamutra.

Lielās rotas ir tik unikālas, ka sievietes parasti iegādājas ne vairāk par diviem šādiem izstrādājumiem, ko nevalkā tuvu vienu otram, piemēram, komplektā kulonu un gredzenu. Bieži izvēlas tikai lielu gredzenu, kas pievērš uzmanību. Ja esam pieradušas ar rotu paspilgtināt tērpu, tad šosezon tiek izceltas rotas un tērps ir sekundārs.

Šīs sezonas aktualitāte ir neona krāsas, turklāt pieļaujot visu toņu kombināciju. Kaut vai oranžo ar zilo. Izteikti šāds krāsu salikums vērojams rokassprādzēs vai krellītēs, kas šobrīd atkal ir modē. Ļoti spilgtās krāsās izmanto pipariņus, ziedus, augus un tiem pa vidu – dažādu kombināciju zeltu. Dārgmetālus pārklāj ar krāsainām emaljām un kombinē ar lieliem, krāsainiem pusdārgakmeņiem.

Skaistas un gaisīgas ir arī sudraba rotas, kurām uzmanību palīdz pievērst skaņa. Piemēram, rokassprādzēm pievieno daudzas sīkas detaļas – zodiaka zīmes, gliemežvākus un pat miniatūras šķērītes, kas, sievietei kustoties, skan.

Pretēji visam krāsainajam aktuāla ir melnā un baltā kombinācija – melni ziedi un vīnogulāju stīgas elegantos platīna, baltā zelta, titāna vai sudraba izstrādājumos salkumā ar baltajām vai melnajām pērlēm. Katru sezonu parādās jaunas rotaslietu tendences, bet ir motīvi, kas, tāpat kā apģērbu modē, ir aktuāli arī ilgāku laiku. Arī apģērbā šobrīd dominē melnā un baltā krāsa, to salikums.

Novērojams arī liels materiālu sajaukums, kas kādreiz nešķita gaumīgi. Ķēdītes izgatavo kā pinumus no dažādiem materiāliem – zelts kopā ar tēraudu, dažādu zeltu kombinācijas. Aktuāli valkāt vairākas dažāda garuma ķēdītes kopā. Tajās bieži vien posmiņu vidū pamanāms arī kāds rombiņš vai bumbiņa. Ja kādreiz bija tikai tērauda izstrādājumi, tad šobrīd to kausē kopā ar zeltu vai sudrabu. Plaši izmanto platīnu, jaunās tehnoloģijas no šā materiāla ļauj veidot interesantāka dizaina rotas. Šobrīd galvenais ir sievietes ērtība un emocionālais pacēlums, ko sniedz rotu valkāšana, tādēļ viņa pati izvēlas savam noskaņojumam un raksturam atbilstīgas kombinācijas.

Aktuāli ir izmantot kaučuku, zīda lentītes, ādas siksniņas, ebonītu, kaulu. Jaunums ir senatnīgu monētu iestrāde rotās, protams, šie izstrādājumi nav lēti, jo tajos iestrādā īstas 18. un 19. gadsimta monētas. Tās ieliek stikla apvalciņā, un dāma, kura to iegādājas, var monētiņu piestiprināt pie rokassprādzītēm vai valkāt kā kuloniņu kaklā.

Ikdienā daudzām sievietēm jāievēro lietišķā etiķete, tādēļ dāmas bieži vien mēdz atteikties no košām, apjomīgām rotām, kas traucē strādāt un neatbilst biznesa vides ģērbšanās stilam. Arī darba ikdienā aktuāla ir romantika, rotās piedāvā dažādu krāsu cirkonus, kvarcus, topāzus, akvamarīnus. Biznesa sievietēm šosezon aktuāli izvēlēties rotas zemes toņu krāsās – no dzeltenīgas līdz pelēki brūnai. Blondīnēm skaisti izskatīsies gaišie toņi, rudmatēm dzelteni brūnie, bet tumšmatēm ļoti cēli būs dūmakainie topāzi.

Vakara rotu modē ir apspēlēta klasika. Klasiskajām rotām tiek piedota jauna forma ar individuālu raksturu, akmeņiem manāms senatnīgs slīpējums. Izstrādājumi līdz ar to iegūst citādu izskatu, kļūst unikāli. Aktuāli vairs nav baltie, bet krāsainie briljanti – konjaka krāsā, melnie un dzeltenie.

Vērtējot piedāvājumu vīriešiem, palielinājusies materiālu daudzveidība. Šogad vienā aprocē var atrast pat piecus dažādus materiālus. Aktuāli ir savienot kontrastējošus – sarkano zeltu ar platīnu, sudrabu vai nerūsējošo tēraudu. Izstrādājumu līnijas ir kļuvušas izliektākas. Pat platīna izstrādājumi, kas vienmēr bijuši klasiski, ieguvuši sarežģītas, juceklīgas formas.

Ko dāvināt jaunietēm

Simona Spure novērojusi, ka vidusskolas meitenes izvēlas vieglas rokassprādzes, gaisīgus auskarus, kaklarotas ar piekariņiem. Protams, jaunietes izvēlas aktuālos ziedu motīvus. Ir meitenes, kuras vēlas pavēstīt, ka ar vidusskolas atestāta iegūšanu kļuvušas pieaugušas, tādēļ izvēlas arī klasiskas vērtības – kuloniņus, gredzenus. Arī apsveicēji iegādājas rotas piemiņai, ko noteikti kādreiz nodos nākamajai paaudzei mantojumā. Pie gaišiem izlaiduma tērpiem skaisti izceļas tumši sarkanā granāta krāsa, pēc šādām rotām izlaidumu laikā ir liels pieprasījums.

Bižutērijā – jūrnieku stils un spilgtas krāsas

Konsultē Līga Ķuzule, veikala "Chica" īpašniece

Jebkura vecuma sievietes ikdienā nēsā arī bižutēriju, jo šobrīd Latvijā pieejami tiešām kvalitatīvi izstrādājumi. Līga Ķuzule novērojusi, ka sievietes un jaunietes reizē ar jaunu apģērbu iegādājas arī jaunas rotaslietas, jo sen pagājuši laiki, kad vienas rotas nēsājām pie dažādu stilu apģērbiem. Bez tam arī bižutērija iegādājama ikdienai un smalkāka – vakara pasākumiem.

Šosezon bižutērijā dominē krāsainas plastmasas krelles, rokassprādzes un auskari, arī jūrnieku stils. Daudzu modes dizaineru kolekcijās pamanīsim aicinājumu doties aizraujošā izbraucienā ar jahtu vai ļauties romantiskiem sapņiem par piedzīvojumiem uz ūdens. Tādēļ arī rotās aktuāla ir melni baltā krāsa, ķēdītes, rokassprādzes un auskari ar enkuriņiem, jūras zirdziņiem un gliemežvākiem. Nav aizmirsta arī citu dabisko materiālu izmantošana – akmeņi, koks.

Jaunas meitenes un modernas sievietes izvēlas arī lielās plastmasas rotas – patlaban modē dominē dzeltenā krāsa, bet aktuālas arī citas spilgtās – oranža, salātzaļa. Līga Ķuzule atzīst, ka tirkīza zilā modē ir vienmēr, to sievietes iecienījušas neatkarīgi no laika un apstākļiem. Vasaras sezonā jaunākām dāmām aktuāli izvēlēties arī kāju rotas – gredzentiņus, ķēdītes.

Любуйтесь латвийской природой и следите за культурными событиями в нашем Instagram YouTube !